ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

“Αέριο Γέλιου” Η.Β: Ενοχοποιείται για νευρολογικές παρενέργειες των χρηστών νεαρών Ασιατών

“Αέριο Γέλιου” Η.Β: Ενοχοποιείται για νευρολογικές παρενέργειες των χρηστών νεαρών Ασιατών

«Οι κατασκευαστές και οι πωλητές μονοξειδίου του αζώτου θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την προφανή αύξηση της ζημίας μέσω της εφαρμογής πολιτικής ή/και της νομοθεσίας». Από τότε που έγινε αποδεκτή αυτή η έρευνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να απαγορεύσει τις λιανικές πωλήσεις οξειδίου του αζώτου.

“Αέριο Γέλιου” Η.Β: Η μεγαλύτερη σειρά κλινικών περιπτώσεων μέχρι σήμερα χρηστών ψυχαγωγικού οξειδίου του αζώτου, ευρέως γνωστού ως αέριο γέλιου, βρήκε επικράτηση νεαρών ανδρών ασιατικής καταγωγής μεταξύ εκείνων με νευρολογικές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν σε νοσοκομεία σε τρεις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει γενετική ευαισθησία στη νευρική βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στο αέριο ή άλλους, άγνωστους ακόμη κοινωνικούς παράγοντες, προτείνουν οι ερευνητές μέσω μιας εξήγησης για το εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Το υποξείδιο του αζώτου χρησιμοποιείται ευρέως ως αναισθητικό σε ανθρώπους και ζώα και ως παυσίπονο στην ιατρική και την οδοντιατρική.

