Καινοτομία

Εγκέφαλος τραύμα κύτταρα: Η «εγκεφαλική κόλλα» βοηθά στην αποκατάσταση κυκλωμάτων σε σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα [vid]

Εγκέφαλος τραύμα κύτταρα: Η «εγκεφαλική κόλλα» βοηθά στην αποκατάσταση κυκλωμάτων σε σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα [vid]

Η «εγκεφαλική κόλλα» βοηθά στην αποκατάσταση των κυκλωμάτων σε σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα

Εγκέφαλος τραύμα κύτταρα: Με κόστος 38 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτιμάται ότι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μόνιμη αναπηρία που σχετίζεται με εγκεφαλικό τραυματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο σωματικός, διανοητικός και οικονομικός φόρος ενός TBI μπορεί να είναι τεράστιος, αλλά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας παρέχει υπόσχεση. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές στο Κέντρο Αναγεννητικών Βιοεπιστημών της UGA έχουν δείξει τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας υδρογέλης, την οποία αποκαλούν «κόλλα εγκεφάλου», για τη θεραπεία τραυματικών εγκεφαλικών βλαβών. Η νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι όχι μόνο το τζελ προστατεύει από την απώλεια εγκεφαλικού ιστού μετά από σοβαρό τραυματισμό, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη λειτουργική νευρική επιδιόρθωση. Η εγκεφαλική βλάβη μετά από σημαντική TBI συνήθως οδηγεί σε εκτεταμένη απώλεια ιστών και μακροχρόνια αναπηρία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κλινικές θεραπείες για την πρόληψη των συνακόλουθων γνωστικών βλαβών ή απώλειας ιστού.

Αναφερόμενο στις 5 Μαρτίου στο Science Advances, το νέο εύρημα είναι το πρώτο που παρέχει οπτικά και λειτουργικά στοιχεία για την επιδιόρθωση εγκεφαλικών νευρικών κυκλωμάτων που εμπλέκονται στην κίνηση προσέγγισης σε ζώα που εμφυτεύθηκαν με κόλλα εγκεφάλου μετά από σοβαρό TBI. “Η δουλειά μας παρέχει μια ολιστική εικόνα για το τι συμβαίνει στην αποκατάσταση της κατεστραμμένης περιοχής, ενώ το ζώο επιτελεί μια συγκεκριμένη εργασία προσέγγισης και κατανόησης”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lohitash Karumbaiah, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργικών του Πανεπιστημίου της Γεωργίας και περιβαλλοντικές επιστήμες. Δημιουργήθηκε από τον Karumbaiah το 2017, η εγκεφαλική κόλλα σχεδιάστηκε για να μιμείται τη δομή και τη λειτουργία του πλέγματος των σακχάρων που υποστηρίζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η γέλη περιέχει βασικές δομές που συνδέονται με τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης ινοβλαστών και τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, δύο προστατευτικούς πρωτεϊνικούς παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την επιβίωση και την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων μετά από σοβαρό ΤΒΙ. Σε μια προηγούμενη βραχυπρόθεσμη μελέτη, ο Karumbaiah και η ομάδα του έδειξαν ότι η εγκεφαλική κόλλα προστάτευε σημαντικά τον εγκεφαλικό ιστό από σοβαρή βλάβη από ΤΒΙ. Σε αυτή τη νέα έρευνα, για την αξιοποίηση της νευροπροστατευτικής ικανότητας του πρωτοτύπου, σχεδίασαν περαιτέρω την επιφάνεια παράδοσης προστατευτικών παραγόντων για να επιταχύνουν την αναγέννηση και τη λειτουργική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Μετά από 10 εβδομάδες, τα αποτελέσματα ήταν εμφανή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιατρική τεχνολογία: τεχνητά όργανα με τρισδιάστατη εκτύπωση

Η εξέλιξη της ρομποτικής και η έρευνα για ανάπτυξη τεχνητού δέρματος

Η υδρογέλη αποτελεσματική για φθορές στην αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.

Αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αλληλουχίας επόμενης γενιάς στη μάχη κατά της covid-19 αλλά και άλλων λοιμώξεων

Η πλατφόρμα είναι επίσης οικονομικά αποδοτική. Η μελέτη σημειώνει ότι κοστίζει περίπου 8 $ USD ανά δοκιμή, όταν εκτελείται σε χιλιάδες δείγματα ταυτόχρονα, καθώς το κόστος ανά δείγμα μειώνεται λόγω κλιμακούμενων οικονομικών.

Tρεις ψηφιακές τάσεις υγείας που επηρεάζουν τους επενδυτές το 2021

Οι επενδυτές παρατήρησαν επικεντρώνονται πλέον σε εταιρείες που ειδικεύονται στην τηλεθεραπεία, την παρακολούθηση απομακρυσμένων ασθενών και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ ειδικών.