Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φροντίδα όρασης: Συμβουλές για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών

Φροντίδα όρασης: Συμβουλές για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών

Φροντίδα όρασης: Τα μάτια είναι δύο από τα πιο χρησιμοποιημένα και κακοποιημένα αισθητήρια όργανα από τότε που ένα παιδί αρχίζει να προσαρμόζει την όρασή του σε ένα αντικείμενο και να το ακολουθεί.

Το μάτι είναι ένα όργανο που σχηματίζει αναπτυξιακά ένα σακουλάκι από το επιθήλιο του εγκεφάλου. Η ανάπτυξη των ματιών λαμβάνει χώρα μεταξύ της τρίτης και της δέκατης εβδομάδας της ζωής. Είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα και κακοποιημένα αισθητήρια όργανα από τότε που ένα παιδί αρχίζει να προσαρμόζει την όρασή του σε ένα αντικείμενο και να το ακολουθεί. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μέσω gadget επηρεάζει διαφορετικά την οπτική παρακολούθηση και την αντίληψη στους ανθρώπους. Αυτό το όργανο όρασης δεν προοριζόταν ποτέ για τις σημερινές του χρήσεις. Οι οπτικές απαιτήσεις που αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου μέσω της εξέλιξης έχουν επηρεάσει αυτό το όργανο. Είναι απαραίτητο να φροντίζετε αυτό το όργανο με ευλάβεια και ευαισθησία. 

Λίγα σημάδια καλής υγείας των ματιών

• Υγρός επιπεφυκότας. • Καθαρός σκληρός χιτώνας. • Η ικανότητα να κλείνει κανείς τα βλέφαρά του αποτελεσματικά. • Σωστά κατευθυνόμενες βλεφαρίδες. • Δυνατότητα κίνησης των βολβών του ματιού προς όλες τις κατευθύνσεις εντός του εύρους κίνησης. • Καθαρή παροχέτευση της έκκρισης των δακρυϊκών αδένων. 

Τι να φάτε για να υποστηρίξετε το όραμα

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα πολύχρωμα που περιέχουν Β καροτίνη και φλαβονοειδή. • Εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. • Γλυκοπατάτες και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που είναι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το κεχρί.

Τι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε για καλύτερη όραση

• Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα. • Επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα κρέας. • Τρόφιμα με συντηρητικά. 

Απαραίτητες εξετάσεις για να διατηρήσετε την υγεία των ματιών υπό έλεγχο

• Μετά την ολοκλήρωση των 50 ετών, είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικές εξετάσεις με Οφθαλμίατρο για την ανίχνευση ανθεκτικών σφαλμάτων, αλλαγών στον αμφιβληστροειδή και καταρράκτη. • Θα πρέπει να γίνει εξέταση αμφιβληστροειδούς για να αποκλειστούν πιθανές αλλαγές της ωχράς κηλίδας. • Ως μέρος του προσυμπτωματικού ελέγχου για γλαύκωμα, είναι απαραίτητο να διεξάγονται έλεγχοι ενδοφθάλμιας πίεσης.

Συμβουλές για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών

• Υγιεινή ανάγνωσης – κρατήστε το βιβλίο πιο χαμηλά από το πηγούνι και αναβοσβήστε σκόπιμα στο τέλος κάθε γραμμής. • Ενώ γράφετε, κρατήστε την όρασή σας στην αιχμή του στυλό και κινήστε το μάτι σας με την κίνησή του. • Αποφύγετε τη χρήση μικρών οθονών για πολλές ώρες. Εάν είναι επαγγελματική απαίτηση, εξασκηθείτε στο να παίρνετε τα μάτια σας για 2 λεπτά μετά από 20 λεπτά προβολής στην οθόνη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η εξέταση της όρασης μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση του αυτισμού;

Φροντίστε την υγεία των ματιών σας κάθε μέρα

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας που έχει μυωπία;

Πώς το οφθαλμικό λέιζερ συμβάλλει θετικά στην ποιότητα ζωής μας;

5 συμβουλές για πιο υγιή μάτια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon