Καινοτομία

Φοιτητές Έλληνες: Έξυπνη συσκευή προστασίας από σεξουαλική κακοποίηση

Φοιτητές Έλληνες: Έξυπνη συσκευή προστασίας από σεξουαλική κακοποίηση

Η ιδέα ανήκει στην Ιφιγένεια Βασιλάκη, φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)

Φοιτητές Έλληνες: Πρόκειται για μια διακριτική έξυπνη συσκευή που στόχο έχει να «μεταφέρει» τον φόβο της κακοποίησης από το θύμα στο θύτη. «Σ’ έναν κόσμο χτισμένο πάνω στην ανισότητα, όπου (κυρίως) οι γυναίκες ζουν υπό τον συνεχή φόβο μιας επίθεσης, η Jamie βρήκε την Amie, την πανταχού παρούσα φίλη της», αναφέρει το σποτ που παρουσιάζει την έξυπνη συσκευή που φοριέται και ενεργοποιεί συναγερμό σε περίπτωση ακούσιας αφαίρεσης του ενδύματος του χρήστη ή της χρήστριας.

Η ιδέα ανήκει στην Ιφιγένεια Βασιλάκη, φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Η ίδια ένωσε τις δυνάμεις της με εκείνες της Ράνιας Βλάχου και του Γιώργου Μπακάλη, συμφοιτητές της και οι δύο. Μαζί, χρησιμοποίησαν τη δημιουργική τους σκέψη και με τη βοήθεια του Σταύρου Λουνή, διδάσκοντα του μαθήματος Ψηφιακής καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και ερευνητή στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), κατάφεραν να δημιουργήσουν την έξυπνη αυτή συσκευή, η οποία φοριέται στην εσωτερική πλευρά του ενδύματος, από τη μέση και κάτω. Μάλιστα, όταν ενεργοποιείται ο ηχητικός συναγερμός, ειδοποιούνται αυτόματα και οι επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη.

Οι τρεις φοιτητές κινητοποιήθηκαν με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων στον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού. Οι ίδιοι τονίζουν ότι αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα.

«Καθημερινά, γινόμαστε όλοι μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο μέσω των social media αλλά και από κοντινά μας πρόσωπα. Κυρίως νεαρές γυναίκες αλλά και παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα φόβου ή δισταγμού απέναντι και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το γυναικείο φύλο αλλά όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες», εξηγεί η Ιφιγένεια Βασιλάκη, θέλοντας να περιγράψει το πώς προέκυψε η ιδέα του Amie.

Κι αν και το ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων έχει αρχίσει να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο κόσμο, πρακτικά ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη εκεί έξω και εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί κάποια λύση, όπως λένε οι δύο φοιτήτριες του ΟΠΑ. Εδώ «έρχεται το Amie, μέσω του οποίου θέλουμε ν’ απαντήσουμε σ’ αυτούς τους φόβους και τους δισταγμούς κάθε ατόμου ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, πέρα από το να προσφέρουμε την ασφάλεια στον κάτοχο του Amie, είναι να μεταθέτουμε τον φόβο από το θύμα στον θύτη», συμπληρώνει ο Γιώργος Μπακάλης.

Η έξυπνη συσκευή τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του ρούχου. Δεν έχει μεγάλο όγκο και διαθέτει κατάλληλους αισθητήρες, οι οποίοι εντοπίζουν πιθανή αφαίρεση του ενδύματος. Αυτή η κίνηση ενεργοποιεί ειδοποίηση στην αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό, καθώς είναι συνδεδεμένη με αυτό. Η Ράνια Βλάχου αναφέρει ότι «…Μπορεί την εφαρμογή να μην την έχει ο χρήστης αλλά κάποιος κηδεμόνας- πχ σε περιπτώσεις παιδιών, ατόμων με κάποια διαταραχή κ.ά. Όταν έρχεται αυτή η ειδοποίηση ζητείται από τον χρήστη να επιβεβαιώσει, αν η κίνηση έχει γίνει εκούσια εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που ορίζει εκείνος. Αν δεν δοθεί η σχετική επιβεβαίωση ή το άτομο δηλώσει ότι κινδυνεύει, το σύστημα ενεργοποιεί έναν σχετικό συναγερμό και ειδοποιεί τις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, δηλώνοντας και την τοποθεσία του».

Η διαφορά με τις άλλες συσκευές ανταγωνιστών είναι ότι το Amie διαθέτει τριπλό σύστημα ενεργοποίησης. «Δηλαδή γίνεται ή με τον αισθητήρα ή μέσω του ηχητικού σένσορα που έχουμε συμπεριλάβει στη συσκευή, μέσω κάποιας φράσης -πχ “Amie help”- ή χειροκίνητα το ενεργοποιεί ο ίδιος», εξηγεί.

Οι 3 δημιουργοί του Amie έχουν φτιάξει κι ένα οικονομικό πλάνο, το οποίο προβλέπει αρχικό κόστος 90-100 ευρώ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες της εν δυνάμει επιχείρησης. Όμως, όσο θα διαδίδεται, τόσο θα μειώνεται και το κόστος, αφού τα παιδιά θέλουν να κάνουν τη συσκευή προσιτή σε όλους. «Σε κάθε περίπτωση», εξηγεί ο Γιώργος Μπακάλης, «προσπαθούμε να τονώσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχουμε. Οπότε ξεκινάμε απ’ αυτό το κόστος ώστε να καταστήσουμε βιώσιμο καταρχάς το προϊόν ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και περισσότερο κόσμο». Μάλιστα, η συσκευή έχει ήδη περάσει στην τελική φάση του εθνικού φοιτητικού διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εφετειακή απόφαση στο Παρίσι δικαιώνει το κίνημα #MeToo

Κίνημα κατά της παιδοφιλίας

Η κρίση “κλείνει τα στόματα” κακοποιημένων γυναικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Για πολλούς, το ιδανικό Lip Look διαφέρει. Τα καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM® σμιλεύουν μοναδικά τα χείλη αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά κάθε γυναίκας. Το #1 brand παγκοσμίως στα fillers προσώπου με υαλουρονικό οξύ JUVÉDERM®  δημιουργεί αποτελεσματικά και ασφαλή προϊόντα με έμπνευση την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε γυναίκας.

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

Η κα. Δαμαλή αναφέρει πως «Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες από ειδικούς που θα απαντούν και στις ερωτήσεις τους, ώστε να συλλέξουν οι ίδιοι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πορευτούν στην εφηβική αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, έχοντας αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα άγχη και τους προβληματισμούς τους».

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.