Γιατροί

Γιατροί από όλο τον κόσμο στην “πράσινη” μάχη κατά του κοροναϊού

Γιατροί από όλο τον κόσμο στην “πράσινη” μάχη κατά του κοροναϊού

Γιατροί και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση του ιού κοροναϊού λαμβάνοντας υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κατάρρευση του κλίματος. Περισσότεροι από 200 οργανισμοί που εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγείας – αποτελώντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ιατρικού εργατικού δυναμικού – έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της G20 και τους επικεφαλής ιατρικούς συμβούλους τους, επισημαίνοντας τα 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους στους οποίους συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε έτος σε όλο τον κόσμο.

Οι επικεφαλής ιατρικοί λειτουργοί και οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στον σχεδιασμό των πακέτων κινήτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, προτρέπει η επιστολή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Λένε ότι τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει να ενισχυθούν και προειδοποιούν για το πώς η περιβαλλοντική αναβάθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη μελλοντικών ασθενειών.

Οι υπογράφοντες επιθυμούν επίσης μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, με τη δημόσια υποστήριξη να μετατοπίζεται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες λένε ότι κάνουν τον αέρα  καθαρότερο, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σχεδόν κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Στην επιστολή, οι επαγγελματίες της υγείας συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα εύθραυστα συστήματα δημόσιας υγείας με τις επιπτώσεις του ιού, λέγοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «εξασθενεί ήδη το σώμα μας», επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο της νόσου. «Έχουμε δει από πρώτο χέρι πόσο εύθραυστες μπορεί να είναι οι κοινότητες όταν η υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια και η ελευθερία εργασίας τους διακόπτεται από μια κοινή απειλή. Τα στρώματα αυτής της συνεχιζόμενης τραγωδίας είναι πολλά και μεγεθύνονται από ανισότητες και υποεπενδύσεις σε συστήματα δημόσιας υγείας. Έχουμε δει θάνατο, ασθένειες και ψυχική δυσφορία σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες», γράφουν. Η καλύτερη προετοιμασία θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, σύμφωνα με την επιστολή. «Πρέπει να μάθουμε από αυτά τα λάθη και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί, πιο υγιείς και πιο ανθεκτικοί», γράφουν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να παίζει ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων Covid-19 ή στην αύξηση της θνησιμότητας, αν και οι επιστήμονες λένε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν αυστηρά συμπεράσματα σχετικά με τις πλήρεις επιπτώσεις. Οι καθαροί ουρανοί που συνοδεύουν το lockdown σε πολλές χώρες απειλούνται,καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα ξαναρχίζει χωρίς νέες διασφαλίσεις. Την περασμένη εβδομάδα μια περιεκτική μελέτη διαπίστωσε ότι οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο είχαν μειωθεί κατά περίπου 17% ως αποτέλεσμα των διακοπών λειτουργίας και ότι, εάν συνεχιστεί η φυσιολογική δραστηριότητα, θα υπάρξει μόνο πτώση περίπου 4% για ολόκληρο το έτος, σε σύγκριση με πέρυσι. Μια τέτοια πτώση θα έκανε μικρή διαφορά στην κλιματική κρίση.

Ορισμένες χώρες σκέφτονται μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση, επιβάλλοντας αυστηρούς όρους σε οποιεσδήποτε εγγυήσεις για βιομηχανίες που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα, όπως η αεροπορία, και αντλώντας χρήματα σε υποδομές που μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου, από ευρυζωνική σύνδεση για απομακρυσμένη εργασία έως καλύτερες λωρίδες κύκλου και σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι αυτό θα απέφερε περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερη απόδοση των δημοσίων επενδύσεων από την επιστροφή στην επιχείρηση ως συνήθως.

«Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της έκτακτης ανάγκης, και βλέπουμε την τεράστια απώλεια ζωών λόγω της καθυστερημένης δράσης», δήλωσε ο Miguel Jorge, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης. «Γνωρίζουμε τώρα περισσότερο από ποτέ ότι οι υγιείς ζωές εξαρτώνται από έναν υγιή πλανήτη. Καθώς περπατάμε στον δρόμο προς την ανάκαμψη, πρέπει να χτίσουμε ένα σύστημα που θα μας προστατεύει από περαιτέρω ζημιές. Χρειαζόμαστε μια υγιή και πράσινη ανάρρωση.” Οι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν ότι ο κόσμος θα συνεχίσει τις ανθυγιεινές πρακτικές του, καθώς οι άμεσες επιπτώσεις του κοροναϊού ξεθωριάζουν, χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μαθήματα για να μας βάλει σε μια πιο υγιή πορεία που θα μείωνε την πιθανότητα τέτοιων καταστροφικών πανδημιών στο μέλλον, καθώς και στη μείωση των ασθενειών από άλλες αιτίες και στην αποτροπή της κατάρρευσης του κλίματος.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η COVID-19 ώθησε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό ιατρείο για απασχόληση με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης των ζώων αντιμετώπιζαν άγχος στον χώρο εργασίας και πριν την πανδημία covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετά από μια βουτιά το 2020, όταν πολλά ιατρεία έκλεισαν, η αποζημίωση των γιατρών άρχισε να ανακάμπτει το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ευρήματα ότι έξι από τις 10 κορυφαίες πολιτείες για εισόδημα γιατρών βρίσκονται στον Νότο, και οι έξι κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων για τη συνολική υγεία, σύμφωνα με έκθεση του United Health Foundation.

Αναφορά με τις Καλύτερες & Χειρότερες Πολιτείες του 2022 για τους Γιατρούς στις ΗΠΑ

Οι αριθμοί που απασχολούνται στο Μισισιπή είναι 4,7 φορές χαμηλότεροι από ό,τι στην Περιφέρεια της Κολούμπια, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης με 5,9 ανά 1000 άτομα.

Μέτρο ασφάλειας των ασθενών απαγορεύει την κατάχρηση τίτλων ιατρικής ειδικότητας

Μια δήλωση από την Αμερικανική Οστεοπαθητική Εταιρεία (AOA), για παράδειγμα, επισημαίνει ότι μόνο οι DO και οι MD μπορούν να έχουν άδεια για την άσκηση της ιατρικής — και, ως εκ τούτου, η λέξη «υπό την καθοδήγηση ιατρού» δεν πρέπει να σημαίνει «προαιρετικός ιατρός».

Πολλοί ρευματολόγοι στην Ουκρανία γίνονται πρόσφυγες εν μέσω χάους

Είπε στο Medscape Medical News ότι οι μάχες απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από αυτόν. «Έχω μια μικρή ιδιωτική ρευματολογική κλινική στη Zaporizhzhia [στη νοτιοανατολική Ουκρανία], οπότε αν εισβάλουν στην πόλη μας, θα πρέπει να κλείσω την κλινική μου και να βρω άλλο μέρος για να ζήσω και να εργασθώ».

Αύξηση ρεκόρ των υποψήφιων ιατρικών κολλεγίων στις ΗΠΑ για το σχολικό έτος 2021-2022

"Η πανδημία έριξε φως στις ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει κάποιον που λέει: "Θέλω να κάνω τη διαφορά στον κόσμο. Ποιος είναι ο τρόπος για να το κάνω αυτό;"

Απεργία πείνας νοσηλευτή του Νοσοκομείου Λάρισας

Ο συνάδελφος προέβη σε αυτήν τη μορφή διαμαρτυρίας για την ανάδειξη των δυσμενών συνθηκών εργασίας και νοσηλείας. Για την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους. Ο αγώνας του συναδέλφου είναι δίκαιος και το μήνυμα εστάλη στους αρμόδιους

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη τύπου με μέτρα προάσπισης της υγείας όλων έναντι του κοροναϊού

Να εισακουστούν οι προτάσεις τους από την κυβέρνηση ζήτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου η Ελλάδα να μην ζήσει σκηνές Λομβαρδίας όπου οι γιατροί επέλεγαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αποφασίζοντας ποιος θα έχει προτεραιότητα στη διασωλήνωση. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι έξω από το Αττικό Νοσοκομείο η πρόεδρος […]

ΠΙΣ: Λήψη μέτρων για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ΜΚΟ

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Να ληφθούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο Υγείας, αλλά επίσης και από κάθε άλλο συναρμόδιο υπουργείο, με στόχο να σταματήσει «η παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία νομιμότητα», ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή την οποία έστειλε στον υπουργό Υγείας Βασίλη […]