Τεχνολογία

Γαστρικό οξύ επόμενης γενιάς – πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη;

Γαστρικό οξύ επόμενης γενιάς – πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη;

Η συνεργασία μεταξύ ερευνητών και τεχνητής νοημοσύνης δείχνει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να φέρει επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής και να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία ως εργαλείο συνεργασίας μαζί με επιστήμονες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία δημιούργησαν και βελτίωσαν σχέδια τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να συνθέσουν μια υποψήφια ένωση για έναν νέο αναστολέα γαστρικού οξέος με καλύτερη συγγένεια δέσμευσης από τα υπάρχοντα φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Communications Biology, προτείνουν έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.

Το οξύ του στομάχου είναι ένα κρίσιμο συστατικό της πέψης των τροφών. Ωστόσο, όταν η ισορροπία της έκκρισης του γαστρικού βλεννογόνου διαταράσσεται, το οξύ του στομάχου μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καταστάσεις όπως γαστρικά έλκη και οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε κατασταλτικά του γαστρικού οξέος, τα περισσότερα από τα οποία στοχεύουν την γαστρική αντλία πρωτονίων που είναι υπεύθυνη για την έκκριση γαστρικού οξέος. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου, παρέχοντας ανακούφιση σε άτομα που υποφέρουν από καούρα και σχετικές παθήσεις.

Μια συνεργατική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Kazuhiro Abe και τον καθηγητή Satoshi Yokoshima της Μεταπτυχιακής Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Nagoya, σε συνεργασία με την Intage Healthcare Corporation και την εγκατάσταση ακτινοβολίας SPring-8, ακολούθησαν μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Επικεντρώθηκαν στη στερική δομή της γαστρικής αντλίας πρωτονίων, μια σύνθετη δομή πρωτεΐνης στην επένδυση του στομάχου που μεταφέρει τα πρωτόνια H+ που αποτελούν το HCl, το οξύ που συνθέτει το γαστρικό οξύ. Το ανέλυσαν χρησιμοποιώντας το “Deep Quartet”, μια πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Χρησιμοποιώντας το AI, οι ερευνητές σχεδίασαν νέες υποψήφιες ενώσεις με μοναδικές χημικές δομές για να στοχεύουν αποτελεσματικά την γαστρική αντλία πρωτονίων. Η ομάδα είχε ως στόχο να εντοπίσει ενώσεις που θα μπορούσαν να συνδεθούν ταυτόχρονα σε πολλαπλές θέσεις στην αντλία πρωτονίων, ενισχύοντας τη συνολική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Συνέθεσαν χημικά αυτές τις υποψήφιες ενώσεις και ανέλυσαν τις δομές δέσμευσής τους με πρωτεΐνες χρησιμοποιώντας κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία. Στη συνέχεια, οι ενώσεις τροποποιήθηκαν περαιτέρω για να βελτιωθεί η ικανότητα πρόσδεσής τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν περισσότερες από 100 υποψήφιες ενώσεις με μοναδικές χημικές δομές. Έμπειροι χημικοί και δομικοί βιολόγοι επέλεξαν στη συνέχεια τους πιο υποσχόμενους υποψηφίους για σύνθεση και εξέτασαν πόσο ισχυρά δέσμευαν και ανέστειλαν τη γαστρική αντλία πρωτονίων, αποκαλύπτοντας τελικά ότι η έκτη ένωση που συντέθηκε (DQ-06) παρουσίαζε ισχυρότερη δέσμευση από τις υπάρχουσες ενώσεις αναφοράς.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η τεχνολογία κέρδισε τον Abe. «Ήμουν δύσπιστος όταν είδα μερικές από τις περίεργες χημικές δομές, συμπεριλαμβανομένου του DQ-02 (το δεύτερο που δοκίμασαν) και σχετικές», είπε. «Αλλά υποψιαζόμασταν ότι πρέπει να υπάρχει λόγος που η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει τόσο περίεργα χημικά. Παρατηρήσαμε ότι η πρώτη είχε μια στενή θέση δέσμευσης σε σύγκριση με τη δεύτερη, οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν αρκετά “ειλικρινής” στην προσέγγισή της, σχεδιάζοντας για τη δεδομένη θέση σύνδεσης , το οποίο είναι ευέλικτο».

Επιπλέον, για να αποκτήσει γνώσεις για τον μηχανισμό δέσμευσης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία για να οπτικοποιήσει την αλληλεπίδραση του μορίου με τη γαστρική αντλία πρωτονίων. Ανακάλυψαν ότι υπήρχε περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης στην δεσμευτική δύναμη. Με βάση αυτή τη γνώση, μια νέα ένωση, η DQ-18, συντέθηκε με την εισαγωγή ενός ατόμου χλωρίου στο DQ-06, με αποτέλεσμα ακόμη ισχυρότερη σύνδεση.

“Ενώ τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η ένωση ήταν δεσμευμένη όπως αναμενόταν, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ακόμη χώρος μεταξύ του θύλακα δέσμευσης της ένωσης και της πρωτεΐνης”, είπε ο Άμπε. «Αν γεμίσουμε αυτά τα κενά, η ένωση θα χωράει πιο «άνετα» στην τσέπη, με αποτέλεσμα πιο ισχυρό δέσιμο».

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση οδήγησε στη δημιουργία μιας ένωσης με συγγένεια δέσμευσης σχεδόν 10 φορές υψηλότερη από αυτή του SCH28080, μιας πρωτότυπης ένωσης για αναστολείς γαστρικού οξέος. Ο Άμπε πιστεύει ότι αυτό δείχνει τη σημασία της συνέργειας μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης στην ανακάλυψη φαρμάκων.

«Μπορούμε να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να είναι χρήσιμη για τη δημιουργία θεραπειών, αλλά όχι εντελώς ή αυτόματα», είπε. «Χρησιμοποιήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη για το σχεδιασμό φαρμάκων με βάση τη δομή, στον οποίο εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο καλοί. Αλλά επιλέξαμε πραγματικούς υποψήφιους για σύνθεση, και πράγματι το βελτιώσαμε με τα χέρια μας. Χρησιμοποιήσαμε αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη για ό,τι δεν είμαστε καλοί. Πιστεύω όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, απαιτείται τελικά η ανθρώπινη γνώση για να ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση».

Η έρευνά τους αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων, υπόσχοντας πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες θεραπείες για παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρικό οξύ και εμπνέοντας νέες προσεγγίσεις για την ανακάλυψη φαρμάκων. Η συνεργασία μεταξύ ερευνητών και τεχνητής νοημοσύνης δείχνει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να φέρει επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής και να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία ως εργαλείο συνεργασίας μαζί με επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το σύνδρομο Zollinger Ellison;

7 σημάδια που δείχνουν άγχος υψηλής λειτουργικότητας

Μπορούν οι άνθρωποι να αφομοιώσουν το κρέας;

Μερικά βήματα για να μειώσετε τη φλεγμονή του εντέρου σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.