Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορούν οι άνθρωποι να αφομοιώσουν το κρέας;

Μπορούν οι άνθρωποι να αφομοιώσουν το κρέας;

Το ανθρώπινο στομάχι προσαρμόζεται στην πέψη μιας ποικιλίας τροφών, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.


Σε ένα βίντεο στο Facebook, μια γυναίκα ισχυρίζεται ότι το βιολογικό μας σύστημα δεν είναι δομημένο για να τρώμε τα πάντα. Τονίζει ότι το ανθρώπινο σώμα ωφελείται κυρίως από μια φυτική διατροφή και θεωρεί περίεργο να προσπαθούμε να καταναλώνουμε και να αφομοιώσουμε το κρέας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το σώμα μας δεν είναι εξοπλισμένο για αυτό.

Ποιοι είναι οι παμφάγοι οργανισμοί;

Τα παμφάγα είναι ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, που έχουν μια διατροφή που αποτελείται τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές τροφές. Έχουν την ικανότητα να καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία πηγών τροφίμων. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμοστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και διατροφική διαθεσιμότητα. Τα παμφάγα έχουν πεπτικά συστήματα και δόντια που είναι προσαρμοσμένα να επεξεργάζονται τόσο τη φυτική ύλη όσο και το κρέας, καθιστώντας τα ευέλικτα στις διατροφικές τους επιλογές. Αυτή η προσαρμοστικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα αυστηρά φυτοφάγα (φυτοφάγα) ή τα σαρκοφάγα (κρεατοφάγα) που βασίζονται κυρίως σε έναν τύπο πηγής τροφής για τη διατροφή τους.

Είναι οι άνθρωποι παμφάγοι;

Ναι, οι άνθρωποι είναι παμφάγοι. Σε όλη την εξελικτική μας ιστορία, οι άνθρωποι κατανάλωναν μια ποικίλη διατροφή που περιελάμβανε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Αυτή η παμφάγα δίαιτα παρείχε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που απαιτούνται για την επιβίωση και επέτρεψε στο είδος μας να προσαρμοστεί και να ευδοκιμήσει σε διάφορα περιβάλλοντα. Αυτή η διατροφική ευελιξία ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη και στην ανάπτυξη της φυσιολογίας μας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο μπορεί να αφομοιώσει μια σειρά από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και της φυτικής ύλης.

Μπορούν οι άνθρωποι να αφομοιώσουν το κρέας;

Ναι, οι ζωντανοί οργανισμοί προσαρμόζονται συνεχώς στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας τροφής. Τα στοιχεία του DNA που εκτείνονται σε 300.000 χρόνια δείχνουν ότι οι άνθρωποι εξελίσσονται σταθερά για να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Επομένως, η αντίληψη ότι οι άνθρωποι έχουν σχεδιαστεί για μια σταθερή δίαιτα είναι εσφαλμένη.

Οι πρόγονοι όλων των ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, ήταν σαρκοφάγοι, αλλά πολλά ζώα έχουν εξελιχθεί σε φυτοφάγα. Οι άνθρωποι, που αποδεικνύεται από την οδοντική τους δομή, είναι παμφάγοι, ικανοί να καταναλώνουν φυτική και ζωική ύλη. Οι κοπτήρες και οι γομφίοι διευκολύνουν την κατανάλωση φυτικής τροφής, ενώ τα δόντια του σκύλου μοιάζουν με σαρκοφάγους για σχίσιμο σάρκας. Αυτή η προσαρμοστικότητα υπογραμμίζει την ικανότητα των ανθρώπων να ευδοκιμούν σε μια διαφορετική διατροφή.

Είναι το ανθρώπινο στομάχι σχεδιασμένο για κρέας;

Το ανθρώπινο στομάχι προσαρμόζεται στην πέψη μιας ποικιλίας τροφών, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος. Επομένως, είναι λάθος να πούμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν το κρέας. Ενώ το στομάχι μας μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρέας, είναι επίσης ικανό να αφομοιώσει τα φυτικά τρόφιμα. Η ικανότητα επεξεργασίας μιας σειράς πηγών τροφίμων είναι χαρακτηριστικό της παμφάγου φύσης μας. Αυτό υποδηλώνει ότι το στομάχι μας δεν είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για κρέας, αλλά μάλλον προσαρμοστικό για να χειρίζεται μια ποικιλόμορφη διατροφή που περιλαμβάνει ζωική και φυτική ύλη.

Τι δεν μπορούν να χωνέψουν οι άνθρωποι;

Οι άνθρωποι έχουν περιορισμούς στην πέψη ορισμένων ουσιών. Η κυτταρίνη, ένας σύνθετος υδατάνθρακας που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών, διέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το πεπτικό σύστημα αχώνευτη, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για να τη διασπάσουν. Επιπλέον, μεγάλα ή σκληρά σωματίδια τροφής μπορεί να μην διασπώνται πλήρως, προκαλώντας ενδεχομένως γαστρεντερική ενόχληση ή μπλοκαρίσματα. Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέξουν διατροφικούς περιορισμούς σύμφωνα με τις ανοχές τους.

Ποιες σωματικές λειτουργίες μπορούν να αφομοιώσουν το κρέας;

  • Παραγωγή οξέος στομάχου: Το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών του κρέατος και δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον απαραίτητο για την πέψη.
  • Έκκριση ενζύμων: Το στομάχι εκκρίνει επίσης ένζυμα, όπως η πεψίνη, που βοηθούν περαιτέρω στη διάσπαση των πρωτεϊνών του κρέατος σε μικρότερα πεπτίδια.
  • Παγκρεατικά ένζυμα: Το πάγκρεας απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της θρυψίνης και της χυμοθρυψίνης, στο λεπτό έντερο για να διασπάσει περαιτέρω τις πρωτεΐνες από το κρέας σε αμινοξέα.
  • Παραγωγή χολής: Το συκώτι παράγει χολή, η οποία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στην πέψη και την απορρόφηση των λιπών που υπάρχουν στο κρέας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι έτρωγαν πραγματικά οι Νεάντερταλ;

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη ροδόχρου ακμή και την ακμή;

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

6 πράγματα που κάνουν οι πιο υγιείς άνθρωποι κάθε μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon