Πολιτική Φαρμάκoυ

Bristol Myers Squibb: Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο του θώρακα 

Bristol Myers Squibb: Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο του θώρακα 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εγκρίνει τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab ως την πρώτη και μοναδική ανοσοθεραπεία για το μη προθεραπευμένο ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.

 

Bristol Myers Squibb (NYSE: BMY) : πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός nivolumab 360 mg, χορηγούμενου κάθε τρεις εβδομάδες, με ipilimumab 1 mg/kg, χορηγούμενου κάθε έξι εβδομάδες (διαλύματα για ενδοφλέβια χρήση), εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Η συγκεκριμένη έγκριση βασίζεται σε μία προκαθορισμένη ενδιάμεση ανάλυση από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -743 στο πλαίσιο της οποίας ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab (n=303) κατέδειξε ανώτερη συνολική επιβίωση (OS) έναντι καθιερωμένου πλατινούχου χημειοθεραπευτικού σχήματος (n=302) (Λόγος Κινδύνου [HR]: 0,74 [Διάστημα Εμπιστοσύνης 95% [CI]: 0,61 έως 0,89]· P=0,002), με διάμεση συνολική επιβίωση (mOS) 18,1 μηνών (95% CI: 16,8 έως 21,5) έναντι 14,1 μηνών (95% CI: 12,5 έως 16,2), αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν μετά από ελάχιστη παρακολούθηση 22,1 μηνών. Στα δύο έτη, το 41% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab και το 27% που έλαβαν χημειοθεραπεία παρέμεναν εν ζωή.

 

«To κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα αποτελεί μία σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Όταν η διάγνωσή του πραγματοποιείται σε προχωρημένα στάδια, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ανέρχεται σε περίπου 10 τοις εκατό», δήλωσε η ερευνήτρια της μελέτης Anne S. Tsao, M.D., Kαθηγήτρια και Επικεφαλής Τομέα Ιατρικής Ογκολογίας Θώρακα και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεσοθηλιώματος στο Αντικαρκινικό Κέντρο M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Τα αποτελέσματα επιβίωσης από τη μελέτη CheckMate -743 δείχνουν ότι ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab θα μπορούσε να καταστεί μια νέα καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής. Είναι μια άκρως ευχάριστη είδηση που γεννά ελπίδα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη εξουθενωτική νόσο και για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.

Ο συνδυασμός nivolumab και ipilimumab σχετίζεται με προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση, στις οποίες περιλαμβάνονται σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό ανεπιθύμητες ενέργειες: πνευμονίτιδα, κολίτιδα, ηπατίτιδα, ενδοκρινοπάθειες, νεφρίτιδα και νεφρική δυσλειτουργία, ανεπιθύμητες ενέργειες του δέρματος, εγκεφαλίτιδα, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες: αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση: επιπλοκές της μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων όπου χρησιμοποιούνται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που προέρχονται από δότη (αλλογενής): εμβρυϊκή τοξικότητα· και αυξημένη θνησιμότητα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα όταν η θεραπεία με nivolumab προστίθεται σε ένα ανάλογο θαλιδομίδης  σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη, θεραπεία που δεν συνιστάται εκτός του πλαισίου ελεγχόμενων κλινικών μελετών. Το ipilimumab σχετίζεται με τις ακόλουθες ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις: σοβαρές και θανατηφόρες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση, επιπλοκές της αλλογενούς μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, εμβρυϊκή τοξικότητα και κινδύνους που σχετίζονται με τη χορήγησή του σε συνδυασμό με nivolumab.

Πρόκειται για την τρίτη ένδειξη για θεραπευτικό σχήμα που βασίζεται στον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab στην πρώτης γραμμής θεραπεία μιας μορφής καρκίνου του θώρακα. Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως πρώτης γραμμής θεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με έκφραση του PD-L1≥1%, όπως προσδιορίστηκε βάσει εγκεκριμένης δοκιμασίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), και χωρίς γονιδιακές μεταλλάξεις EGFR ή ALK στον όγκο. Έχει επίσης εγκριθεί σε συνδυασμό με περιορισμένης διάρκειας χημειοθεραπεία για την πρώτη γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μεταστατικό ή υποτροπιάζον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) χωρίς γονιδιακές μεταλλάξεις EGFR ή ALK, ανεξαρτήτως έκφρασης του PD-L1.

