Editorial

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας, ενώ είναι μείζον θέμα το πώς θα ελεγχθεί η δαπάνη των  φαρμάκων αλλά και  το clawback ,κ.α, η ηγεσία κωλυσιεργεί και δεν λαμβάνει αποφάσεις. 

Τι εννοούμε; Έχουμε και λέμε λοιπόν :

Έκλεισε η συμφωνία  διαπραγμάτευσης για τις γ- σφαιρίνες από καιρό αλλά την διαδικασία με την οποία θα εφαρμοστεί η συμφωνία  στα νοσοκομεία , ακόμη την ψάχνουν και έτσι μέχρις στιγμής πρακτικά δεν έχει εφαρμογή  .   Δηλαδή, θα πρέπει να αποφασιστεί που θα τιμολογεί  με την μυστική τιμή η εταιρεία για να πληρωθεί . Βέβαια δεν μπορεί να τιμολογεί σε 200 λογιστήρια νοσοκομείων γιατί τότε μόνο μυστική δεν θα είναι  η τιμή .  Και φυσικά , έρχονται και άλλες συμφωνίες με νοσοκομειακά φάρμακα . 

Σύμφωνα με την Παρ.3 Άρθρο 161 ΝΟΜΟΣ4600/19 « Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) αγοράζει για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων φάρμακα, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με ΚΑΚ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία αγοράς των φαρμάκων και προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.» . Και αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ,τι θα γίνει ;

Φαίνεται δε , ότι η από πολύ καιρό εξαγγελία της κατάργησης του 25% rebate  για δύο χρόνια ,για τα νέα καινοτόμα  φάρμακα που μπαίνουν σε αποζημίωση ,  θα υλοποιηθεί ,αφού έτσι κι αλλιώς  πλέον μπαίνουν σε αποζημίωση, μόνο  μετά από διαπραγμάτευση και για τα φάρμακα με συμφωνίες διαπραγμάτευσης δεν ισχύει το 25% rebate. Άρα ποιος τελικά κερδίζει; 

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αποφάσεις για την φαρμακευτική πολιτική από τον κ. Κικίλια . Θα δούμε ή μήπως τα στυλό είναι κατεβασμένα αλλά ακριβοπληρωμένα; 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς. 

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.