Επιστημονικά Νέα

Οφθαλμική επέμβαση: Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποβάλλονται σε επέμβαση οράσεως;

Οφθαλμική επέμβαση: Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποβάλλονται σε επέμβαση οράσεως;

Οφθαλμική επέμβαση: Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση στα μάτια λαμβάνεται συνήθως σε συνεννόηση με έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος αξιολογεί τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς και προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική επιλογή.

Η οφθαλμική χειρουργική  είναι μια ιατρική διαδικασία που εκτελείται στα μάτια για τη διόρθωση διαφόρων προβλημάτων όρασης, τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων ή τη βελτίωση της αισθητικής των ματιών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε πολλές κοινές ομάδες με βάση τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους αναζητούν αυτές τις επεμβάσεις.

Επέμβαση ματιών

  • Ασθενείς με διαθλαστική χειρουργική: Ένα σημαντικό μέρος των ατόμων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια το κάνουν για να διορθώσουν διαθλαστικά σφάλματα όπως μυωπία (μυωπία), υπερμετρωπία (υπερμετρωπία), αστιγματισμό και πρεσβυωπία (δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα). Οι συνήθεις επεμβάσεις για αυτούς τους ασθενείς περιλαμβάνουν το LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis), το PRK (Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή) και το SMILE (Εξαγωγή φακών μικρής τομής). Αυτές οι επεμβάσεις στοχεύουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής.
  • Ασθενείς με χειρουργική επέμβαση καταρράκτη: Ο καταρράκτης είναι μια κοινή πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία, όπου ο φυσικός φακός του ματιού γίνεται θολό, προκαλώντας θολή όραση. Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη περιλαμβάνει την αφαίρεση του θολού φακού και την αντικατάσταση με τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL). Είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στα μάτια, κυρίως σε ηλικιωμένους.
  • Ασθενείς με γλαύκωμα: Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Μερικοί ασθενείς με γλαύκωμα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική παρέμβαση, όπως τραμπεκεκτομή ή επεμβάσεις με λέιζερ, όπως επιλεκτική τραμπεκουλοπλαστική με λέιζερ (SLT), για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και τη διατήρηση της όρασής τους.
  • Λήπτες μεταμόσχευσης κερατοειδούς: Ασθενείς με ασθένειες του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος ή η δυστροφία του Fuchs, μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους πάχους (διαπεραστική κερατοπλαστική) ή μερικού πάχους (κερατοπλαστική βαθιάς πρόσθιας στρώσης ή DALK).
  • Ασθενείς με οφθαλμοπλαστική χειρουργική: Οι οφθαλμοπλαστικοί χειρουργοί εκτελούν επεμβάσεις για τη διόρθωση προβλημάτων των βλεφάρων και της κόγχης, όπως η πτώση των βλεφάρων, το εκτρόπιο, το εντρόπιο ή οι αισθητικές βλεφαροπλαστική, όπως η βλεφαροπλαστική.
  • Ασθενείς με χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς: Οι χειρουργικές επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς απαιτούνται συχνά για καταστάσεις όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι συνήθεις διαδικασίες περιλαμβάνουν υαλοειδεκτομή και φωτοπηξία με λέιζερ.
  • Ασθενείς με αισθητική χειρουργική: Μερικά άτομα αναζητούν οφθαλμικές επεμβάσεις για αισθητικούς λόγους, όπως βλεφαροπλαστική (βλεφαροπλαστική) για τη βελτίωση της όψης των βλεφάρων ή της περιοχής των ματιών. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να βελτιώσουν την αισθητική των ματιών.
  • Παιδοχειρουργικοί ασθενείς: Παιδιά με οφθαλμικές παθήσεις όπως στραβισμός (σταυρωμένα μάτια), αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) ή συγγενής καταρράκτης μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση στα μάτια για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα και να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη της όρασης.
  • Ασθενείς με επανορθωτική χειρουργική: Οφθαλμικό τραύμα ή τραυματισμός μπορεί να απαιτήσει επανορθωτικές οφθαλμικές επεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αποκατάσταση κατεστραμμένων κερατοειδών, σκληρού χιτώνα ή άλλων οφθαλμικών δομών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια το κάνουν με στόχο τη βελτίωση της οπτικής υγείας και της ποιότητας ζωής τους. Ο συγκεκριμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης και η υποκείμενη οφθαλμική πάθηση ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των ασθενών. Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση στα μάτια λαμβάνεται συνήθως σε συνεννόηση με έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος αξιολογεί τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς και προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική επιλογή. Ανεξάρτητα από τον λόγο της χειρουργικής επέμβασης στα μάτια, στόχος είναι να βελτιωθεί η υγεία των ματιών, η όραση ή η αισθητική του ασθενούς, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ψεύτικη στάση λεωφορείου ηρεμεί όσους πάσχουν από άνοια και θέλουν να πάνε σπίτι τους

Η Λυδία Κονιόρδου μιλά στον Κώστα Τσουρό για τη Γη της Ελιάς

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο;

Το σύστημα αναγνώρισης πόνου με Al θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του πόνου των ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Διφλεβοαρτηριακή τηλεγγειεκτασία: Μια σπάνια αγγειακή δυσπλασία

Σε περιπτώσεις όπου η δυσπλασία είναι μικρή και ασυμπτωματική, μπορεί να συνιστάται παρατήρηση. Ωστόσο, για μεγαλύτερες ή συμπτωματικές βλάβες, ο εμβολισμός μπορεί να θεωρηθεί ότι εμποδίζει το ανώμαλο αγγείο και μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή.