Editorial

Νοσοκομεία: Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Νοσοκομεία: Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Τι γίνεται τελικά με την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ, για την προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους για λογαριασμό των νοσοκομείων, με  την μυστική τιμή  αγοράς  τους , που προέκυψε μετά από συμφωνίες διαπραγμάτευσης;

Να σημειώσουμε ότι έχουμε αναδείξει στο www.healthweb.gr  το συγκεκριμένο θέμα από τις 14 Οκτωβρίου 2020 -Διαβάστε εδώ : Νοσοκομειακά φάρμακα: Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με το  Άρθρο δέκατο όγδοο ΝΟΜΟΣ 4737/2020 με ισχύ την 22/10/2020:«Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) αγοράζει για λογαριασμό των δημόσιων νοσοκομείων φάρμακα, για τα οποία έχει προηγηθεί διαδικασία διαπραγμάτευσης, έχουν συναφθεί συμφωνίες με Κ.Α.Κ. ή έχουν θεσπιστεί κλειστοί προϋπολογισμοί νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Για την υλοποίηση της αγοράς των φαρμάκων διατίθενται στο ΙΦΕΤ ΑΕ οι ανάλογες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και ισχύει το ποσοστό έκπτωσης προμήθειας φαρμάκων δημόσιων νοσοκομείων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία αγοράς των φαρμάκων και προμήθειας των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και κάθε αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα.»

Έκτοτε κανένα νεότερο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον Οκτώβριο λοιπόν, δεν έχει γίνει εφικτό να βρεθεί η φόρμουλα και να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος ,ώστε να ξεκινήσει να υλοποιούνται  οικονομικά οι σχετικές συμβάσεις ,αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ή  κλειστών  προϋπολογισμών ,που υπεγράφησαν με τους ΚΑΚ για τα φάρμακα δημοσίων νοσοκομείων  .

  • Ποιος ευθύνεται για αυτή την ολιγωρία ;
  • Η ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας ή άλλοι εξoθεσμικοί παράγοντες ;

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργός Υγείας: Επέκταση της σύμβασης για νομική υποστήριξη της δομής ΕΣΠΑ

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Υπουργείο Υγείας

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς.