Καινοτομία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μελέτη και θεραπεία της επιθετικής μορφής καρκίνου του μεσοθηλιώματος

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μελέτη και θεραπεία της επιθετικής μορφής καρκίνου του μεσοθηλιώματος

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Διεθνής έρευνα γονιδιωματικής με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λέστερ έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να μελετήσει μια επιθετική μορφή καρκίνου, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών. Το μεσοθηλίωμα προκαλείται από την αναπνοή σωματιδίων αμιάντου και συμβαίνει συχνότερα στις επενδύσεις των πνευμόνων ή της κοιλιάς. Επί του παρόντος, μόνο το 7% των ανθρώπων επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, με πρόγνωση 12 έως 18 μήνες κατά μέσο όρο.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Αυτά τα μονοπάτια προβλέπουν την επιθετικότητα και την πιθανή θεραπεία αυτού του κατά τα άλλα ανίατου καρκίνου. Ο καθηγητής Dean Fennell, Πρόεδρος της Θωρακικής Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Leicester Mesothelioma, δήλωσε: «Από καιρό εκτιμάται ότι ο αμίαντος προκαλεί μεσοθηλίωμα, ωστόσο το πώς συμβαίνει αυτό παραμένει μυστήριο.». «Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουμε τα γονιδιωματικά «μεγάλα δεδομένα», αυτή η αρχική εργασία μάς δείχνει ότι τα μεσοθηλιώματα ακολουθούν ταξινομημένες διαδρομές μεταλλάξεων κατά την ανάπτυξη και ότι αυτές οι λεγόμενες τροχιές προβλέπουν όχι μόνο πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ένας ασθενής, αλλά και πώς να θεραπευθεί καλύτερα ο καρκίνος – κάτι στο οποίο το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester στοχεύει να οδηγήσει διεθνώς μέσω πρωτοβουλιών κλινικών δοκιμών.”

Ενώ η χρήση αμιάντου είναι πλέον απαγορευμένη – και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την αφαίρεσή του – κάθε χρόνο περίπου 25 άτομα διαγιγνώσκονται με μεσοθηλίωμα στο Leicestershire και 190 διαγιγνώσκονται στα East Midlands. Οι περιπτώσεις μεσοθηλιώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 61% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η χημειοθεραπεία ήταν η μόνη άδεια για ασθενείς με μεσοθηλίωμα. Ωστόσο, οι επιλογές θεραπείας αρχίζουν να περιορίζονται όταν οι άνθρωποι σταματάνε να ανταποκρίνονται στη θεραπεία τους.

Ο καθηγητής Fennell σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Southampton έκανε πρόσφατα μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της νόσου, αποδεικνύοντας ότι η χρήση ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας που ονομάζεται nivolumab αύξησε την επιβίωση και σταθεροποίησε τη νόσο για τους ασθενείς. Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή που έδειξε βελτιωμένη επιβίωση σε ασθενείς με υποτροπιάζον μεσοθηλίωμα. “Η κλωνική αρχιτεκτονική στο μεσοθηλίωμα είναι προγνωστική και διαμορφώνει το μικροπεριβάλλον του όγκου”  – Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Nature Communications.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κακόηθες μεσοθηλίωμα: Προσβάλει 5 φορές περισσότερο άνδρες

Σοβαρή ανησυχία για τους επαγγελματικούς καρκίνους

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο  του θώρακα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Για πολλούς, το ιδανικό Lip Look διαφέρει. Τα καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM® σμιλεύουν μοναδικά τα χείλη αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά κάθε γυναίκας. Το #1 brand παγκοσμίως στα fillers προσώπου με υαλουρονικό οξύ JUVÉDERM®  δημιουργεί αποτελεσματικά και ασφαλή προϊόντα με έμπνευση την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε γυναίκας.

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

Η κα. Δαμαλή αναφέρει πως «Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες από ειδικούς που θα απαντούν και στις ερωτήσεις τους, ώστε να συλλέξουν οι ίδιοι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πορευτούν στην εφηβική αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, έχοντας αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα άγχη και τους προβληματισμούς τους».

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.