ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οικογένεια Διατροφή: H πανδημία αύξησε την κατανάλωση φαστ φουντ μεταξύ παιδιών

Οικογένεια Διατροφή: H πανδημία αύξησε την κατανάλωση φαστ φουντ μεταξύ παιδιών

Οικογένεια Διατροφή: Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους, πολλοί πιστεύουν επίσης ότι είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

Για ορισμένες οικογένειες, η εποχή της πανδημίας σήμαινε αυξημένο χρόνο μπροστά στην οθόνη για τηλεργασία, παρακολούθηση μαθημάτων από τα παιδιά στα υπνοδωμάτια και πολύ λίγο χρόνο για επαφή. Ενώ πολλοί γονείς αναφέρουν ότι η οικογένειά τους έτρωγε πιο υγιεινά από την έναρξη της πανδημίας, ένας στους πέντε αναφέρει ότι τα παιδιά τους έτρωγαν πιο συχνά φαστ φουντ, σύμφωνα με την Εθνική δημοσκόπηση του University of Michigan Health C.S. Mott Children’s Hospital on Children’s Health.

“Η πανδημία διέκοψε πολλές οικογενειακές ρουτίνες, συμπεριλαμβανομένου του πού και τι τρώνε”, δήλωσε ο Gary L. Freed, MD, M.P.H., διευθυντής της δημοσκόπησης και παιδίατρος στο Mott. “Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής των οικογενειών μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών και ψάξαμε να δούμε πώς η πανδημία μπορεί να άλλαξε τις διατροφικές τους συνήθειες”. Περίπου ένας στους έξι γονείς λέει ότι το παιδί τους τρώει γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με την εθνική δημοσκόπηση, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 2.019 γονέων παιδιών ηλικίας 3-18 ετών. Οι απόψεις των οικογενειών για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού ποικίλλουν με βάση τις αντιλήψεις των γονέων για το βάρος του παιδιού τους. Οι γονείς που ανέφεραν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι τα παιδιά τους κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που αναφέρουν ότι τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος.

  • 1 στους 5 γονείς λέει ότι τα παιδιά τρώνε φαστ φουντ πιο συχνά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID

  • 1 στους 5 γονείς δηλώνει ότι έχει πολύ άγχος για να μαγειρέψει και 1 στους 6 λέει ότι το παιδί τους τρώει γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, περίπου το 40% των γονέων ανέφεραν ότι ήταν πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψουν και ένας στους πέντε δήλωσε ότι ήταν πολύ αγχωμένος. Αυτές οι προκλήσεις αναφέρθηκαν επίσης συχνότερα μεταξύ γονέων με παιδιά που ήταν υπέρβαρα. Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους, περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τα τρία τέταρτα των γονέων συμφωνούν επίσης με τη δήλωση ότι όταν υπάρχει άγχος αναφορικά με τους χρόνους, το γρήγορο φαγητό είναι μια καλή οικογενειακή επιλογή. Το ένα τρίτο των γονέων λέει ακόμη ότι το γρήγορο φαγητό έχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής και το 24% πιστεύει ότι είναι λιγότερο ακριβό από το να φτιάχνεις γεύματα στο σπίτι.

“Οι γονείς αναγνωρίζουν ως επί το πλείστον ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι ιδανική επιλογή, αλλά το βλέπουν ως αποδεκτό μερικές φορές φαγητό”, λέει ο Freed. Μάλιστα το 88% των γονέων επιτρέπει στο παιδί τους να επιλέξει τι θα φάει και μόνο 1 στους 3 γονείς διαβάζει τις διατροφικές πληροφορίες των επιλεγμένων γευμάτων. Από την άλλη, ένα 67 % των γονέων, δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν το παιδί τους να επιλέξει πιο υγιεινές επιλογές και προσπαθούν να περιορίσουν ανθυγιεινά είδη όπως πατάτες και μιλκσέικ. “Ένα γεύμα γρήγορου φαγητού υπερβαίνει συχνά τη συνιστώμενη πρόσληψη λίπους, νατρίου και θερμίδων για όλη την ημέρα χωρίς να παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά”, δήλωσε ο Freed. “Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν τις διατροφικές πληροφοριές για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Η προσπάθεια να γίνουν αυτά τα γεύματα έστω και λίγο πιο υγιεινά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παραλλαγή δέλτα "κλείνει" κάποια εστιατόρια fast food στις ΗΠΑ

Όταν το πολύ αλάτι εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Προειδοποιητική έκθεση για τον κίνδυνο υγείας παιδιών – εφήβων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Μηλόξυδο για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης: Αλήθεια ή φήμη;

Μηλόξυδο ουρολοίμωξη: Τελευταία, το μηλόξυδο έχει αποκτήσει τη φήμη της θεραπείας όλων. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι υπερβολικοί και στερούνται επιστημονικής στήριξης. Έτσι, ως σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να θεραπεύσει μια ουρολοίμωξη. Αλλά είναι πιθανό να έχει κάποια οφέλη.

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Άμυλο καλαμποκιού: Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

3 λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς

Αθλητισμός Κολύμβηση: Οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε τον καρδιακό σας μυ και να αυξήσετε τη δύναμή σας. Αλλά το κολύμπι, ειδικότερα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης για την υγεία της καρδιάς. 

Γνωρίστε το θαυματουργό σκουαλένιο

Σκουαλένιο: Πρόκειται για μια φυσική ένωση με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία βρίσκεται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το λάδι αμάρανθου.