Editorial

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η μόνη λύση ήταν πάντοτε η καθυστερημένη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων και η άμεση άρση τους,  μέτρα από ελάχιστες ημέρες και πριν ακόμα επιλυθεί το πρόβλημα. Ένα κανονικό θέατρο δηλαδή. Τώρα η συγκυρία είναι διεθνής και το πρόβλημα είναι πραγματικό (σε μικρότερη κλίμακα από αυτή που παρουσιάζεται ) και εξαρτάται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Για να βοηθήσουμε λίγο στο διάλογο θέτουμε κάποια σημαντικά ερωτήματα οι απαντήσεις στα οποία θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση.

1. Γιατί ο ΕΟΦ δεν ανακοινώνει τις πωλήσεις φαρμάκων στο site του όπως οφείλει εδώ και ένα χρόνο; Μήπως κάτι θέλει να κρύψει όπως για παράδειγμα την αύξηση των νόμιμων παράλληλων εξαγωγών;

2.Γιατί ο ΕΟΦ δεν χρησιμοποιεί πλήρως την πλατφόρμα για τις ελλείψεις που έχει( όπως και αυτή της mobile εφαρμογής για την κίτρινη κάρτα) με αποτέλεσμα κάποιοι να λένε για 160 φάρμακα κι άλλοι για 900!! Δεν υπάρχουν κριτήρια για να πούμε εάν υπάρχει έλλειψη ενός φαρμάκου ή όχι;

3.Γιατί λένε τώρα κάποιοι ότι θα χρησιμοποιούνται και τα γενόσημα για να καλύψουν τις ελλείψεις; Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο γιατρός δεν συνταγογραφεί δραστική ουσία και όχι συγκεκριμένο φάρμακο; Άρα δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή είναι άσχετοι όσοι τα λένε ή δεν δουλεύει σωστά όπως μας λένε. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν ευθύνες.

4.Τα φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ έχουν clawback ή όχι ; Γιατί εάν δεν έχουν όπως λένε κάποιοι τότε οι εταιρείες επιδιώκουν την εισαγωγή των φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ ! Έτσι έχουν διπλό κέρδος. Υψηλότερη τιμή και μάλιστα χωρίς clawback.

5. Το ΙΦΕΤ είναι μία φαρμακαποθήκη από τις 130 και πλέον. Γιατί της ανατίθεται αποκλειστικά από τον ΕΟΦ η εισαγωγή των φαρμάκων ενώ θα μπορούσε να ζητάει από τις φαρμακαποθήκες τη χαμηλότερη τιμή; Όλοι γνωρίζουν ότι τα εισάγει σε πολύ υψηλές τιμές και προσθέτει ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό κέρδους, πολλαπλάσιο αυτού που προβλέπεται για τις φαρμακαποθηκές!! Πόσα (λίγα ) εκατομμύρια ευρώ ήταν τα εκτός ενδείξεων πριν λίγα χρόνια και πόσα δεκάδες εκατομμύρια είναι σήμερα; Είναι θεμιτό να υπερηφανεύεται το ΙΦΕΤ ότι έχει αύξηση εσόδων + 56% Και αύξηση κερδοφορίας +30% ; Είναι εμπορική εταιρεία ή μία δημόσια φαρμακοαποθήκη που συμβάλλει στις δυσκολίες που έχει αγορά του φαρμάκου;

6. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο, εφαρμόζουν το QR code μέσω των NMVO . Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που δεν το εφαρμόζουν και εφαρμόζουν την ταινία γνησιότητας η οποία έχει ένα τεράστιο ετήσιο κόστος ικανό να καλύψει το κόστος λειτουργίας του. Η έλλειψη αυτή βοηθάει στις παράνομες παράλληλες εξαγωγές.

7. Και μία τελευταία ερώτηση: Ο ΕΟΦ γνωρίζει (όπως οφείλει) τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών σε πραγματικό χρόνο; Μάλλον όχι! Όμως με 130 και πλέον φαρμακαποθήκες υπάρχει μια τεράστια διασπορά των ποσοτήτων των φαρμάκων χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει και να κατευθύνει τα υπάρχοντα αποθέματά στα φαρμακεία που τα έχουν ανάγκη και να μην παραμένουν σε απόθεμα σε αυτές .

  • Απλά πράγματα, χωρίς κόστος. Όμως απαιτούν να γνωρίζεις το φάρμακο, την αγορά του και να μην ταξιδεύεις συνέχεια σε όλο τον κόσμο με πληρωμένα εισιτήρια!! Έτσι δεν είναι ;

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Πλεύρης: "Παγκόσμιο το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση"

Γιάννης Σωτηρίου: Είμαστε ήδη σε αναζήτηση για την εξορθολόγηση των φαρμάκων σε έλλειψη

Πλεύρης: Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.