ΙΦΕΤ

ΙΦΕΤ: Ο Απολογισμός του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας για το 2021

ΙΦΕΤ: Ο Απολογισμός του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας για το 2021

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ανακοίνωσε τον απολογισμό του  για το  2021 .

Τα επίσημα πλέον στοιχεία για την τελευταία οικονομική χρήση – και παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Covid-19 στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, είναι θετικά , όπως υποστηρίζει η διοίκησή του ΙΦΕΤ .

Συγκεκριμένα ,  αναφέρει το ΙΦΕΤ  ότι ‘’ Η χρηματοδότηση του υψηλότερου όγκου αξίας φαρμάκων στην ιστορία του Ινστιτούτου, η επέκταση της διανομής σε νέες ελληνικές πόλεις, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας, δικαιώνουν στην πράξη τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης κατά το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας τη θέση του Ινστιτούτου και κατ’ επέκταση τη Δημόσια Υγεία. ‘’

Παράλληλα, τονίζεται ότι ‘’ Το ΙΦΕΤ, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό του ρόλο, στήριξε πολύπλευρα και ουσιαστικά  την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας τη βασική νοσοκομειακή θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία ΜΕΘ/ΜΑΦ, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα (σύριγγες, βελόνες, γάντια, μάσκες κ.α.).’’

Οι επιτυχημένες επιδόσεις του Ινστιτούτου συνοψίζονται στους παρακάτω δείκτες:

 • Διατέθηκαν περισσότεροι από 740 κωδικοί φαρμάκων, σε σύνολο 70 θεραπευτικών κατηγοριών, διασφαλίζοντας κάλυψη των εγχώριων αναγκών με καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι νέοι κωδικοί φαρμάκων ξεπέρασαν τους 170 και αφορούσαν 25 διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες.
 • Ολοκληρώθηκαν περισσότερες από 26.000 αποστολές για περίπου 2,6 εκ. συσκευασίες φαρμάκων, ενώ αναπτύχθηκε διανομή σε 120 νέα σημεία (νοσοκομεία, φαρμακεία) και σε 21 πόλεις της Ελλάδας, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση περισσότερων ασθενών σε θεραπείες.
 • Εξασφαλίστηκαν χαμηλότερες τιμές αγοράς για περισσότερα από 130 φάρμακα, εξοικονομώντας συνολικά για το σύστημα Υγείας και τη δημόσια δαπάνη € 16 εκ. μέσω αντίστοιχων μειώσεων στις τιμές πώλησης.
 • Διανεμήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 500.000 δόσεις ρεμντεσιβίρης, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε θεραπεία για περισσότερους από 100.000 ασθενείς με Covid-19.
 • Σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες του ΙΦΕΤ, όπως:
  • Αύξηση εσόδων +56%
  • Αύξηση κερδοφορίας +30%
  • Αύξηση κεφαλαίου κίνησης +35%
  • Βελτίωση απόδοσης αποθεματικού +18%

Όλοι οι παραπάνω δείκτες συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας και της διάθεσης περισσοτέρων θεραπειών στο κοινό.

 • Στηρίχθηκε η εθνική προσπάθεια κατά της νόσου Covid-19 τόσο όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού με την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (35εκ. σύριγγες, 11εκ. βελόνες, 863 μηχανήματα μέτρησης θερμοκρασίας, κουτιά μεταφοράς και ειδικά γάντια), όσο και για την πρόληψη (7,8εκ. διαγνωστικά τεστ).
 • Υλοποιήθηκε η μετάβαση σε Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα στις Διοικητικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Διανομής ενισχύοντας την ψηφιοποίηση, την ταχύτητα και τη διαφάνεια της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

