Editorial

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η μόνη λύση ήταν πάντοτε η καθυστερημένη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων και η άμεση άρση τους,  μέτρα από ελάχιστες ημέρες και πριν ακόμα επιλυθεί το πρόβλημα. Ένα κανονικό θέατρο δηλαδή. Τώρα η συγκυρία είναι διεθνής και το πρόβλημα είναι πραγματικό (σε μικρότερη κλίμακα από αυτή που παρουσιάζεται ) και εξαρτάται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Για να βοηθήσουμε λίγο στο διάλογο θέτουμε κάποια σημαντικά ερωτήματα οι απαντήσεις στα οποία θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση.

1. Γιατί ο ΕΟΦ δεν ανακοινώνει τις πωλήσεις φαρμάκων στο site του όπως οφείλει εδώ και ένα χρόνο; Μήπως κάτι θέλει να κρύψει όπως για παράδειγμα την αύξηση των νόμιμων παράλληλων εξαγωγών;

2.Γιατί ο ΕΟΦ δεν χρησιμοποιεί πλήρως την πλατφόρμα για τις ελλείψεις που έχει( όπως και αυτή της mobile εφαρμογής για την κίτρινη κάρτα) με αποτέλεσμα κάποιοι να λένε για 160 φάρμακα κι άλλοι για 900!! Δεν υπάρχουν κριτήρια για να πούμε εάν υπάρχει έλλειψη ενός φαρμάκου ή όχι;

3.Γιατί λένε τώρα κάποιοι ότι θα χρησιμοποιούνται και τα γενόσημα για να καλύψουν τις ελλείψεις; Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο γιατρός δεν συνταγογραφεί δραστική ουσία και όχι συγκεκριμένο φάρμακο; Άρα δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή είναι άσχετοι όσοι τα λένε ή δεν δουλεύει σωστά όπως μας λένε. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν ευθύνες.

4.Τα φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ έχουν clawback ή όχι ; Γιατί εάν δεν έχουν όπως λένε κάποιοι τότε οι εταιρείες επιδιώκουν την εισαγωγή των φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ ! Έτσι έχουν διπλό κέρδος. Υψηλότερη τιμή και μάλιστα χωρίς clawback.

5. Το ΙΦΕΤ είναι μία φαρμακαποθήκη από τις 130 και πλέον. Γιατί της ανατίθεται αποκλειστικά από τον ΕΟΦ η εισαγωγή των φαρμάκων ενώ θα μπορούσε να ζητάει από τις φαρμακαποθήκες τη χαμηλότερη τιμή; Όλοι γνωρίζουν ότι τα εισάγει σε πολύ υψηλές τιμές και προσθέτει ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό κέρδους, πολλαπλάσιο αυτού που προβλέπεται για τις φαρμακαποθηκές!! Πόσα (λίγα ) εκατομμύρια ευρώ ήταν τα εκτός ενδείξεων πριν λίγα χρόνια και πόσα δεκάδες εκατομμύρια είναι σήμερα; Είναι θεμιτό να υπερηφανεύεται το ΙΦΕΤ ότι έχει αύξηση εσόδων + 56% Και αύξηση κερδοφορίας +30% ; Είναι εμπορική εταιρεία ή μία δημόσια φαρμακοαποθήκη που συμβάλλει στις δυσκολίες που έχει αγορά του φαρμάκου;

6. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο, εφαρμόζουν το QR code μέσω των NMVO . Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που δεν το εφαρμόζουν και εφαρμόζουν την ταινία γνησιότητας η οποία έχει ένα τεράστιο ετήσιο κόστος ικανό να καλύψει το κόστος λειτουργίας του. Η έλλειψη αυτή βοηθάει στις παράνομες παράλληλες εξαγωγές.

7. Και μία τελευταία ερώτηση: Ο ΕΟΦ γνωρίζει (όπως οφείλει) τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών σε πραγματικό χρόνο; Μάλλον όχι! Όμως με 130 και πλέον φαρμακαποθήκες υπάρχει μια τεράστια διασπορά των ποσοτήτων των φαρμάκων χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει και να κατευθύνει τα υπάρχοντα αποθέματά στα φαρμακεία που τα έχουν ανάγκη και να μην παραμένουν σε απόθεμα σε αυτές .

  • Απλά πράγματα, χωρίς κόστος. Όμως απαιτούν να γνωρίζεις το φάρμακο, την αγορά του και να μην ταξιδεύεις συνέχεια σε όλο τον κόσμο με πληρωμένα εισιτήρια!! Έτσι δεν είναι ;

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Πλεύρης: "Παγκόσμιο το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση"

Γιάννης Σωτηρίου: Είμαστε ήδη σε αναζήτηση για την εξορθολόγηση των φαρμάκων σε έλλειψη

Πλεύρης: Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.