Επιστημονικά Νέα

Fast food φθαλικές ενώσεις: Επιβλαβή χημικά εντοπίστηκαν σε φαγητά μεγάλων αλυσίδων burger στις ΗΠΑ

Fast food φθαλικές ενώσεις: Επιβλαβή χημικά εντοπίστηκαν σε φαγητά μεγάλων αλυσίδων burger στις ΗΠΑ

Fast food φθαλικές ενώσεις: Μετά από ανάλυση των συστατικών σε τρόφιμα μεγάλων αλυσίδων fast food στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει το πλαστικό.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη αναφέρει κάτι συγκλονιστικό. Πολύ συχνά, μικρές ποσότητες βιομηχανικών χημικών ουσιών που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις (προφέρονται THA-lates), οι οποίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά μαλακά, έχουν βρεθεί σε δείγματα τροφίμων από δημοφιλή καταστήματα fast food, όπως τα McDonald’s, Pizza Hut και Chipotle. Σαφώς και το fast food ποτέ δεν εθεωρείτο υγιεινό. Ωστόσο, η ύπαρξη αυτών των χημικών είναι σε κάθε περίπτωση σοκαριστική.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου George Washington Lariah Edwards, η καθηγήτρια Ami Zota και οι συνάδελφοί τους αγόρασαν 64 είδη fast-food. Αυτά προέρχονταν από McDonald’s και Burger King, Pizza Hut και Domino’s, Tex-Mex Taco Bell και Chipotle, γύρω από το Σαν Αντόνιο. Η μελέτη βρήκε επιβλαβείς χημικές ουσίες στην πλειονότητα των δειγμάτων που συλλέχθηκαν. Οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως:

  • διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος
  • προβλήματα γονιμότητας και αναπαραγωγής
  • αυξημένος κίνδυνος διαταραχών μάθησης, προσοχής καισυμπεριφοράς στα παιδιά

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ρυθμίζει την ασφάλεια των τροφίμων. Δεν έχει νομικά όρια που να περιορίζουν τις συγκεντρώσεις φθαλικών αλάτων στα τρόφιμα. Τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων που βρέθηκαν στο γρήγορο φαγητό που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν κάτω από τα προστατευτικά όρια της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος. Η FDA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα επανεξετάσει τη μελέτη και θα τη θεωρήσει ως μέρος του σώματος των επιστημονικών στοιχείων. “Παρόλο που ο FDA έχει υψηλά πρότυπα ασφάλειας, καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες επιστημονικές πληροφορίες, επαναξιολογούμε τις αξιολογήσεις ασφαλείας μας. Όταν νέες πληροφορίες εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας, ο FDA μπορεί να ανακαλέσει τις εγκρίσεις προσθέτων τροφίμων, εάν ο FDA δεν είναι πλέον σε θέση να συμπεράνει ότι υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει βλάβη από την εγκεκριμένη χρήση”.

Τι συμβαίνει με τις αλυσίδες τροφίμων

Οι αλυσίδες τροφίμων και εφοδιασμού εστιατορίων είναι μεγάλες. Υπάρχουν πολλά σημεία κατά μήκος αυτής της αλυσίδας όπου τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με πλαστικά και συσκευασίες, δήλωσε ο Larry Lynch, ανώτερος αντιπρόεδρος επιστήμης και βιομηχανίας στην National Restaurant Association, η οποία αντιπροσωπεύει τα εν λόγω εστιατόρια. Οι χειριστές και οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται στενά με τους προμηθευτές τους για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν συσκευασίες και προμήθειες που πληρούν όλες τις οδηγίες και τις βέλτιστες πρακτικές του FDA. Παρόλο που ορισμένες φθαλικές ενώσεις έχουν απαγορευτεί από παιχνίδια και άλλα προϊόντα, χρησιμοποιούνται συχνά για να κάνουν εύκαμπτα πράγματα όπως γάντια από καουτσούκ, βιομηχανικούς σωλήνες ή ιμάντες μεταφοράς τροφίμων.

Όλα τα τρόφιμα που εξέτασαν οι ερευνητές της GWU περιείχαν μία ή περισσότερες φθαλικές ενώσεις ή άλλες χημικές ουσίες πλαστικοποίησης, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα τρόφιμα που πωλούνται από αλυσίδες fast-food υφίστανται μεγάλη επεξεργασία, συσκευασία και χειρισμό. Έτσι παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες να έρθετε σε επαφή με αυτούς τους φθαλικούς ενώσεις και τους πλαστικοποιητές. Οι ερευνητές συνέλεξαν γάντια χειρισμού τροφίμων από πολλά από τα εστιατόρια, τα οποία επίσης βρέθηκαν θετικά σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Αν και ο εντοπισμός των πηγών των χημικών δεν ήταν μέρος της μελέτης, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η συγκέντρωση αυτών των χημικών ουσιών οφειλόταν στο ότι υπάρχουν φθαλικές ενώσεις και πλαστικοποιητές αντικατάστασης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, με τα τρόφιμα να έρχονται σε επαφή με τη συσκευασία και τα γάντια χειρισμού τροφίμων. ως εξοπλισμός επεξεργασίας, όπως βιομηχανικοί σωλήνες και μεταφορείς, είπε ο Edwards, ο επικεφαλής συγγραφέας.

Οι επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 80 τοις εκατό των δειγμάτων τροφίμων περιείχαν μια φθαλική ένωση που ονομάζεται DnBP, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα. Το 70 τοις εκατό περιείχε DEHP, η οποία έχει βρεθεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αναπαραγωγικών προβλημάτων. Η ομάδα βρήκε επίσης ότι το 86 τοις εκατό των τροφίμων περιείχαν έναν πλαστικοποιητή που ονομάζεται DEHT, που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τις φθαλικές ενώσεις, σύμφωνα με τον Edwards. Οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των εναλλακτικών μη φθαλικών πλαστικοποιητών στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον δεν έχουν ακόμη μελετηθεί καλά.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου George Washington, τα τρόφιμα που περιείχαν κρέατα είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, με τα μπουρίτο κοτόπουλου και τα cheeseburgers να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα DEHT (γάντια που συλλέχθηκαν από τα ίδια εστιατόρια περιείχαν επίσης αυτή τη χημική ουσία). Οι πίτσες και οι πατάτες με τυρί είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των περισσότερων χημικών που δοκιμάστηκαν.

Ο Μπάιντεν κάνει βήματα για τον περιορισμό των τοξικών βαρέων μετάλλων στις εμπορικές παιδικές τροφές

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, είναι από τις πρώτες που εξετάζει τη σχέση μεταξύ φαστ φουντ και μη φθαλικών πλαστικοποιητών όπως το DEHT. Τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν επίσης ανησυχίες ότι οι έγχρωμοι και οι Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα μπορεί να επηρεαστούν δυσανάλογα από αυτές τις χημικές ουσίες. Οι μειονεκτικές γειτονιές έχουν συχνά πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού, αλλά περιορισμένη πρόσβαση σε πιο υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά. Πρέπει να γίνει πρόσθετη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι που ζουν σε τέτοιες ερήμους τροφίμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Ο Έντουαρντς είπε ότι η ομάδα επέλεξε εστιατόρια που κατατάχθηκαν πιο δημοφιλή σε κάθε κατηγορία με βάση τα δεδομένα μεριδίου αγοράς, δοκιμάζοντας πολλαπλά φυλάκια για κάθε αλυσίδα και δειγματίζοντας τα τρόφιμα με τις καλύτερες πωλήσεις, παραγγέλνοντας κάθε είδος με τυπικές επικαλύψεις ή γέμιση. Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο σε ψυγείο στην αρχική τους συσκευασία και στη συνέχεια κάθε στοιχείο του μενού αναμειγνύεται σε πολτό, το υγρό που δοκιμάστηκε για αυτές τις χημικές ουσίες μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το fast food είναι μονόδρομος για 1 στους 5 γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Αυξημένη κατανάλωση φαστ φουντ από παιδιά στην πανδημία-Το άγχος δυσκολεύει γονείς να μαγειρέψουν

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Πώς να κάνετε το παιδί να τρωει ισορροπημένα στην καραντίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.