Editorial

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο υγείας, το ΙΦΕΤ γίνεται διά νόμου μονοπρόσωπή ΑΕ ( ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε).

Όλα τα ζητήματα για τα οποία έγινε πολύς θόρυβος υπήρχαν και στο προηγούμενο νόμο που αφορούσε το ΙΦΕΤ, όπως είπε και ο υπουργός υγείας.

Ενδιαφέρον έχει όμως η προσθήκη της παραγράφου 3Α του άρθρου 7 του ν 1965/1991 ( Α’ 146) .Με αυτό η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε θα μπορεί να συνεργάζεται και να συμβάλλεται με οποιοδήποτε τρίτο ( Φυσικό ή νομικό, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ημεδαπό ή αλλοδαπό) πρόσωπο. Με άλλα λόγια θα μπορεί να προσλαμβάνει όποιον θέλει, με όποιο τρόπο θέλει και όποια σύμβαση θέλει. Κανείς δεν θα μπορεί να αφήσει υπονοούμενα γιατί  προσελήφθη ένας ιδιοκτήτης ή μέλος μιας φαρμακαποθήκης που έχει σύγκρουση συμφερόντων, όπως έγινε πρόσφατα.
Θα μπορεί να αναλαμβάνει , υπό τους ίδιους όρους και με την ίδια διαδικασία όπως οποιοδήποτε άλλο νομικό ή  φυσικό πρόσωπο, την έκτακτη εισαγωγή φαρμάκων συνάπτοντάς προς τούτο σχετική σύμβαση με τον ΕΟΦ.


Όπως έχουμε γράψει θα έπρεπε ο ΕΟΦ να κάνει διαγωνισμό και να λαμβάνει οικονομικές προσφορές και από άλλες φαρμακαποθήκες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί όπως  η ίδια η  ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε θα συμμετέχει ως υποψήφια  σε διαδικασίες δημοσίων προμηθειών και θα συνάπτει ως ανάδοχος συμβάσεις  εκτέλεσης προμηθειών με το δημόσιο, ΝΠΔΔ και με άλλες αναθέτουσες αρχές έτσι θα έπρεπε και οι άλλες φαρμακαποθήκες να συμμετέχουν στις έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων .

  • Θα μπορούσε το ΙΦΕΤ να μας πει ποιο ποσοστό κέρδους  προσθέτει σε κάθε εισαγωγή και εάν αυτό είναι που προβλέπεται για το ποσοστό κέρδους των  φαρμακαποθηκών στην εθνική νομοθεσία. Μήπως μπαίνουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού;

Επίσης φαίνεται ότι η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε εκτός από την Παλλήνη θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος με την παρ. 3Α ε) Θα είναι δηλαδή μία κανονική φαρμακαποθήκη όπως οι άλλες. Θα θέλαμε να μας απαντήσει και ο μοναδικός μέτοχος της ΙΦΕΤ Α.Ε , ο ΕΟΦ εάν την χρηματοδοτεί και που πηγαίνουν  τα δεκάδες εκατομμύρια από τα κέρδη της ;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: 9 πολυεθνικές φαρμάκου ελέγχονται για τα αποθέματά τους

Γιάννης Σωτηρίου: Είμαστε ήδη σε αναζήτηση για την εξορθολόγηση των φαρμάκων σε έλλειψη

Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

Γεώργιος Φραγγίδης στο healthweb: Χάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα Νοσοκομεία

Διπλή Διάκριση του ΙΦΕΤ στα HEALTHCARE BUSINESS AWARDS 2022

Η διοίκηση του ΙΦΕΤ επιχειρεί κάθαρση με μπαράζ δημοσιευμάτων;

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;