Editorial

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο υγείας, το ΙΦΕΤ γίνεται διά νόμου μονοπρόσωπή ΑΕ ( ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε).

Όλα τα ζητήματα για τα οποία έγινε πολύς θόρυβος υπήρχαν και στο προηγούμενο νόμο που αφορούσε το ΙΦΕΤ, όπως είπε και ο υπουργός υγείας.

Ενδιαφέρον έχει όμως η προσθήκη της παραγράφου 3Α του άρθρου 7 του ν 1965/1991 ( Α’ 146) .Με αυτό η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε θα μπορεί να συνεργάζεται και να συμβάλλεται με οποιοδήποτε τρίτο ( Φυσικό ή νομικό, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ημεδαπό ή αλλοδαπό) πρόσωπο. Με άλλα λόγια θα μπορεί να προσλαμβάνει όποιον θέλει, με όποιο τρόπο θέλει και όποια σύμβαση θέλει. Κανείς δεν θα μπορεί να αφήσει υπονοούμενα γιατί  προσελήφθη ένας ιδιοκτήτης ή μέλος μιας φαρμακαποθήκης που έχει σύγκρουση συμφερόντων, όπως έγινε πρόσφατα.
Θα μπορεί να αναλαμβάνει , υπό τους ίδιους όρους και με την ίδια διαδικασία όπως οποιοδήποτε άλλο νομικό ή  φυσικό πρόσωπο, την έκτακτη εισαγωγή φαρμάκων συνάπτοντάς προς τούτο σχετική σύμβαση με τον ΕΟΦ.


Όπως έχουμε γράψει θα έπρεπε ο ΕΟΦ να κάνει διαγωνισμό και να λαμβάνει οικονομικές προσφορές και από άλλες φαρμακαποθήκες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί όπως  η ίδια η  ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε θα συμμετέχει ως υποψήφια  σε διαδικασίες δημοσίων προμηθειών και θα συνάπτει ως ανάδοχος συμβάσεις  εκτέλεσης προμηθειών με το δημόσιο, ΝΠΔΔ και με άλλες αναθέτουσες αρχές έτσι θα έπρεπε και οι άλλες φαρμακαποθήκες να συμμετέχουν στις έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων .

  • Θα μπορούσε το ΙΦΕΤ να μας πει ποιο ποσοστό κέρδους  προσθέτει σε κάθε εισαγωγή και εάν αυτό είναι που προβλέπεται για το ποσοστό κέρδους των  φαρμακαποθηκών στην εθνική νομοθεσία. Μήπως μπαίνουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού;

Επίσης φαίνεται ότι η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε εκτός από την Παλλήνη θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος με την παρ. 3Α ε) Θα είναι δηλαδή μία κανονική φαρμακαποθήκη όπως οι άλλες. Θα θέλαμε να μας απαντήσει και ο μοναδικός μέτοχος της ΙΦΕΤ Α.Ε , ο ΕΟΦ εάν την χρηματοδοτεί και που πηγαίνουν  τα δεκάδες εκατομμύρια από τα κέρδη της ;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: 9 πολυεθνικές φαρμάκου ελέγχονται για τα αποθέματά τους

Γιάννης Σωτηρίου: Είμαστε ήδη σε αναζήτηση για την εξορθολόγηση των φαρμάκων σε έλλειψη

Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

Γεώργιος Φραγγίδης στο healthweb: Χάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα Νοσοκομεία

Διπλή Διάκριση του ΙΦΕΤ στα HEALTHCARE BUSINESS AWARDS 2022

Η διοίκηση του ΙΦΕΤ επιχειρεί κάθαρση με μπαράζ δημοσιευμάτων;

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.