Γαστρεντερίτιδα

Πως θα αποφύγετε πιθανή επιδείνωση της νόσου Crohn

Πως θα αποφύγετε πιθανή επιδείνωση της νόσου Crohn

Πολλοί πάσχοντες από νόσο του Crohn κάνουν μερικά λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου τους. Αν πάσχετε από νόσο του Crohn, γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο η διαχείριση της νόσου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Υπάρχουν και άλλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον πόνο στην κοιλιά, τη διάρροια και τα άλλα συμπτώματά της. Όπως εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Dr Benjamin Click, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας της Cleveland Clinic στο Οχάιο, υπάρχουν έξι λάθη που κάνουν πολλοί ασθενείς, με συνέπεια να επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Να ποια είναι και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτά:

Παίρνετε βιταμίνες και βότανα χωρίς ιατρική συμβουλή

Eίναι γεγονός ότι η νόσος του Crohn προκαλεί ανεπάρκειες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό (φολικό) οξύ και η βιταμίνη D. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων από αυτά τα συστατικά είναι ωφέλιμη. Ωστόσο η λήψη ορισμένων άλλων συμπληρωμάτων μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο.

Παραδείγματος χάριν, το βαλσαμόχορτο (St John’s wort) μπορεί να εντείνει τα στομαχικά ενοχλήματα, τη ναυτία και τον έμετο. Και το black cohosh (ή τσιμισιφούγκα ή βοτρυοειδής κορίανδρος) μπορεί να εντείνει τα ηπατικά προβλήματα.

Πριν λοιπόν πάρετε οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα ή βότανο, συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας. Εκείνος θα σας πει αν επιτρέπεται να τα πάρετε, αλλά και αν υπάρχει κίνδυνος να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα γενικώς είναι επιζήμιο, αλλά ειδικά στους πάσχοντες από νόσο του Crohn μπορεί να είναι καταστροφικό, τονίζει ο Dr. Click. Όπως εξηγεί, το κάπνισμα διεγείρει τη φλεγμονή της νόσου και μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. «Και δεν έχει σημασία αν καπνίζετε τσιγάρα, πούρα ή ακόμα και ηλεκτρονικά τσιγάρα», διευκρινίζει.

Επιπλέον, αν καπνίζετε μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα φάρμακα ή και περισσότερες εγχειρήσεις για να θέσετε υπό έλεγχο τη νόσο σας. Επομένως, έχει ζωτική σημασία να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα.

Πίνετε αλκοόλ

Το να πίνετε περιστασιακά ένα ποτηράκι (π.χ. σε μια ειδική περίσταση) είναι απίθανο να σας βλάψει. Ωστόσο το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη νόσο του Crohn. Επιπλέον, η νόσος προκαλεί ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου και το αλκοόλ εντείνει αυτόν τον ερεθισμό.

Έτσι, αν το έντερό σας έχει φλεγμονή κι εσείς συνηθίζετε να πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες αιμορραγίας, υποθρεψίας και επιδείνωσης των συμπτωμάτων σας, λέει ο Dr. Click. Αυτού του είδους οι κίνδυνοι πιθανώς δεν θα παρατηρηθούν αν πίνετε μέτρια (έως 1 ποτό/ημερησίως οι γυναίκες, έως 2 ποτά/ημερησίως οι άνδρες) αλλά και πάλι είναι ένα ρίσκο. Για παν ενδεχόμενο, λοιπόν, ρωτήστε τον γιατρό σας αν και πόσο αλκοόλ επιτρέπεται να πίνετε.

Αμελείτε τους εμβολιασμούς

Η νόσος του Crohn συχνά αντιμετωπίζεται με φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία σε ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η πνευμονία. «Η γενική σύσταση προς τους ασθενείς είναι να κάνουν όλα τα εμβόλια που συνιστώνται για καλή υγεία», εξηγεί ο Dr. Click. «Πρέπει όμως να αποφεύγουν τα εμβόλια με ζώντες μικροοργανισμούς όταν είναι ανοσοκατασταλμένοι. Ευτυχώς τώρα πια υπάρχουν αδρανοποιημένα εμβόλια για την πλειονότητα των σοβαρών ασθενειών για τις οποίες συνιστάται εμβολιασμός των πασχόντων από νόσο Crohn». Ιδιαίτερα σημαντικό, συνεχίζει, είναι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο και τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο. Μπορεί επίσης να χρειάζεστε και άλλα εμβόλια (π.χ. για τον έρπητα ζωστήρα). Επομένως, ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο σας ποια εμβόλια σας είναι απαραίτητα.

Αφήνετε το στρες να σας καταβάλει

Τα συναισθήματα άγχους και στρες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, λέει ο Dr. Click. Για να περιορίσετε τις συνέπειές τους, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και καλά, καθώς και να εκτονώνεστε με την βοήθεια της άσκησης. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τα είδη της φυσικής δραστηριότητας που είναι κατάλληλα για εσάς.

Δεν συζητάτε για τον οικογενειακό προγραμματισμό

Αν είστε γυναίκα και θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας. Και αυτό διότι πρέπει να ξέρετε ποια είναι η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου κατά την εγκυμοσύνη. «Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ενεργός νόσος του Crohn είναι πιο επικίνδυνη για το έμβρυο, απ’ ό,τι τα φάρμακα εναντίον της», εξηγεί ο Dr. Click. «Επομένως ο θεράπων ιατρός της γυναίκας πρέπει πάντοτε να συμμετέχει στις συζητήσεις για τεκνοποίηση». Είναι επίσης σημαντικό να συνεργάζεστε με τον γαστρεντερολόγο ιατρό σε όλη τη διάρκεια της κύησης, για να λαμβάνετε τα μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο της νόσου σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτική συνταγή αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Ο ιός που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένοχα συμπτώματα ανεπάρκειας γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα

 Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί νόσο του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε ανεπάρκεια του γατροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για έναν μυ που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Ο μυς αυτός είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο κατά την στιγμή της διέλευσης της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Λειτουργεί προστατευτικά καθώς δεν επιτρέπει […]

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα τις γιορτινές μέρες

Δυνατό κύμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας «σαρώνει» τη χώρα μας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, κατά τη χειμερινή περίοδο εμφανίζονται κατά κύριο λόγο οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Ο συγχρωτισμός των τελευταίων ημερών, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τις εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα, τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τέσσερις στους 10 Έλληνες έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με το 25% των ασθενών να παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, 10%-20% μία φορά την εβδομάδα και ένα ποσοστό 5% καθημερινά. Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη γαστροοισοφαρική παλινδρόμηση έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, πάνω από το […]

Ρυθμιστικός παράγοντας για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με μια νόσο του πεπτικού συστήματος γνωστή ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Gastroenterology. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία επηρεάζει περίπου το 9-23% των ανθρώπων σε όλο […]

Ανθεκτική η σαλμονέλα σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών

Η σαλμονέλα βρέθηκε να είναι ανθεκτική σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έλαβε αναφορές για 11.524 εστίες τροφιμογενών ασθενειών μεταξύ των ετών 2000 και 2015, με 219.909 άτομα να αρρωσταίνουν και 167 να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες. Τα βακτήρια προκάλεσαν τα περισσότερα κρούσματα τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας. […]

Ποιοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι και συμβαίνει όταν τα οξέα ερεθίζουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό. Ο οισοφάγος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από το στομάχι και είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων. Μια μικρή παλινδρόμηση οξέων είναι φυσιολογική κατά […]

Σε τι διαφέρει η τροφική δηλητηρίαση από τη γαστρεντερίτιδα

Όταν μας ταλαιπωρούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εύλογα αναρωτιόμαστε εάν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή αν ευθύνεται κάτι που φάγαμε. Με μια πρώτη ματιά, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση μοιάζουν πολύ, όμως για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουμε σωστά την αιτία του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση συνδέονται, αφού […]

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ απομόνωσαν για πρώτη φορά σε οστά εμβρύων και ενηλίκων ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται σε οστά, χόνδρο και άλλους ιστούς του σκελετού. Έως τώρα αυτό είχε καταστεί εφικτό μόνο σε τρωκτικά. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέες θεραπευτικές δυνατότητες σε παθήσεις και τραύματα που αφορούν τον σκελετό, όπως κατάγματα, οστεοπόρωση, […]