Ο προσυμπτωματικός έλεγχος διαλογής (screening) για τον καρκίνο του πνεύμονα με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία είναι πολύ αποτελεσματικός στο να εντοπίσει και άλλες αδιάγνωστες παθήσεις των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στη Χειμερινή Σύνοδο της Βρετανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η έρευνα, που οργανώθηκε από το UCL – University College του Λονδίνου, συλλέγει δεδομένα από καπνιστές και πρώην καπνιστές (που διέκοψαν το κάπνισμα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια) ηλικίας 60-75 ετών, που παραπέμφθηκαν για «έλεγχο υγείας των πνευμόνων» τους, μέσω του γενικού τους ιατρού. Η ΧΑΠ περιλαμβάνει πνευμονικά νοσήματα που περιορίζουν τον αυλό των αεραγωγών, προκαλώντας αναπνευστική δυσχέρεια. Το τίμημα της ΧΑΠ είναι τεράστιο τόσο για τους ασθενείς όσο για τους φροντιστές τους καθώς και για τα συστήματα υγείας. Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ και 30.000 θάνατοι ετησίως αποδίδονται στη νόσο.

                Στη μελέτη, συλλέχθηκαν τα δεδομένα των αξονικών τομογραφιών για να εντοπισθούν αλλοιώσεις που υποδεικνύουν ΧΑΠ καθώς και δεδομένα που σχετίζονται με τις προϋπάρχουσες διαγνώσεις των ασθενών, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησή τους (η οποία αποτελεί βασική εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ΧΑΠ) καθώς και τις καπνιστικές στους συνήθειες.  Περισσότερο από το ένα τρίτο (38,5%) των ατόμων που περιλήφθηκαν στη μελέτη εμφάνιζαν σημεία αδιάγνωστης ΧΑΠ.

                Σχολιάζοντας την έρευνα, η Δρ Carolyn Horst, ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, γιατί μας δείχνει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα προσφέρει μια ευκαιρία για να ελέγξουμε εάν ένα άτομο έχει σημεία αδιάγνωστης ΧΑΠ, καθώς και καρκίνου του πνεύμονα. Πολλά από τα άτομα στη μελέτη, με αυτά τα αδιάγνωστα νοσήματα του πνεύμονα, ήταν καπνιστές, και η υγεία τους συχνά εμφάνιζε επιδείνωση λόγω της εξάρτησής από τον καπνό. «Κοιτώντας προς το μέλλον, η μελέτη δείχνει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος διαλογής μπορεί να υποστηρίξει τη διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία για τη ΧΑΠ και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου, παρέχοντας καλύτερη ποιότητα ζωής». Η Δρ Lisa Davies, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βρετανικής Πνευμονολογικής εταιρείας, πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη γιατί όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική θεραπεία μπορούμε να προσφέρουμε σε πολλές παθήσεις του πνεύμονα».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here