Τεχνολογία

Το AI προβλέπει την πρόοδο του γλαυκώματος σε άτομα υψηλού κινδύνου

Το AI προβλέπει την πρόοδο του γλαυκώματος σε άτομα υψηλού κινδύνου

 Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει εάν και πότε άτομα υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα, που συνήθως αναφέρονται ως «ύποπτοι για γλαύκωμα», θα το αναπτύξουν πραγματικά.

Με την επιφύλαξη περαιτέρω βελτίωσης με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο διαγνωστικό βοήθημα για τους γιατρούς, λένε οι ερευνητές. Η τεχνητή νοημοσύνη που είναι εκπαιδευμένη να αναγνωρίζει κόκκινες σημαίες σε εικόνες αμφιβληστροειδούς και κλινικές πληροφορίες μπορεί να προβλέψει εάν και πότε άτομα υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα, που συνήθως αναφέρονται ως «ύποπτοι για γλαύκωμα», θα το αναπτύξουν πραγματικά, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. στο British Journal of Ophthalmology.

Με την επιφύλαξη περαιτέρω βελτίωσης με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο διαγνωστικό βοήθημα για τους γιατρούς, συμπεραίνουν οι ερευνητές. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη ώθησαν τον σχεδιασμό αλγορίθμων για την καλύτερη ανίχνευση της εξέλιξης του γλαυκώματος. Ωστόσο, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει βασιστεί στα κλινικά χαρακτηριστικά για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Το γλαύκωμα είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους γιατρούς να γνωρίζουν εάν και πότε άτομα με ύποπτα σημάδια πρώιμης βλάβης του οπτικού νεύρου, αλλά χωρίς το βασικό διαγνωστικό χαρακτηριστικό της ασυνήθιστα υψηλής εσωτερικής πίεσης εντός της οφθαλμικής-ενδοφθάλμιας πίεσης ή της ΕΟΠ για σύντομο χρονικό διάστημα θα αναπτύξουν γλαύκωμα και κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους, εξηγούν. Με σκοπό να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, οι ερευνητές εξέτασαν τις κλινικές πληροφορίες για 12.458 μάτια με ύποπτα πρώιμα σημάδια γλαυκώματος.

Μεταξύ αυτών, εστίασαν σε 210 μάτια που είχαν εξελιχθεί σε γλαύκωμα και 105 που δεν είχαν εξελιχθεί, όλα τα οποία παρακολουθούνταν κάθε 6-12 μήνες για τουλάχιστον 7 χρόνια. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν κόκκινα σημάδια σε εικόνες αμφιβληστροειδούς που τραβήχτηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης συν 15 βασικά κλινικά χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουν ένα σύνολο «προγνωστικών» συνδυασμών, οι οποίοι στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν σε 3 ταξινομητές μηχανικής μάθησης – έναν αλγόριθμο που παραγγέλνει ή ταξινομεί αυτόματα δεδομένα.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά περιελάμβαναν ηλικία, φύλο, ΕΟΠ, πάχος κερατοειδούς, πάχος στιβάδας νεύρου αμφιβληστροειδούς, αρτηριακή πίεση και βάρος (ΔΜΣ). Και οι τρεις αλγόριθμοι είχαν καλή απόδοση και ήταν σε θέση να προβλέψουν με συνέπεια την εξέλιξη στο γλαύκωμα και πότε, με υψηλό βαθμό ακρίβειας: 91-99%. Τα 3 πιο σημαντικά προγνωστικά κλινικά χαρακτηριστικά ήταν η αρχική ΕΟΠ, η διαστολική αρτηριακή πίεση – ο δεύτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που μετρά την αρτηριακή πίεση μεταξύ των καρδιακών παλμών – και το μέσο πάχος της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης ήταν 55, κυμαινόμενη από 33 έως 76. Η αρχική ηλικία δεν προέκυψε ως βασικός προγνωστικός παράγοντας, αλλά η μέση ηλικία όσων εξέλιξαν σε γλαύκωμα ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των ποιος δεν το έκανε, σημειώνουν οι ερευνητές. Αναγνωρίζουν διάφορους περιορισμούς στα ευρήματά τους. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα εκπαίδευσης σε τεχνητή νοημοσύνη βασίστηκαν σε σχετικά λίγες πληροφορίες και μόνο εκείνοι με φυσιολογική ΕΟΠ που δεν είχαν λάβει θεραπεία για το γλαύκωμα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

«Τα τρέχοντα αποτελέσματα, επομένως, αποδεικνύουν μόνο ότι το ενσωματωμένο μοντέλο λειτουργεί καλά για ένα περιορισμένο φάσμα ασθενών», προειδοποιούν. Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα μοντέλα που έχουν εκπαιδευτεί τόσο σε οφθαλμικές εικόνες όσο και σε κλινικά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς. Πιστεύουμε ότι με πρόσθετη εκπαίδευση και δοκιμές σε ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων, τα μοντέλα μας μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερα και ότι με τέτοια μοντέλα, οι κλινικοί γιατροί θα ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι για να προβλέψουν τα αντίστοιχα νοσήματα των ασθενών. “

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποβάλλονται σε επέμβαση οράσεως;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύσει παθήσεις των ματιών και Πάρκινσον;

Εντοπίστηκε ανεπιθύμητη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αποκλειστών διαύλων ασβεστίου και γλαυκώματος

Πώς να αποτρέψετε την απώλεια όρασης λόγω δημιουργίας γλαυκώματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους. 

Eμπορικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει μέτρια επιτυχία στην πρόβλεψη νεφρικής βλάβης που σχετίζεται με νοσηλεία

«Ο εντοπισμός του κινδύνου HA-AKI με προγνωστικά μοντέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, όπως η προειδοποίηση των παρόχων να μην παραγγείλουν νεφροτοξικά φάρμακα, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν από την κλινική εφαρμογή»