Διατροφή

Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Μειώνει σημαντικά την εγγύς αορτική δυσκαμψία

Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Μειώνει σημαντικά την εγγύς αορτική δυσκαμψία

Πράσινη μεσογειακή διατροφή: Η πράσινη μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μειώνει σημαντικά την εγγύς αορτική δυσκαμψία.

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μειώνει σημαντικά την εγγύς αορτική δυσκαμψία, έναν δείκτη γήρανσης των αγγείων και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πράσινη μεσογειακή δίαιτα έρχεται σε αντίθεση με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή και μια υγιεινή δίαιτα ελέγχου που συνιστάται από τις κατευθυντήριες γραμμές στο DIRECT PLUS, μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή παρέμβασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • η πράσινη μεσογειακή διατροφή υποχώρησε την εγγύς αορτική δυσκαμψία κατά 15%,
  • η μεσογειακή διατροφή κατά 7,3%,
  • και η υγιεινή διατροφή που κατευθυνόταν από τις κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής κατά 4,8%.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο κορυφαίο περιοδικό στον τομέα της Καρδιολογίας, JACC (Journal of the American College of Cardiology). Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρουσίασαν μια ισχυρή, ισχυρή επίδραση της δίαιτας στην σχετιζόμενη με την ηλικία δυσκαμψία της εγγύς αορτής. Το DIRECT PLUS ήταν μια μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών μεταξύ 300 συμμετεχόντων, η οποία χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση της ακαμψίας της αορτής, το πιο ακριβές μη επεμβατικό μέτρο.

Η αορτική δυσκαμψία είναι ένα μέτρο της ελαστικότητας του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων και εμφανίζεται όταν οι ελαστικές ίνες μέσα στο αρτηριακό τοίχωμα (ελαστίνη) αρχίζουν να ξεφτίζουν λόγω μηχανικής καταπόνησης. Η εγγύς αορτική δυσκαμψία αντανακλά τη δυσκαμψία της αορτής από την ανιούσα προς την εγγύς-κατιούσα θωρακική αορτή. Το τμήμα της αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας στο σώμα που μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά.

Η εγγύς αορτική δυσκαμψία είναι ένας ξεχωριστός δείκτης αγγειακής γήρανσης και ένας ανεξάρτητος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου για την πρόβλεψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Iris Shai του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, επίκουρη καθηγήτρια από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μαζί με τον φοιτητή της Δρ. Tsaban, καρδιολόγο από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Soroka, και συνεργάτες από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Λειψίας.

Η ερευνητική ομάδα DIRECT-PLUS ήταν η πρώτη που εισήγαγε την έννοια της πράσινης-μεσογειακής δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αυτή η τροποποιημένη μεσογειακή διατροφή διαφέρει από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή λόγω των πιο άφθονων διαιτητικών πολυφαινολών, φυτοχημικά, δευτερογενείς μεταβολίτες φυτικών ενώσεων που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία) και του χαμηλότερου κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος.

Εκτός από την ημερήσια πρόσληψη καρυδιών (28 γραμμάρια), οι πράσινες-μεσογειακές δίαιτες κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι και 1 φλιτζάνι πράσινο ρόφημα φυτικού φυτού Wolffia-globosa (Mankai) την ημέρα για 18 μήνες. Το υδρόβιο πράσινο φυτό Mankai είναι πλούσιο σε βιοδιαθέσιμο σίδηρο, Β12, 200 είδη πολυφαινολών και πρωτεϊνών, και επομένως είναι ένα καλό υποκατάστατο του κρέατος.

Η ομάδα έχει δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι η πράσινη μεσογειακή δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες έχει διάφορα ωφέλιμα αποτελέσματα, που κυμαίνονται από την αναμόρφωση του μικροβιώματος (Gastroenterology 2021) έως την ανάσχεση της ατροφίας του εγκεφάλου (AJCN 2022) και την οπισθοδρόμηση της ηπατοστεάτωσης.

“Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής από μόνη της συνδέεται με παλινδρόμηση του PAS. Η πράσινη-μεσογειακή διατροφή παρέχει 15% δραματική μείωση του PAS, η οποία κερδίζεται κάνοντας απλές και εφικτές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας τονίζουν, για άλλη μια φορά , ότι δεν παρέχουν όλες οι δίαιτες παρόμοια οφέλη και ότι η πράσινη-μεσογειακή διατροφή μπορεί να προάγει την υγεία των αγγείων”, σημειώνει ο Δρ Τσαμπάν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη;

Τι ρόλο παίζουν οι γλυκάνες στην αντιστροφή της γήρανσης;

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Keto και Paleo: 4 φορές χειρότερες για το περιβάλλον από τη δίαιτα vegan

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα