ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οικογένεια Διατροφή: H πανδημία αύξησε την κατανάλωση φαστ φουντ μεταξύ παιδιών

Οικογένεια Διατροφή: H πανδημία αύξησε την κατανάλωση φαστ φουντ μεταξύ παιδιών

Οικογένεια Διατροφή: Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους, πολλοί πιστεύουν επίσης ότι είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

Για ορισμένες οικογένειες, η εποχή της πανδημίας σήμαινε αυξημένο χρόνο μπροστά στην οθόνη για τηλεργασία, παρακολούθηση μαθημάτων από τα παιδιά στα υπνοδωμάτια και πολύ λίγο χρόνο για επαφή. Ενώ πολλοί γονείς αναφέρουν ότι η οικογένειά τους έτρωγε πιο υγιεινά από την έναρξη της πανδημίας, ένας στους πέντε αναφέρει ότι τα παιδιά τους έτρωγαν πιο συχνά φαστ φουντ, σύμφωνα με την Εθνική δημοσκόπηση του University of Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital on Children’s Health.

“Η πανδημία διέκοψε πολλές οικογενειακές ρουτίνες, συμπεριλαμβανομένου του πού και τι τρώνε”, δήλωσε ο Gary L. Freed, MD, M.P.H., διευθυντής της δημοσκόπησης και παιδίατρος στο Mott. “Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής των οικογενειών μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών και ψάξαμε να δούμε πώς η πανδημία μπορεί να άλλαξε τις διατροφικές τους συνήθειες”. Περίπου ένας στους έξι γονείς λέει ότι το παιδί τους τρώει γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με την εθνική δημοσκόπηση, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 2.019 γονέων παιδιών ηλικίας 3-18 ετών. Οι απόψεις των οικογενειών για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού ποικίλλουν με βάση τις αντιλήψεις των γονέων για το βάρος του παιδιού τους. Οι γονείς που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι τα παιδιά τους κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που αναφέρουν ότι τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος.

  • 1 στους 5 γονείς λέει ότι τα παιδιά τρώνε φαστ φουντ πιο συχνά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID

  • 1 στους 5 γονείς δηλώνει ότι έχει πολύ άγχος για να μαγειρέψει και 1 στους 6 λέει ότι το παιδί τους τρώει γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, περίπου το 40% των γονέων ανέφεραν ότι ήταν πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψουν και ένας στους πέντε δήλωσε ότι ήταν πολύ αγχωμένος. Αυτές οι προκλήσεις αναφέρθηκαν επίσης συχνότερα μεταξύ γονέων με παιδιά που ήταν υπέρβαρα. Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους, περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τα τρία τέταρτα των γονέων συμφωνούν επίσης με τη δήλωση ότι όταν υπάρχει άγχος αναφορικά με τους χρόνους, το γρήγορο φαγητό είναι μια καλή οικογενειακή επιλογή. Το ένα τρίτο των γονέων λέει ακόμη ότι το γρήγορο φαγητό έχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής και το 24% πιστεύει ότι είναι λιγότερο ακριβό από το να φτιάχνεις γεύματα στο σπίτι.

“Οι γονείς αναγνωρίζουν ως επί το πλείστον ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι ιδανική επιλογή, αλλά το βλέπουν ως αποδεκτό μερικές φορές φαγητό”, λέει ο Freed. Μάλιστα το 88% των γονέων επιτρέπει στο παιδί τους να επιλέξει τι θα φάει και μόνο 1 στους 3 γονείς διαβάζει τις διατροφικές πληροφορίες των επιλεγμένων γευμάτων. Από την άλλη, ένα 67 % των γονέων, δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν το παιδί τους να επιλέξει πιο υγιεινές επιλογές και προσπαθούν να περιορίσουν ανθυγιεινά είδη όπως πατάτες και μιλκσέικ. “Ένα γεύμα γρήγορου φαγητού υπερβαίνει συχνά τη συνιστώμενη πρόσληψη λίπους, νατρίου και θερμίδων για όλη την ημέρα χωρίς να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά”, δήλωσε ο Freed. “Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν τις διατροφικές πληροφοριές για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Η προσπάθεια να γίνουν αυτά τα γεύματα έστω και λίγο πιο υγιεινά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παραλλαγή δέλτα "κλείνει" κάποια εστιατόρια fast food στις ΗΠΑ

Όταν το πολύ αλάτι εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Προειδοποιητική έκθεση για τον κίνδυνο υγείας παιδιών – εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Ένας χρόνος λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και θα αμείβονται τις ώρες που δουλεύουν. Λεπτό λιγότερο. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέκκλιση, ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι παρατεταμένες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ώρες εργασίας: Οι άνθρωποι που εργάζονται σε διαφορετικές βάρδιες και παρατείνουν τις ώρες εργασίας τους έχουν γίνει πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτης λόγω του τρόπου ζωής τους.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία εκτιμούν τον προγνωστικό έλεγχο για προεκλαμψία

«Η βελτιωμένη ανίχνευση ατόμων σε κίνδυνο μέσω αντικειμενικών δοκιμών σε συνδυασμό με την αυξημένη τήρηση του προτεινόμενου σχεδίου φροντίδας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να διορθωθεί το αυξανόμενο χάσμα στην πρόληψη» γράφουν οι συγγραφείς.