Το σπέρμα του άνδρα παρέχει μια πιθανή κρυψώνα και πρόσφορο έδαφος για μια σειρά από επικίνδυνους ιούς, δείχνει μία νέα μελέτη. Η ανάλυση της τρέχουσας ιατρικής βιβλιογραφίας εντόπισε γενετικές αποδείξεις 27 μολυσματικών ιών που βρέθηκαν στο σπέρμα , συμπεριλαμβανομένων των ιών Ζήκα, Ebola, Marburg, πυρετού Lassa και chikungunya, μαζί με της παρωτίτιδας, Epstein-Barr και ανεμοβλογιάς.

«Οι ιατροί και οι ερευνητές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ότι παραδοσιακά μη-σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί μπορεί να παραμένουν στο σπέρμα, και αυτό, συνεπώς, αυξάνει την πιθανότητα της σεξουαλικής μετάδοσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Alex Salam, κλινικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η παρουσία των ιών στο σπέρμα δεν σημαίνει ότι κάθε ιός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, οι ερευνητές σημείωσαν.  «Ανίχνευση σημαίνει ότι ένδειξη ιικού γενετικού υλικού ή ιικής πρωτεΐνης βρέθηκε στο σπέρμα», δήλωσε ο Salam. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι βιώσιμος και μπορεί να αναπαραχθεί.

Για να αποδειχθεί αυτό, ο ιός πρέπει να απομονωθεί και να καλλιεργηθεί σε κύτταρα ή ζώα. Για πολλούς από τους ιούς, αυτό το τεστ δεν έχει πραγματοποιηθεί, γι ‘αυτό δεν ξέρουμε εάν ο ιός είναι βιώσιμος ή όχι». Το σεξ μπορεί επίσης να μην είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης για αυτούς τους ιούς. Ο λοιμωξιολόγος Δρ Pritish Tosh σημειώνει ότι περισσότερες περιπτώσεις Ζήκα μεταδόθηκαν με τσιμπήματα κουνουπιών από ό, τι έχουν μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι άνθρωποι, επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος προκαλεί μονοπυρήνωση, από απροστάτευτο φτάρνισμα ή βήχα από ό, τι με την σεξουαλική επαφή, δήλωσε ο Tosh, αναπληρωτής καθηγητής με την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Κατά κάποιο τρόπο, δεν έχει σημασία αν μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα, αν ήδη μπορεί να μεταδοθεί με το σάλιο,» πρόσθεσε.

Για την μελέτη τους στο Emerging Infectious Diseases , ο Salam και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν περισσότερα από 3.800 επιστημονικά άρθρα και η επισκόπησή τους οδήγησε σε μια λίστα 27 μολυσματικών ιών που έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο σπέρμα. Η λίστα περιλαμβάνει προφανείς ενόχους, όπως οι ιοί της ηπατίτιδας, του έρπητα και του ιού HIV. Αλλά περιλαμβάνει επίσης μια σειρά άλλων ιών που συνήθως μεταδίδονται μέσω του αίματος, σιέλου ή άλλων μέσων. Ο Salam τόνισε ότι υπήρξαν περιπτώσεις αναζωπύρωσης Έμπολα, επειδή ο ιός παρέμεινε λανθάνων στον όρχι, και ενώ καμία μελέτη δεν έχει βρει ιό γρίπης στο σπέρμα, ο ιός της γρίπης έχει βρεθεί στους όρχεις. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σήμερα ότι η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά», είπε ο Σαλάμ.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen + sixteen =