Η θετική εξέλιξη όλων των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών του Ινστιτούτου είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας των εργαζομένων του, σε συνδυασμό με τη στρατηγική εξυγίανσης και το πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού, που εφαρμόζονται με απόλυτη συνέπεια την τελευταία διετία. Έχοντας στο επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή και την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, το ΙΦΕΤ συνεχίζει στην ίδια επιτυχημένη αναπτυξιακή τροχιά και κατά το τρέχον έτος.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΙΦΕΤ για το 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Σωτηρίου σχολίασε τα εξής:  «Το ΙΦΕΤ συνεχίζει τη δυναμική αναπτυξιακή του πορεία, με απόλυτη συνέπεια στον κοινωνικό του ρόλο και με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους. Μάλιστα, σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο και το 2021 έμοιαζε αβέβαιο, το Ινστιτούτο αύξησε την ρευστότητά του, διευρύνοντας παράλληλα τις εισαγωγές φαρμάκων και την γεωγραφική κάλυψη των υπηρεσιών του. Τη χρονιά που ήδη διανύουμε, συνεχίζουμε συνειδητά να υλοποιούμε τη στρατηγική εξυγίανσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας μας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών και έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητά μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».

 • Σχετικά με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ): Η εταιρεία ΙΦΕΤ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1991, μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Σήμερα είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προτεραιότητά της ΙΦΕΤ Α.Ε. -ανεξαρτήτως συνθηκών- είναι ο Ασθενής και η ολιστική και υπεύθυνη κάλυψη των αναγκών του, με σεβασμό στην πολιτεία και το περιβάλλον, υπηρετώντας σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις προβλέψεις της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΙΦΕΤ ιατρικός εξοπλισμός: Πραγματοποιεί γρήγορες προμήθειες αλλά όχι νόμιμες και όχι φθηνές

Στις επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι…

Η διοίκηση του ΙΦΕΤ επιχειρεί κάθαρση με μπαράζ δημοσιευμάτων;

Λελογισμένος ο διαχωρισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Gilead Sciences Ελλάς:Υπέγραψε συμφωνία με το ΙΦΕΤ για προμήθεια του remdesivir

Κατεπείγουσα απόφαση Κικίλια για άρση αναστολής αδειών των γιατρών μετά το ρεπορτάζ του healthwebgr

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του, παρουσιάζοντας παράλληλα μια νέα δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Νοσοκομειακά φάρμακα:  Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά από  τροποποίηση του νόμου 4512/18 .

Τα ‘ αμαρτωλά ‘ κέρδη του ΙΦΕΤ

Της Νικολέτας Ντάμπου Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ ) τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση του τζίρου του και αύξηση των κερδών του. Σε αυτό συμβάλουν και οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται την ίδια χρονική περίοδο. Οι ελλείψεις αφορούν συγκεκριμένα σκευάσματα και συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες όταν μειώνονται οι τιμές […]

Τα ευχολόγια του μάνατζερ του ΙΦΕΤ για το HTA

Της Νικολέτας Ντάμπου Με ευχολόγια , ιστορικές αναδρομές και διαπιστώσεις αναφέρθηκε στην δημιουργία του φορέα Health Τechnology Αssessment (HTA) ο κ. Δημήτρης Πανταζής, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στο συνέδριο HealthWorld 2018, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό επιμελητήριο. Να υπενθύμισε ότι εδώ και 3 μήνες εκκρεμεί η συγκρότηση της επιτροπής Health […]

Φάρμακα καρκινοπαθών: Όποιος πρόλαβε την θεραπεία πήρε από την παρτίδα του ΙΦΕΤ

Της Αρετής Διαμάντη Η ζωή του καρκινοπαθούς ασθενούς σήμερα είναι εφιαλτική διότι πέρα από την σκληρή νόσο αντιμετωπίζει και την σκληρή ελληνική πραγματικότητα των ελλείψεων των φαρμάκων λόγω πλουτισμού… γιατρών, φαρμακοποιών , νοσοκόμων και υπάλληλων των νοσοκομείων αλλά και την παντελή αδιαφορία της πολιτείας για αυτόν . Ο καρκινοπαθής ασθενής εν έτει 2018 στην Ελλάδα […]