«Οι διάφορες μορφές καρκίνου του θώρακα ενδέχεται να είναι πολύπλοκες και δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη  θεραπευτικών ανοσοθεραπευτικών επιλογών που έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη ζωή των ασθενών» δήλωσε ο Adam Lenkowsky, γενικός διευθυντής των τμημάτων Ογκολογίας, Ανοσολογίας και Καρδιαγγειακών παθήσεων της Bristol Myers Squibb στις ΗΠΑ. «Μόλις πριν από λίγους μήνες, συνδυαστικά θεραπευτικά σχήματα με βάση τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab έλαβαν δύο ενδείξεις πρώτης γραμμής για συγκεκριμένους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Σήμερα, ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab εγκρίνεται για χρήση σε μία ακόμη μορφή καρκίνου του θώρακος, το μη προθεραπευμένο ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Με τη σημερινή ανακοίνωση, ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab καθίσταται η πρώτη νέα συστηματική θεραπεία που λαμβάνει έγκριση τα τελευταία 15 χρόνια περίπου στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, η οποία μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο».

Το θεραπευτικό σχήμα nivolumab με ipilimumab αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό δύο αναστολέων ανοσολογικού σημείου ελέγχου ο οποίος παρουσιάζει έναν δυνητικά συνεργιστικό μηχανισμό δράσης, στοχεύοντας δύο διαφορετικά σημεία ελέγχου (PD-1 και CTLA-4) για να συμβάλει στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων: Το ipilimumab συμβάλλει στην ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των T κυττάρων, ενώ το nivolumab βοηθά τα υπάρχοντα T κύτταρα να ανακαλύψουν τον όγκο. Ορισμένα από τα T κύτταρα που ενεργοποιούνται από το ipilimumab είναι δυνατό να μετατραπούν σε Τ κύτταρα μνήμης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ανοσολογική απόκριση. Είναι επίσης δυνατό να πραγματοποιηθεί στόχευση φυσιολογικών κυττάρων και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, οι οποίες ενδέχεται να είναι σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες.

Η εν λόγω έγκριση χορηγήθηκε σε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την υποβολή μιας νέας συμπληρωματικής Αίτησης για Άδεια Βιολογικού Προϊόντος (sBLA), η οποία αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Αξιολόγησης Ογκολογικών Θεραπειών σε Πραγματικό Χρόνο (Real-Time Oncology Review/RTOR) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Στόχος του προγράμματος RTOR είναι να διασφαλίσει ότι οι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες θα διατίθενται στους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Παράλληλα, η αξιολόγηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Project Orbis του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης αξιολόγησης από τις υγειονομικές αρχές στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ελβετία.

Ο συνδυασμός Nivolumab και Ipilimumab δείχνει αποτελεσματικότητα και στο Advanced Melanoma. Δείτε το βίντεο :

Η Georgina V. Long, BSc, PhD, MBBS, FRACP, συν-ιατρική διευθύντρια του Melanoma Institute Australia (MIA), πρόεδρος της Melanoma Medical Oncology and Translational Research στο MIA και το Royal North Shore Hospital, Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, συζητά το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της δοκιμής φάσης III CheckMate 067 για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Αυτή ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή με 3 σκέλη που διερεύνησε το ipilimumab (Yervoy), μια θεραπεία με αντι-CTLA4 και το nivolumab (Opdivo), μια θεραπεία με αντιPD-1, σε συνδυασμό έναντι του ipilimumab μόνο έναντι του nivolumab μόνο. Η κ.  Long λέει ότι ο συνδυασμός του nivolumab και του ipilimumab δεν είχε αρχικά τεκμηριωθεί σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία nivolumab, αλλά οι περιγραφικές αναλύσεις έχουν ολοκληρωθεί. Αυτά τα δεδομένα εξέτασαν την 5ετή συνολική επιβίωση (OS) για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα σε αυτά τα σχήματα. Η περιγραφική ανάλυση έδειξε ότι το λειτουργικό ορόσημο στα 5 χρόνια ήταν υψηλό, σύμφωνα με τον Long. Εξηγεί ότι η επιβίωση παρέμεινε η υψηλότερη με το συνδυασμό nivolumab και ipilimumab περίπου στο 52%, ενώ με το nivolumab μόνο, ήταν περίπου 44% και με το ipilimumab, ήταν το χαμηλότερο, περίπου στο 26%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

FDA: Αποδοχή  αιτήσεων για συνδυαστική θεραπεία καρκίνου του πνεύμονα

Συνέντευξη Ι. Μπουζάκλα: Το 75% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα

70% επιτυχία για το νέο εμβόλιο της Οξφόρδης

Πανδημία κορωνοϊός: Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης. Το εμβόλιο του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να σταματήσει τους ανθρώπους να αναπτύσσουν συμπτώματα Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μπουρλά: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του

Μπουρλά pfizer: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του. Ο Albert Bourla δήλωσε στο Sky News ότι η ανακάλυψη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου  ήταν η “πιο λαμπρή μέρα” της ζωής του. Ο γενικός διευθυντής στη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Sky News είπε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από […]

Στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου της Moderna

Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.