Είναι το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψυχαγωγικό ναρκωτικό μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, λένε οι ερευνητές. Η χρήση του σχετίζεται με βλάβη του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων (μυελονευροπάθεια) σε ορισμένα άτομα, αλλά αυτό βασίζεται κυρίως σε μικρές σειρές περιπτώσεων. Για να ενισχύσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων, οι ερευνητές περιγράφουν μια σειρά από 119 νέους με πιθανή (39) ή επιβεβαιωμένη (80) μυελονευροπάθεια που προκαλείται από χρήση αερίου στο γέλιο, οι οποίοι επισκέφθηκαν όλοι νοσοκομεία σε τρεις από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου: το Λονδίνο (56 ), Μπέρμιγχαμ (35) και Μάντσεστερ (28) μεταξύ 2014 και 2022. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις (57) παρατηρήθηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες της περιόδου μελέτης. Συνολικά, η μέση ηλικία όσων χρειάζονταν θεραπεία ήταν 22, αλλά κυμαινόταν από 14 έως 39, και τρεις στους τέσσερις ήταν άνδρες, αν και το ένα τρίτο των ασθενών στα νοσοκομεία του Λονδίνου, που κάλυπταν το ανατολικό τμήμα της πόλης, ήταν γυναίκες. Το Λονδίνο παρουσίασε, επίσης, το υψηλότερο ποσοστό ποτών και καπνιστών, υπερβολικών ποτών και χρηστών άλλων ψυχαγωγικών ναρκωτικών, όπως η κάνναβη και η κοκαΐνη. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ασιατικής ή ασιατικής βρετανικής καταγωγής (57%· 68), με το υψηλότερο ποσοστό στο Λονδίνο (73%· 41). Οι μαύροι ασθενείς αποτελούσαν το 7,5% του συνόλου. μεικτή φυλή 6%, και λευκή 19%. Σε μία στις 10 περιπτώσεις, η εθνικότητα δεν καταγράφηκε/γνωστή. Δεδομένων των δεδομένων απογραφής σχετικά με την εθνικότητα για τις τρεις περιοχές, “Ασιάτες ή Ασιάτες Βρετανοί που παρουσιάζουν βλάβη η οποία σχετίζεται με το [υποξείδιο του αζώτου] φαίνεται να υπερεκπροσωπούνται σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι Ασιάτες ή Ασιάτες Βρετανοί σε κάθε περιοχή.” σημειώνουν οι ερευνητές. Αυτό «μπορεί να υπογραμμίζει γενετικές, διατροφικές ή διατροφικές προδιαθέσεις για νευρολογική βλάβη από την έκθεση [υποξειδίου του αζώτου], αλλά μπορεί επίσης να υποδεικνύει κοινωνικές συνθήκες που προϋποθέτουν τη χρήση», προτείνουν, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Το πιο κοινό σύμπτωμα (101, 85%) ήταν καρφίτσες και βελόνες (παραισθησία) στα χέρια και τα πόδια, που προκλήθηκαν από βλάβη του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων, η οποία παρατηρήθηκε στην απεικόνιση MRI. Τα πόδια έτειναν να επηρεάζονται συχνότερα από τα χέρια και οι νευρολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν ασταθές βάδισμα (αταξία βάδισης) σε 80 ασθενείς. Επιπρόσθετα συμπτώματα περιελάμβαναν δυσκολίες στην ουροδόχο κύστη (21 ασθενείς) και στο έντερο (18), κακή ισορροπία ή ακούσιες κινήσεις του χεριού (ψευδοαθέτωση) (13), σημάδι Lhermitte—μια αίσθηση ηλεκτροπληξίας που τρέχει στη σπονδυλική στήλη κατά την κίνηση του αυχένα—(10) και στυτική δυσλειτουργία (7). Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα περιελάμβαναν προβλήματα μνήμης και ομιλίας, οπτικές διαταραχές και ναυτία/έμετο. Η ποσότητα χρήσης καταγράφηκε στα δύο τρίτα των ασθενών (78). Είκοσι είπαν ότι χρησιμοποίησαν μεγαλύτερους κυλίνδρους των 600 g, οι οποίοι περιέχουν περίπου 75 φορές την ποσότητα ενός δοχείου των 8 g. Η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση ανερχόταν σε 318 κάνιστρα, αλλά κυμαινόταν από ένα κάνιστρο έως 35 κυλίνδρους—που ισοδυναμεί με περίπου 2.800 κάνιστρα. Τρεις στους τέσσερις (76%, 91) ασθενείς δήλωσαν ότι ήταν τακτικοί χρήστες ενώ 14 (12%) δήλωσαν ότι η χρήση τους ήταν σποραδική. Η εβδομαδιαία κατανάλωση υποξειδίου του αζώτου συνδέθηκε με την παρουσία δεικτών αίματος που υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Β12 δεν λειτουργούσε κανονικά, η αιτία της βλάβης των νεύρων. Οι ενέσεις Β12 είναι η κύρια θεραπεία, αν και πιθανώς λειτουργούν μόνο εάν διακοπεί η χρήση του υποξειδίου του αζώτου, λένε οι ερευνητές. Οι πληροφορίες παρακολούθησης ήταν διαθέσιμες μόνο για 38 ασθενείς, αλλά μόνο τέσσερις δεν είχαν συνεχή συμπτώματα. Αυτή είναι μια σειρά περιπτώσεων, που καλύπτει μόνο ορισμένες περιοχές τριών πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και, ως εκ τούτου, μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική για όλους τους νεαρούς χρήστες αερίου που γέλιο. Όμως, σχολιάζουν οι ερευνητές, “Η αποτρέψιμη νευρολογική βλάβη από την κατάχρηση υποξειδίου του αζώτου παρατηρείται όλο και περισσότερο παγκοσμίως. Η ευκολία πρόσβασης σε δοχεία και μεγαλύτερους κυλίνδρους… οδήγησε σε εμφανή αύξηση των περιπτώσεων [υποξειδίου του αζώτου]-μυελονευροπάθειας σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου». Προσθέτουν, «Οι κατασκευαστές και οι πωλητές μονοξειδίου του αζώτου θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την προφανή αύξηση της ζημίας μέσω της εφαρμογής πολιτικής ή/και της νομοθεσίας». Από τότε που έγινε αποδεκτή αυτή η έρευνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να απαγορεύσει τις λιανικές πωλήσεις οξειδίου του αζώτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώστε το άγχος στην οδοντιατρική καρέκλα

Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με οξυγόνο βελτιώνει τις ανώμαλες κινήσεις σε μια σπάνια παιδική ασθένεια

Αέριο γέλιου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τρώτε μπανάνα το πρωί;

Μπανάνα στομάχι: Το μυστικό για ένα υγιές σώμα είναι μια υγιής πρωινή ρουτίνα. Μια τέλεια πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας. 

Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος.