ΙΦΕΤ

ΙΦΕΤ:Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο

ΙΦΕΤ:Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του, παρουσιάζοντας παράλληλα μια νέα δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Οι ανακοινώσεις του ΙΦΕΤ πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στον πολυχώρο INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΦ κ. Κωλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΦ κ. Σκυλακάκης,  καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και της αγοράς του φαρμάκου.Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ένας σύνθετης αποστολής οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, πάντα προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων ασθενών και της δημόσιας υγείας.

Συνεπώς, η στρατηγική επιλογή του ΙΦΕΤ να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, προωθώντας παράλληλα την σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων του συνόλου των κοινωνικών φορέων στον τομέα της υγείας  και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα:

  • Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.
  • Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως πχ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).
  • Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στην φαρμακευτική αγορά.

Όσον αφορά στη συνεργασία του ΙΦΕΤ με το ΙΤΕ, δρομολογείται μια κοινή δράση για  την μελέτη της νευροφλεγμονής μέσω μονάδων προσομοίωσης του Ανθρωπίνου εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτζχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, πάντα προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το ΙΦΕΤ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ΙΦΕΤ. Διότι αυτή η αντίληψη που υπάρχει, ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία κρατική φα  ρμακαποθήκη, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι απουσιάζει η ψυχή. Μπορεί ο ΙΦΕΤ σε ένα κομμάτι να σχετίζεται με την αναζήτηση φαρμάκων, αλλά δεν έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο. Βασικό στόχο έχει την φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία.

  • Αυτή τη στιγμή δίνουμε στο ΙΦΕΤ την κατεύθυνση που πρέπει. Να χρησιμοποιούμε την έρευνα και την τεχνολογία.  Με όλες τις δυνάμεις μας θέλουμε και εμείς να συνεισφέρουμε στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου, ώστε να μπορέσουμε στη χώρα  να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο δοκιμών. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στον τομέα της υγείας. Όσο περισσότερη έρευνα γίνεται στην χώρα μάς, τόσο περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να τρέχουν όσο γίνεται περισσότερες έρευνες, ώστε οι ασθενείς μάς να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Πρέπει να καταλάβουμε τη δυναμική του συγκεκριμένου Ινστιτούτου. Και το προσβάλλουμε όταν λέμε ότι πρόκειται για μία κρατική φαρμακαποθήκη.

  • Εσχάτως, και με αφορμή κάποια έγγραφα που διακινήθηκαν στο ΙΦΕΤ, τείνω να καταλήξω πως και άτομα που έχουν θέση ευθύνης δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το ΙΦΕΤ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα υπάρξει απόλυτη στήριξη, ώστε να αναβαθμιστεί ο ερευνητικός του ρόλος και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές».
  • Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, ανέφερε «Η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την ΕΡΕΥΝΑ στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.  Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που η συστηματική και στοχευμένη επένδυση σε πρωτοποριακές συνεργασίες και υπηρεσίες, στηριγμένη σε σύγχρονες βάσεις, εισάγει δυναμικά το Ινστιτούτο στο ερευνητικό πεδίο. Δεσμευόμαστε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας θα προωθείται στα ερευνητικά μας προγράμματα, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των ασθενών».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η επικοινωνία με φίλους να αλλάξει την ψυχολογία μας;

Τέλος η προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων από το ΙΦΕΤ αναλαμβάνει ΕΚΑΠΥ

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

Υπογραφή συμφωνίας αποζημίωσης για τις καινοτόμες θεραπείες της Κυστικής Ίνωσης στην Ελλάδα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Νοσοκομειακά φάρμακα:  Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά από  τροποποίηση του νόμου 4512/18 .

Τα ‘ αμαρτωλά ‘ κέρδη του ΙΦΕΤ

Της Νικολέτας Ντάμπου Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ ) τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση του τζίρου του και αύξηση των κερδών του. Σε αυτό συμβάλουν και οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται την ίδια χρονική περίοδο. Οι ελλείψεις αφορούν συγκεκριμένα σκευάσματα και συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες όταν μειώνονται οι τιμές […]

Τα ευχολόγια του μάνατζερ του ΙΦΕΤ για το HTA

Της Νικολέτας Ντάμπου Με ευχολόγια , ιστορικές αναδρομές και διαπιστώσεις αναφέρθηκε στην δημιουργία του φορέα Health Τechnology Αssessment (HTA) ο κ. Δημήτρης Πανταζής, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στο συνέδριο HealthWorld 2018, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό επιμελητήριο. Να υπενθύμισε ότι εδώ και 3 μήνες εκκρεμεί η συγκρότηση της επιτροπής Health […]

Φάρμακα καρκινοπαθών: Όποιος πρόλαβε την θεραπεία πήρε από την παρτίδα του ΙΦΕΤ

Της Αρετής Διαμάντη Η ζωή του καρκινοπαθούς ασθενούς σήμερα είναι εφιαλτική διότι πέρα από την σκληρή νόσο αντιμετωπίζει και την σκληρή ελληνική πραγματικότητα των ελλείψεων των φαρμάκων λόγω πλουτισμού… γιατρών, φαρμακοποιών , νοσοκόμων και υπάλληλων των νοσοκομείων αλλά και την παντελή αδιαφορία της πολιτείας για αυτόν . Ο καρκινοπαθής ασθενής εν έτει 2018 στην Ελλάδα […]