Γαστρεντερίτιδα

Πότε το βακτήριο του εντέρου προστατεύει από τη σαλμονέλα

Πότε το βακτήριο του εντέρου προστατεύει από τη σαλμονέλα

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχουν εντοπίσει ένα μόριο που χρησιμεύει ως φυσική προστασία ενάντια σε ένα από τα πιο κοινά παθογόνα του εντέρου.

Το προπιονικό, ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού από μια ομάδα βακτηρίων που ονομάζεται Bacteroides, αναστέλλει την ανάπτυξη της σαλμονέλας στην εντερική οδό των ποντικών , σύμφωνα με τους ερευνητές. Το εύρημα μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι καλύτερα σε θέση να καταπολεμήσουν τη μόλυνση από Salmonella και άλλα παθογόνα του εντέρου και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων στρατηγικών θεραπείας . Ένα έγγραφο που περιγράφει το έργο θα δημοσιευθεί στις 26 Ιουλίου στο Cell Host and Microbe .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προπιονικό δεν προκαλεί την ανοσολογική απόκριση για να αποτρέψει τον παθογόνο παράγοντα. Αντ ‘αυτού, το μόριο παρατείνει τον χρόνο που χρειάζεται ο παθογόνος παράγοντας για να αρχίσει να διαιρείται αυξάνοντας την εσωτερική του οξύτητα. Οι μολύνσεις από σαλμονέλα προκαλούν συχνά διάρροια, πυρετό και κράμπες στην κοιλιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν μέσα σε τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί νοσηλεία σε ορισμένους ασθενείς.

Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,2 εκατομμύρια ασθένειες, 23,000 νοσηλείες και 450 θανάτους σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα.

Διαφορετικές απαντήσεις στην έκθεση

“Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την ανταπόκρισή τους σε βακτηριακές λοιμώξεις, μερικοί άνθρωποι μολύνονται και κάποιοι όχι, κάποιοι αρρωσταίνουν και άλλοι παραμένουν υγιείς και κάποιοι διαδίδουν τη μόλυνση ενώ άλλοι το καθιστούν σαφές”, δήλωσε ο Denise Monack, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας και ανώτερος συντάκτης της εργασίας. «Είναι ένα πραγματικό μυστήριο για να καταλάβουμε γιατί βλέπουμε αυτές τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Το εύρημα μας μπορεί να ρίξει φως σε αυτό το φαινόμενο».

Για χρόνια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διαφορετικά στελέχη ποντικών για να καθορίσουν πώς τα διάφορα γονίδια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευαισθησία σε λοίμωξη από παθογόνα του εντέρου. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν εξετάσει πώς η μεταβλητότητα των βακτηρίων του εντέρου σε αυτά τα ποντίκια μπορεί να συνεισφέρει στις διαφορετικές αντιδράσεις τους στα παθογόνα.

«Τα μικροβιοτικά του εντέρου είναι ένα απίστευτα περίπλοκο οικοσύστημα. Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες σχηματίζουν πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις με τον οικοδεσπότη και ο ένας τον άλλον σε ένα πυκνά γεμάτο, ετερογενές περιβάλλον», δήλωσε η Amanda Jacobson, επικεφαλής συγγραφέας και πτυχιούχος φοιτητής μικροβιολογίας ανοσολογία. “Λόγω αυτού, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα μοναδικά μόρια από συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερο που είναι υπεύθυνα για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή στα παθογόνα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτική συνταγή αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Ο ιός που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πως θα αποφύγετε πιθανή επιδείνωση της νόσου Crohn

Πολλοί πάσχοντες από νόσο του Crohn κάνουν μερικά λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου τους. Αν πάσχετε από νόσο του Crohn, γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο η διαχείριση της νόσου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν και άλλες […]

Ένοχα συμπτώματα ανεπάρκειας γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα

 Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί νόσο του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε ανεπάρκεια του γατροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για έναν μυ που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Ο μυς αυτός είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο κατά την στιγμή της διέλευσης της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Λειτουργεί προστατευτικά καθώς δεν επιτρέπει […]

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα τις γιορτινές μέρες

Δυνατό κύμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας «σαρώνει» τη χώρα μας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, κατά τη χειμερινή περίοδο εμφανίζονται κατά κύριο λόγο οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Ο συγχρωτισμός των τελευταίων ημερών, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τις εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα, τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τέσσερις στους 10 Έλληνες έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με το 25% των ασθενών να παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, 10%-20% μία φορά την εβδομάδα και ένα ποσοστό 5% καθημερινά. Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη γαστροοισοφαρική παλινδρόμηση έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, πάνω από το […]

Ρυθμιστικός παράγοντας για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με μια νόσο του πεπτικού συστήματος γνωστή ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Gastroenterology. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία επηρεάζει περίπου το 9-23% των ανθρώπων σε όλο […]

Ανθεκτική η σαλμονέλα σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών

Η σαλμονέλα βρέθηκε να είναι ανθεκτική σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έλαβε αναφορές για 11.524 εστίες τροφιμογενών ασθενειών μεταξύ των ετών 2000 και 2015, με 219.909 άτομα να αρρωσταίνουν και 167 να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες. Τα βακτήρια προκάλεσαν τα περισσότερα κρούσματα τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας. […]

Ποιοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι και συμβαίνει όταν τα οξέα ερεθίζουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό. Ο οισοφάγος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από το στομάχι και είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων. Μια μικρή παλινδρόμηση οξέων είναι φυσιολογική κατά […]

Σε τι διαφέρει η τροφική δηλητηρίαση από τη γαστρεντερίτιδα

Όταν μας ταλαιπωρούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εύλογα αναρωτιόμαστε εάν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή αν ευθύνεται κάτι που φάγαμε. Με μια πρώτη ματιά, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση μοιάζουν πολύ, όμως για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουμε σωστά την αιτία του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση συνδέονται, αφού […]