Editorial

Νοσοκομεία: Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Νοσοκομεία: Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Τι γίνεται τελικά με την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ, για την προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους για λογαριασμό των νοσοκομείων, με  την μυστική τιμή  αγοράς  τους , που προέκυψε μετά από συμφωνίες διαπραγμάτευσης;

Να σημειώσουμε ότι έχουμε αναδείξει στο www.healthweb.gr  το συγκεκριμένο θέμα από τις 14 Οκτωβρίου 2020 -Διαβάστε εδώ : Νοσοκομειακά φάρμακα: Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με το  Άρθρο δέκατο όγδοο ΝΟΜΟΣ 4737/2020 με ισχύ την 22/10/2020:«Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) αγοράζει για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων φάρμακα, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης, έχουν συναφθεί συμφωνίες με Κ.Α.Κ. ή έχουν θεσπιστεί κλειστοί προϋπολογισμοί νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Για την υλοποίηση της αγοράς των φαρμάκων διατίθενται στο ΙΦΕΤ ΑΕ οι ανάλογες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και ισχύει το ποσοστό έκπτωσης προμήθειας φαρμάκων δημόσιων νοσοκομείων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία αγοράς των φαρμάκων και προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα.»

Έκτοτε κανένα νεότερο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον Οκτώβριο λοιπόν, δεν έχει γίνει εφικτό να βρεθεί η φόρμουλα και να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος ,ώστε να ξεκινήσει να υλοποιούνται  οικονομικά οι σχετικές συμβάσεις ,αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ή  κλειστών  προϋπολογισμών ,που υπεγράφησαν με τους ΚΑΚ για τα φάρμακα δημοσίων νοσοκομείων  .

  • Ποιος ευθύνεται για αυτή την ολιγωρία ;
  • Η ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας ή άλλοι εξoθεσμικοί παράγοντες ;

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργός Υγείας: Επέκταση της σύμβασης για νομική υποστήριξη της δομής ΕΣΠΑ

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Η δημιουργία του ΣΔΙΤ ‘’ Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» , η παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ θα αποτελέσει ένα έργο προς αποφυγή , ειδικά για να εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία όπως εξαγγέλλεται.

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Η πορεία των οικονομικών των νοσοκομείων πάει από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον αφού τα ληξιπρόθεσμα έχουν ανέλθει στα 1.215 εκατ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση 33,6% μέσα σε δύο μήνες από 909 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 έφτασαν στα 1.215 εκατομμύρια ευρώ .

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.