Ογκολογία

Κακόηθες μεσοθηλίωμα: Προσβάλει 5 φορές περισσότερο άνδρες

Κακόηθες μεσοθηλίωμα: Προσβάλει 5 φορές περισσότερο άνδρες

Οι άνδρες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεσοθηλίωμα σε σχέση με τις γυναίκες. Το μεσοθηλίωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, η οποία συχνότερα ξεκινάει από τα κύτταρα τα οποία καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια του θώρακος (είναι μια μεμβράνη η οποία ονομάζεται υπεζωκώς), ή λιγότερο συχνά, της κοιλίας (η αντίστοιχη μεμβράνη ονομάζεται περιτόναιο).

Το μεσοθηλίωμα του θώρακος, συχνά παρουσιάζει συμπτώματα στην περιοχή του θώρακος. Το μεσοθηλίωμα της κοιλίας, είναι πολύ πιο σπάνιο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα όργανα της κοιλίας και τα συμπτώματα του έχουν σχέση με αυτή την περιοχή του σώματος, όπως διόγκωση της κοιλίας, ναυτία, εμέτους και απόφραξη του εντέρου. Τέλος, υπάρχει μια ακόμα μορφή μεσοθηλιώματος, εξαιρετικά σπάνια, το μεσοθηλίωμα του περικάρδιου, το οποίο αφορά τον υμένα που περιβάλλει την καρδιά.

Η αντιμετώπιση του μεσοθηλιώματος εξαρτάται από το αν έχει ή δεν έχει εξαπλωθεί. Δυστυχώς, όταν διαγιγνώσκεται το μεσοθηλίωμα , έχει συνήθως ήδη εξαπλωθεί πέρα από το σημείο όπου θα μπορούσε να αφαιρεθεί.

Χειρουργική

Η εγχείριση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν το μεσοθηλίωμα περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή του υπεζωκότος. Αυτή η εγχείριση μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους ή του συνόλου του υπεζωκότος και μέρος του πνεύμονα που είναι κοντά σε αυτόν.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η εγχείριση ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου ή μπορεί ακόμη να βοηθήσει και τον ασθενή να ζήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το να μην υποβληθεί στην εγχείριση. Υπάρχει μια μεγάλη μελέτη σε εξέλιξη για την υπόθεση αυτή.

Η εγχείριση είναι πολύ λιγότερο πιθανή, στο περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα, καθώς κρίνεται ως λιγότερο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτού του είδους μεσοθηλιώματος.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας , που εστιάζει σε καρκινικούς ιστούς, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα ή σταματώντας τον πολλαπλασιασμό τους.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα όπως ο πόνος ή η δυσκολία στην αναπνοή και επίσης για να μειωθεί το μέγεθος των οζιδίων, που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.

Ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να γίνει στο θωρακικό τοίχωμα στο σημείο όπου έγινε η βιοψία ή που έχει τοποθετηθεί ένας σωλήνας παροχέτευσης. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της διασποράς καρκινικών κυττάρων μέσω του θωρακικού τοιχώματος και εξάπλωσης του μεσοθηλιώματος σε άλλα σημεία του σώματος.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μια αντιμετώπιση του καρκίνου με τη χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα ή σταματούν τον πολλαπλασιασμό τους.Η χημειοθεραπεία μερικές φορές μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του μεσοθηλιώματος και επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.