Editorial

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

ΙΦΕΤ: Πολύς θόρυβος για το τίποτα ή το μεγάλο κόλπο ;

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο υγείας, το ΙΦΕΤ γίνεται διά νόμου μονοπρόσωπή ΑΕ ( ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε).

Όλα τα ζητήματα για τα οποία έγινε πολύς θόρυβος υπήρχαν και στο προηγούμενο νόμο που αφορούσε το ΙΦΕΤ, όπως είπε και ο υπουργός υγείας.

Ενδιαφέρον έχει όμως η προσθήκη της παραγράφου 3Α του άρθρου 7 του ν 1965/1991 ( Α’ 146) .Με αυτό η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε θα μπορεί να συνεργάζεται και να συμβάλλεται με οποιοδήποτε τρίτο ( Φυσικό ή νομικό, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ημεδαπό ή αλλοδαπό) πρόσωπο. Με άλλα λόγια θα μπορεί να προσλαμβάνει όποιον θέλει, με όποιο τρόπο θέλει και όποια σύμβαση θέλει. Κανείς δεν θα μπορεί να αφήσει υπονοούμενα γιατί  προσελήφθη ένας ιδιοκτήτης ή μέλος μιας φαρμακαποθήκης που έχει σύγκρουση συμφερόντων, όπως έγινε πρόσφατα.
Θα μπορεί να αναλαμβάνει , υπό τους ίδιους όρους και με την ίδια διαδικασία όπως οποιοδήποτε άλλο νομικό ή  φυσικό πρόσωπο, την έκτακτη εισαγωγή φαρμάκων συνάπτοντάς προς τούτο σχετική σύμβαση με τον ΕΟΦ.


Όπως έχουμε γράψει θα έπρεπε ο ΕΟΦ να κάνει διαγωνισμό και να λαμβάνει οικονομικές προσφορές και από άλλες φαρμακαποθήκες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί όπως  η ίδια η  ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε θα συμμετέχει ως υποψήφια  σε διαδικασίες δημοσίων προμηθειών και θα συνάπτει ως ανάδοχος συμβάσεις  εκτέλεσης προμηθειών με το δημόσιο, ΝΠΔΔ και με άλλες αναθέτουσες αρχές έτσι θα έπρεπε και οι άλλες φαρμακαποθήκες να συμμετέχουν στις έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων .

  • Θα μπορούσε το ΙΦΕΤ να μας πει ποιο ποσοστό κέρδους  προσθέτει σε κάθε εισαγωγή και εάν αυτό είναι που προβλέπεται για το ποσοστό κέρδους των  φαρμακαποθηκών στην εθνική νομοθεσία. Μήπως μπαίνουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού;

Επίσης φαίνεται ότι η ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε εκτός από την Παλλήνη θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος με την παρ. 3Α ε) Θα είναι δηλαδή μία κανονική φαρμακαποθήκη όπως οι άλλες. Θα θέλαμε να μας απαντήσει και ο μοναδικός μέτοχος της ΙΦΕΤ Α.Ε , ο ΕΟΦ εάν την χρηματοδοτεί και που πηγαίνουν  τα δεκάδες εκατομμύρια από τα κέρδη της ;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: 9 πολυεθνικές φαρμάκου ελέγχονται για τα αποθέματά τους

Γιάννης Σωτηρίου: Είμαστε ήδη σε αναζήτηση για την εξορθολόγηση των φαρμάκων σε έλλειψη

Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

Γεώργιος Φραγγίδης στο healthweb: Χάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα Νοσοκομεία

Διπλή Διάκριση του ΙΦΕΤ στα HEALTHCARE BUSINESS AWARDS 2022

Η διοίκηση του ΙΦΕΤ επιχειρεί κάθαρση με μπαράζ δημοσιευμάτων;

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.