Καινοτομία

Καιτονομία ογκολογικά φάρμακα: Ο βασικός ρόλος των καρκινικών κυττάρων

Καιτονομία ογκολογικά φάρμακα: Ο βασικός ρόλος των καρκινικών κυττάρων

Νανο-φορέας στόχευσης καρκίνου θα μπορούσε τελικά να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει στις δομές microRNA άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η ηπατίτιδα.

Καινοτομία ογκολογικά φάρμακα: Τα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη χορήγηση φαρμάκων καταπολέμησης του όγκου, χάρη σε ένα νέο σύστημα μεταφοράς DNA που κρατά το θεραπευτικό του ωφέλιμο φορτίο κλειδωμένο μέχρι να έρθει σε επαφή με νοσούντα κύτταρα.

Επιστήμονες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το KTH Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, λένε ότι έχουν αναπτύξει ένα συνθετικό σύστημα μεταφοράς DNA για στοχευμένη διανομή καρκινικών φαρμάκων. Με επικεφαλής τους Tli’s Oliver Lieleg, Ph.D. και Thomas Crouzier του Royal Institute, Ph.D., η ομάδα δημιούργησε έναν νανο-φορέα χρησιμοποιώντας βλεννίνη, γλυκερόλη και συνθετικό DNA, το οποίο περιτυλίγει φάρμακα κατά του καρκίνου σε ένα ασφαλές πακέτο που μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο από μια συγκεκριμένη αλληλουχία RNA μοναδική για ασθενείς κυττάρων, είπε η ομάδα.

Η ομάδα δοκίμασε επιτυχώς το σύστημα παράδοσής της σε μοντέλα όγκων σε κυτταρικές καλλιέργειες, δημοσιεύοντας την έρευνά τους στο περιοδικό ACS Nano. Το έργο  βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά εν αναμονή περαιτέρω εργαστηριακών εξετάσεων σε σύνθετα μοντέλα όγκων, ο νανο-φορέας θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπείες για τον καρκίνο πιο ακριβείς από την ακτινοβολία ή τη χημειοθεραπεία, που επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα καθώς και τους όγκους.

Το σύστημα της ομάδας χρησιμοποιεί βλεννίνες – πρωτεΐνες που βρίσκονται στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος, του στομάχου και των εντέρων – για να εγκλεισθεί το φάρμακο για τον καρκίνο. Η βλεννίνη συνδέεται μαζί με κλώνους συνθετικού DNA, ενισχυμένες με την προσθήκη γλυκερίνης, η οποία σταθεροποιεί τα σωματίδια βλεννίνης. Η γλυκερόλη βοηθά επίσης τα σωματίδια βλεννίνης να αναδιπλώνονται γύρω από το ζεύγος φαρμάκου, πρόσθεσε η ομάδα.

Μόλις τα νήματα DNA συνδέονται μεταξύ τους, σταθεροποιούνται και “κλειδώνουν” το ωφέλιμο φορτίο του καρκίνου, παραμένοντας σφραγισμένα μέχρι να συναντήσουν το σωστό “κλειδί” – στην περίπτωση αυτή, ένα συγκεκριμένο σωματίδιο microRNA μοναδικό για τον καρκίνο. Αυτό θα επιτρέψει στο σύστημα παράδοσης να αναπτύξει φάρμακα σε όγκους χωρίς να επηρεάσει τα υγιή κύτταρα γύρω τους, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες, ελπίζει η ομάδα, αν και θα χρειαστεί να διεξαγάγει επιπλέον προκλινικές μελέτες και μελέτες σε ζώα για να δοκιμάσει την πλατφόρμα της σε ανθρώπους.

Και ενώ η ομάδα ξεκίνησε να δημιουργεί ένα σύστημα παράδοσης για καρκινικά φάρμακα που δεν θα βλάψουν τα υγιή κύτταρα, ο νανο-φορέας τους θα μπορούσε τελικά να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει στις δομές microRNA άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η ηπατίτιδα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία καρκίνου: Νέα προσέγγιση ανοσο-ογκολογίας δίνει ελπίδες

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Εργαστηριακά μοσχεύματα χόνδρου για εξατομικευμένη αποκατάσταση

Μόσχευμα ιστός άρθρωση: Μια διεπιστημονική ομάδα από την Columbia Engineering, το Columbia’s College of Dental Medicine and Department of Medicine, Louisiana State University, LaCell LLC και Obatala Sciences έχει πλέον βιο-μηχανικά μοσχεύματα ζωντανών οστών χόνδρου, που ταιριάζουν ακριβώς με τον παραλήπτη, τόσο βιολογικά όσο και ανατομικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική […]

"Έξυπνες" μάσκες με τρισδιάστατη εκτύπωση ηλεκτρονικών ινών

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Ερευνητές του University of Cambridge χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D εκτύπωσης (additive manufacturing) για τη δημιουργία ηλεκτρονικών ινών- η καθεμιά 100 φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα- δημιουργώντας αισθητήρες πέρα από τις δυνατότητες σημερινών αντίστοιχων συσκευών και υλικών. Η τεχνική εκτύπωσης ινών, η οποία παρουσιάστηκε στο Science Advances, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη […]

Διάγνωση COVID-19 σε μόλις 30 λεπτά

Κορωνοϊός τεστ διάγνωση: Το 2020 μπορεί να συνοψιστεί απλά με μία λέξη – COVID-19 – καθώς «πάγωσε» ολόκληρος ο πλανήτης. Για περισσότερο από οκτώ μήνες μέχρι στιγμής, η μετακίνηση μεταξύ των εθνών έχει ισοπεδωθεί, επειδή δεν υπάρχουν μέσα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του ιού και η διάγνωση διαρκεί πολύ. Στην Κορέα, υπάρχουν πολλές […]