Editorial

Στις επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι…

Στις επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι…
Της Νικολέτας Ντάμπου
 
Με σχετικά γενικές δηλώσεις για τις προθέσεις της Κυβέρνησης τοποθετήθηκε την Τρίτη ο Υφυπουργός Υγείας κ Β .Κοντοζαμάνης στο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA), αναφέροντας ότι από τώρα ουσιαστικά θα ξεκινήσει η μεταρρυθμιστική πολιτική για το φάρμακο, δηλώνοντας επίσης, ότι πέρασαν οι παιδικές ασθένειες που το σύστημα αξιολόγησης HTA έπασχε και ότι  για την υποστήριξη της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης θα ορισθούν υποεπιτροπές .Ανέφερε επίσης την τροποποίηση διατάξεων για την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση φαρμάκων και αντιμετώπιση του υψηλού claw back και την πρόθεση για κατάργηση του 25% για τα νέα φάρμακα .
 
Και εμείς αναρωτιόμαστε τα εξής :
 
Το 25% είχε θεσμοθετηθεί την εποχή που δεν ήταν υποχρεωτική η διαπραγμάτευση φαρμάκων για να ενταχθεί ένα φάρμακο στην αποζημίωση και τώρα για όσα φάρμακα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης της τιμής, αυτή η έκπτωση δεν υφίσταται . Άρα έχει καταργηθεί στην ουσία ,αφού χωρίς διαπραγμάτευση οι νέες δραστικές δεν εντάσσονται στην αποζημίωση .
 
Τι θα γίνει όμως και  με το γεγονός ότι στην διαπραγμάτευση εκκρεμούν πολλά νέα προϊόντα που για να εξετασθούν απαιτείται πολύ μεγάλος χρόνος, ενώ έχει παρέλθει προ πολλού το διάστημα των 180 ημερών που προβλέπει ο νόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης; Θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα επιστραφούν από την διαπραγμάτευση, βάσει της μη έναρξης της διαδικασίας για να ενταχθούν στην αποζημίωση, εφόσον έχουν τύχει θετικής αξιολόγησης; Και ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία αυτή  ,ο Υπουργός ή η επιτροπή διαπραγμάτευσης και αν γίνει αυτό, αυτά θα δίνουν την έκπτωση του 25%;
 
Αν υπολογίσουμε ότι χρειάστηκαν δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της ηπατίτιδας ,που λίγο πολύ ήταν τα πράγματα πιο εύκολα ,λόγω της ήδη προηγηθείσας διαπραγμάτευσης, πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέσα στη χρονιά για τα υπόλοιπα, που μπορεί να είναι νέες δραστικές ,αλλά ενδεχομένως  να πρέπει να κληθεί όλη η σχετική  κατηγορία ATC για διαπραγμάτευση ,πράγμα που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.
Χωρις να λάβει κανείς υπόψη τις μεγάλες κατηγορίες που έχει ανακοινωθεί ότι στο άμεσα προσεχές διάστημα θα κληθούν για διαπραγμάτευση 
Αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτές ,πώς θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και εξ αυτής και το claw back
 

Μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι  ,ώστε, ούτε οι εταιρείες να περιμένουν και να διαμαρτύρονται για την μη αποζημίωση των φαρμάκων τους μετά τη θετική αξιολόγηση και να εντάσσονται στην αποζημίωση, μέχρι να αποφασιστεί να κληθούν από τη διαπραγμάτευση, ούτε να στερούνται οι ασθενείς φάρμακα και να πρέπει να ακολουθείται η κατόπιν ατομικού αιτήματος έγκριση.
 
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εδόθη ιδιαίτερη έμφαση στις έκτακτες  ατομικές εισαγωγές φαρμάκων, που  οι εταιρείες δεν κάνουν αίτημα να λάβουν τιμή και αποζημίωση στη χώρα μας και εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ , αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε υψηλές τιμές και χωρίς να πληρώνουν claw back και rebate .  
 
Σημαντική επίσης ήταν η αναφορά ομιλητή  για τον μεγάλο αριθμό ατόμων που απασχολούνται στους οργανισμούς αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας στην Ευρώπη, καθώς και για το γεγονός ότι στην Ελλάδα λείπουν εξιδεικευμένοι αξιολογητές για να αντιμετωπισθούν τις ανάγκες αξιολόγησης
 
Αίσθηση έκανε  και η εισήγηση για την ανάλυση του κόστους διαχείρισης των ανεπιθύμητων ενεργειών και παρενεργειών ενός φαρμάκου, που δεν είναι πάντα εμφανές στα στοιχεία και που πρέπει να συνυπολογίζεται στο κόστος .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.