Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακός τρόπος ζωής: Συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Μεσογειακός τρόπος ζωής: Συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου

Μεσογειακός τρόπος ζωής: Ο τρόπος ζωής στο σύνολό του περιλαμβάνει μια σειρά από συνήθειες και πρακτικές που παραδοσιακά απαντώνται μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Μια πρόσφατη συλλογική μελέτη από το La Universidad Autónoma de Madrid και το Harvard T.H. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Chan ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που ακολουθούν στενά έναν μεσογειακό τρόπο ζωής διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και συγκεκριμένες ασθένειες. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής, που συχνά επαινείται για τα οφέλη του στην υγεία, υπερβαίνει απλώς τη διατροφή.

Ενώ η δίαιτα αποτελεί ένα ουσιαστικό συστατικό, ο τρόπος ζωής στο σύνολό του περιλαμβάνει μια σειρά από συνήθειες και πρακτικές που παραδοσιακά απαντώνται μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Συνολικά, ο μεσογειακός τρόπος ζωής δίνει έμφαση σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε πρόσθετα άλατα και σάκχαρα. Επικεντρώνεται επίσης σε επαρκή ανάπαυση, σωματική δραστηριότητα και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Επίκεντρο της μελέτης

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, είναι χαρακτηριστική καθώς αξιολογεί τα πλεονεκτήματα για την υγεία της μεσογειακής διατροφής και του τρόπου ζωής εκτός της παραδοσιακής της περιοχής. Αυτό προσφέρει μια εικόνα για την προσαρμοστικότητα της δίαιτας και τα οφέλη της, ακόμη και όταν εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα προϊόντα και σε διαφορετικές πολιτιστικές ρυθμίσεις.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι είναι δυνατό για μη μεσογειακούς πληθυσμούς να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή…και να υιοθετήσουν τον συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής μέσα στα δικά τους πολιτισμικά πλαίσια», σχολίασε η Mercedes Sotos Prieto, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Πρόσθεσε επίσης, «Βλέπουμε τη δυνατότητα μεταφοράς του τρόπου ζωής και τις θετικές του επιπτώσεις στην υγεία».

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 110.799 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών, από τη κοόρτη της UK Biobank. Αυτή η μελέτη βασισμένη στον πληθυσμό κάλυψε την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), ο οποίος αξιολογεί τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

  • «Μεσογειακή κατανάλωση τροφής» (πρόσληψη τροφών που αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως).
  • «Μεσογειακές διατροφικές συνήθειες» (συμμόρφωση με συνήθειες και πρακτικές γύρω από τα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αλατιού και της κατανάλωσης υγιεινών ποτών).
  • και «σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση» (συμμόρφωση με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού υπνάκου, της άσκησης και του χρόνου με φίλους).

 

Τι ανακάλυψαν οι ειδικοί

Εννέα χρόνια μετά την αρχική συλλογή δεδομένων, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας των συμμετεχόντων. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλότερη προσκόλληση στον μεσογειακό τρόπο ζωής, όπως μετρήθηκε από τις βαθμολογίες MEDLIFE, είχαν 29% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατηγορία «σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση» από τον δείκτη MEDLIFE είχε ιδιαίτερη επιρροή. Η τήρηση αυτής της κατηγορίας δεν συνδέθηκε μόνο με τους μειωμένους κινδύνους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, αλλά και με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά καθολικά οφέλη για την υγεία του μεσογειακού τρόπου ζωής, υποδηλώνοντας ότι οι θετικές επιπτώσεις του δεν περιορίζονται στον τόπο καταγωγής του.

Περισσότερα για τον μεσογειακό τρόπο ζωής

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι ένας τρόπος ζωής που δεν περιλαμβάνει απλώς διατροφικές επιλογές. Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Διατροφή

  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως: Εστίαση σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Υγιή λιπαρά: Το ελαιόλαδο είναι βασικό προϊόν και χρησιμοποιείται γενναιόδωρα στη μαγειρική και στο ντύσιμο των τροφίμων.
  • Άπαχες πρωτεΐνες: Τα ψάρια και τα πουλερικά προτιμώνται από το κόκκινο κρέας. Τα θαλασσινά καταναλώνονται συχνά, τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα.
  • Γαλακτοκομικά: Χαμηλές έως μέτριες ποσότητες τυριού και γιαουρτιού.
  • Κρασί: Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, συνήθως με τα γεύματα.
  • Βότανα και μπαχαρικά: Καρυκεύστε τα τρόφιμα με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι.

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος. Είτε πρόκειται για καθημερινές δουλειές, περπάτημα ή πιο δομημένες μορφές άσκησης, το να είσαι δραστήριος είναι αναπόσπαστο μέρος του μεσογειακού τρόπου ζωής.

Κοινωνικές συνδέσεις

Δίνοντας προτεραιότητα στην οικογένεια και την κοινότητα. Τα γεύματα, για παράδειγμα, είναι συχνά κοινές υποθέσεις όπου συγκεντρώνονται οι οικογένειες. Η κοινωνική δέσμευση και η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου θεωρούνται απαραίτητα για την ψυχική ευεξία.

Ξεκούραση 

Σε πολλές μεσογειακές χώρες, είναι συνηθισμένο να έχετε έναν σύντομο υπνάκο ή σιέστα το απόγευμα, ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης πιστεύεται ότι αναζωογονεί και προσφέρει ένα διάλειμμα από τη φασαρία της ημέρας.

Σύνδεση με τη φύση

Η κηπουρική, η γεωργία ή απλώς το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι μια κοινή πρακτική. Δεν παρέχει μόνο φρέσκα προϊόντα, αλλά βοηθά επίσης στη γείωση και τη δημιουργία σύνδεσης με τη φύση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 λόγοι για να τρώτε βραδινό νωρίς πριν τις 19:00 κάθε μέρα

Διατροφή που συνδέεται με αλλαγές στο μικροβίωμα

Καλύτερες και χειρότερες τροφές αν έχετε υποθυρεοειδισμό

Γιατί τα ξηρά φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι η καλύτερη επιλογή από τις ενεργειακές μπάρες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon