Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαστρικός καρκίνος: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου

Γαστρικός καρκίνος: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου

Γαστρικός καρκίνος: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή δίαιτα που πρέπει να υιοθετήσετε εάν θέλετε να αποτρέψετε τον καρκίνο του στομάχου.

Όπως είπε κάποτε ο Ιπποκράτης, «Αφήστε την τροφή να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι η τροφή σας». Πράγματι, ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας εκεί που θέλετε—αλλά ποιες τροφές ακριβώς; Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, η απάντηση μπορεί να βρεθεί στη Μεσόγειο. Εδώ είναι ό,τι πρέπει να γνωρίζετε.

Μελέτη της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε γενικές γραμμές στη διατροφή των χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και εστιάζει σε πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ήθελαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής στον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της υπάρχουσας έρευνας για τη μεσογειακή διατροφή. Συγκέντρωσαν 11 διαφορετικές μελέτες που περιελάμβαναν αθροιστικά πάνω από 1.300.000 άτομα, αναζητώντας τυχόν σημαντικά μοτίβα μεταξύ της διατροφής και των περιπτώσεων γαστρικού καρκίνου.

Και με βάση τα ευρήματά τους, φαίνεται ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή δίαιτα που πρέπει να υιοθετήσετε εάν θέλετε να αποτρέψετε τον καρκίνο του στομάχου, επειδή εκείνοι οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου κατά μέσο όρο.

Γαστρικός καρκίνος: Τι να κάνετε γι’ αυτό

Σκεφτείτε αυτά τα ευρήματα έναν ακόμη λόγο για να στραφείτε στο μεσογειακό στυλ διατροφής, συμπεριλαμβανομένων άφθονων τροφών ολικής αλέσεως και επιλογών πλούσιων σε ωμέγα στην τακτική εναλλαγή των συστατικών σας. Όχι μόνο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, αλλά η ίδια η δίαιτα έχει τόσα πολλά επιπλέον οφέλη, ανεξάρτητα από τους στόχους υγείας σας. Εξάλλου, η ετήσια κατάταξη των καλύτερων διατροφών του U.S. News & World Report κατατάσσει σταθερά τη μεσογειακή διατροφή στο #1 — μόλις κέρδισε την πρώτη θέση για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Αυτή η έκθεση, συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η δίαιτα μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, την πρόληψη του καρκίνου και την πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη. Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε πειστικότητα, περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καθώς και καλύτερο ύπνο, βελτιωμένη υγεία του εντέρου2 και μακροζωία συνολικά.

Διατροφικές συνήθειες και κίνδυνος καρκίνου

Όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές, σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη δίαιτας και τρόπου ζωής που μπορείτε να επιλέξετε για να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ τη μεσογειακή διατροφή, αυτός ο πλούσιος και φρέσκος τρόπος μαγειρέματος και διατροφής έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου, χάρη σε αυτήν την έρευνα, χαμηλότερου κινδύνου γαστρικού καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λάθη μετά τα γεύματα που προκαλούν κακή υγεία του εντέρου & αύξηση βάρους

Τι είναι το σύνδρομο Ogilvie;

Πώς τα γαστρεντερικά συμπτώματα γίνονται αιτία εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών;

Πικρές τροφές: Ξεχασμένο μυστικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι

Πέστροφα συνταγή: Αυτή η συνταγή για ψητή  πέστροφα με σάλτσα μπάρμπεκιου στο τηγάνι είναι ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα το βράδυ της εβδομάδας. Με λίγα μόνο απλά υλικά, μπορείτε να έχετε ένα λαχταριστό πιάτο στο τραπέζι σας σε χρόνο μηδέν.

Σολομός με πατάτες και πράσο 

Οικογενειακό φαγητό: Πρόκεται για ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA).

Πώς να μαγειρέψετε το τέλειο rib eye;

Rib eye: Το μαγείρεμα της τέλειας μπριζόλας rib eye απαιτεί έναν συνδυασμό επιλογής κρέατος υψηλής ποιότητας, κατάλληλων καρυκευμάτων και εξοικείωσης με την τεχνική μαγειρέματος

Close Icon