Γαστρεντερίτιδα

Ποιοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ποιοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι και συμβαίνει όταν τα οξέα ερεθίζουν τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με τον λαιμό. Ο οισοφάγος είναι πολύ πιο ευαίσθητος από το στομάχι και είναι κατασκευασμένος για να χειρίζεται τις διαβρωτικές επιδράσεις των οξέων.

Μια μικρή παλινδρόμηση οξέων είναι φυσιολογική κατά καιρούς, ειδικά αν φάγατε ή ήπιατε πολύ. Αν η παλινδρόμηση όμως επαναλαμβάνεται, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) και πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα.

Mπορείτε να αποτρέψετε την περιστασιακή παλινδρόμηση οξέων μόνοι σας, κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως καταναλώνοντας μικρότερα γεύματα ή χάνοντας το περιττό σας βάρος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

  • Συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι η σοκολάτα, τα πικάντικα τρόφιμα, τα εσπεριδοειδή ή τα όξινα τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια και οι ντομάτες, η μέντα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ανθρακούχα ποτά, αποτελούν τους κύριους «ενόχους» για την παλινδρόμηση.

Τα παραπάνω τρόφιμα δεν αφομοιώνονται εύκολα από το στομάχι κι έτσι αυτό παράγει επιπλέον οξέα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στον οισοφάγο. Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί επίσης να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος συνήθως λειτουργεί ως βαλβίδα για το στομάχι. «Ο σφιγκτήρας εμποδίζει την οπίσθια ροή οξέων από το στομάχι μέχρι τον οισοφάγο» εξηγεί η Έλενα Ιβίναν, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Μερικές φορές όμως μπορεί να μην κάνει την δουλειά του όπως θα έπρεπε.

  • Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα που προκαλεί παλινδρόμηση οξέων. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στα οισοφαγικά κύτταρα.

Δεν είναι μόνο το πρόσθετο λίπος που αυξάνει τον κίνδυνο. Είναι κυρίως το κοιλιακό λίπος που ευθύνεται.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το επιπλέον κοιλιακό λίπος αυξάνει την πίεση στο στομάχι, αναγκάζοντας τα οξέα να φτάνουν μέχρι τον οισοφάγο.

Οι ορμόνες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν περισσότερα κυκλοφορόντα οιστρογόνα, γεγονός που έχει συνδεθεί με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και χρησιμοποιούν ορμονικές θεραπείες έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο παλινδρόμησης.

  • Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη διογκώνει το επάνω μέρος του στομάχου, εμποδίζοντας τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να κλείνει σωστά.

Πολλοί άνθρωποι με διαφραγματοκήλη δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Σε άλλους μπορεί να προκύψει μετά τον βήχα, τον εμετό ή κάποιο σωματικό τραυματισμό.

  • Τρώτε και μετά ξαπλώνετε

Ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων ανά πάσα στιγμή, όμως μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη αν επιχειρήσετε να ξαπλώσετε μετά το φαγητό.

Το φαγητό λίγο πριν ξαπλώσετε οδηγεί σε αναρροή, καθώς το στομάχι είναι γεμάτο και λόγω της στάσης του σώματος είναι πιο εύκολο για τα οξέα να ξεπεράσουν το οισοφαγικό φράγμα.

  • Εγκυμοσύνη

Η παλινδρόμηση οξέων είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στις εγκυμονούσες. Μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της κύησης, όμως το πιο σύνηθες είναι να ξεκινάει μετά τις 27 εβδομάδες. Η μήτρα μεγαλώνει κι έτσι αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά. Οι ορμόνες είναι σε έξαρση και έτσι ο σφιγκτήρας τείνει να χαλαρώνει.

  • Στρες

Το στρες και το άγχος επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας, αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Πιθανότατα το στρες προκαλεί αυξημένη παραγωγή οξέων στο στομάχι και κάνει την ευαισθησία μεγαλύτερη.

  • Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τον συνδετικό ιστό του σώματος. Πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή την ασθένεια έχουν ως κοινό σύμπτωμα την παλινδρόμηση οξέων. Στα άτομα με σκληρόδερμα τα τρόφιμα κυκλοφορούν πιο αργά μέσω του πεπτικού σωλήνα και αποτρέπουν το σωστό κλείσιμο του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτική συνταγή αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας

Νοροϊός: Ο ιός που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πως θα αποφύγετε πιθανή επιδείνωση της νόσου Crohn

Πολλοί πάσχοντες από νόσο του Crohn κάνουν μερικά λάθη που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και αυξάνουν τις εξάρσεις της νόσου τους. Αν πάσχετε από νόσο του Crohn, γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο η διαχείριση της νόσου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις σωστές διατροφικές επιλογές. Υπάρχουν και άλλες […]

Ένοχα συμπτώματα ανεπάρκειας γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα

 Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί νόσο του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε ανεπάρκεια του γατροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Πρόκειται για έναν μυ που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Ο μυς αυτός είναι διαρκώς σε σύσπαση και χαλαρώνει μόνο κατά την στιγμή της διέλευσης της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Λειτουργεί προστατευτικά καθώς δεν επιτρέπει […]

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα τις γιορτινές μέρες

Δυνατό κύμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας «σαρώνει» τη χώρα μας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές γαστρεντερίτιδες που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, κατά τη χειμερινή περίοδο εμφανίζονται κατά κύριο λόγο οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Ο συγχρωτισμός των τελευταίων ημερών, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τις εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα, τις οικογενειακές συναντήσεις και τις φιλικές […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τέσσερις στους 10 Έλληνες έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με το 25% των ασθενών να παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, 10%-20% μία φορά την εβδομάδα και ένα ποσοστό 5% καθημερινά. Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη γαστροοισοφαρική παλινδρόμηση έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, πάνω από το […]

Ρυθμιστικός παράγοντας για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με μια νόσο του πεπτικού συστήματος γνωστή ως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Gastroenterology. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία επηρεάζει περίπου το 9-23% των ανθρώπων σε όλο […]

Ανθεκτική η σαλμονέλα σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών

Η σαλμονέλα βρέθηκε να είναι ανθεκτική σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έλαβε αναφορές για 11.524 εστίες τροφιμογενών ασθενειών μεταξύ των ετών 2000 και 2015, με 219.909 άτομα να αρρωσταίνουν και 167 να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες. Τα βακτήρια προκάλεσαν τα περισσότερα κρούσματα τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας. […]

Σε τι διαφέρει η τροφική δηλητηρίαση από τη γαστρεντερίτιδα

Όταν μας ταλαιπωρούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εύλογα αναρωτιόμαστε εάν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή αν ευθύνεται κάτι που φάγαμε. Με μια πρώτη ματιά, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση μοιάζουν πολύ, όμως για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουμε σωστά την αιτία του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση συνδέονται, αφού […]

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ απομόνωσαν για πρώτη φορά σε οστά εμβρύων και ενηλίκων ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μετατρέπονται σε οστά, χόνδρο και άλλους ιστούς του σκελετού. Έως τώρα αυτό είχε καταστεί εφικτό μόνο σε τρωκτικά. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέες θεραπευτικές δυνατότητες σε παθήσεις και τραύματα που αφορούν τον σκελετό, όπως κατάγματα, οστεοπόρωση, […]