Editorial

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας, ενώ είναι μείζον θέμα το πώς θα ελεγχθεί η δαπάνη των  φαρμάκων αλλά και  το clawback ,κ.α, η ηγεσία κωλυσιεργεί και δεν λαμβάνει αποφάσεις. 

Τι εννοούμε; Έχουμε και λέμε λοιπόν :

Έκλεισε η συμφωνία  διαπραγμάτευσης για τις γ- σφαιρίνες από καιρό αλλά την διαδικασία με την οποία θα εφαρμοστεί η συμφωνία  στα νοσοκομεία , ακόμη την ψάχνουν και έτσι μέχρις στιγμής πρακτικά δεν έχει εφαρμογή  .   Δηλαδή, θα πρέπει να αποφασιστεί που θα τιμολογεί  με την μυστική τιμή η εταιρεία για να πληρωθεί . Βέβαια δεν μπορεί να τιμολογεί σε 200 λογιστήρια νοσοκομείων γιατί τότε μόνο μυστική δεν θα είναι  η τιμή .  Και φυσικά , έρχονται και άλλες συμφωνίες με νοσοκομειακά φάρμακα . 

Σύμφωνα με την Παρ.3 Άρθρο 161 ΝΟΜΟΣ4600/19 « Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) αγοράζει για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων φάρμακα, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν συναφθεί συμφωνίες με ΚΑΚ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία αγοράς των φαρμάκων και προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.» . Και αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ,τι θα γίνει ;

Φαίνεται δε , ότι η από πολύ καιρό εξαγγελία της κατάργησης του 25% rebate  για δύο χρόνια ,για τα νέα καινοτόμα  φάρμακα που μπαίνουν σε αποζημίωση ,  θα υλοποιηθεί ,αφού έτσι κι αλλιώς  πλέον μπαίνουν σε αποζημίωση, μόνο  μετά από διαπραγμάτευση και για τα φάρμακα με συμφωνίες διαπραγμάτευσης δεν ισχύει το 25% rebate. Άρα ποιος τελικά κερδίζει; 

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αποφάσεις για την φαρμακευτική πολιτική από τον κ. Κικίλια . Θα δούμε ή μήπως τα στυλό είναι κατεβασμένα αλλά ακριβοπληρωμένα; 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.