Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

ΔΑΦ: Πώς η εξέταση της όρασης μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση του αυτισμού;

ΔΑΦ: Πώς η εξέταση της όρασης μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση του αυτισμού;

ΔΑΦ: Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να κάνει μια ουσιαστική διαφορά στη ζωή των παιδιών με αυτισμό, επιτρέποντάς τους να λάβουν την υποστήριξη και τους πόρους που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Δυστυχώς, μόνο 1 στα 4 παιδιά με αυτισμό διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των 3 ετών, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία παρακολούθησης ματιών μπορεί να προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη λύση για την ανίχνευση σημείων αυτισμού σε παιδιά ήδη από την ηλικία των 16 μηνών, οδηγώντας ενδεχομένως σε πρώιμες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

ΔΑΦ και έγκαιρη διάγνωση

Ο αυτισμός επηρεάζει περίπου 1 στα 36 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η αποτελεσματική θεραπεία για τον αυτισμό συχνά περιλαμβάνει συμπεριφορικές, εκπαιδευτικές και οικογενειακές θεραπείες, με τα καλύτερα αποτελέσματα να φαίνονται όταν οι παρεμβάσεις ξεκινούν νωρίς και είναι προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες του παιδιού.

Η καινοτόμος τεχνολογία παρακολούθησης ματιών, γνωστή ως EarliPoint Evaluation, μπορεί να παρέχει αυτοματοποιημένες μετρήσεις των κινήσεων των ματιών ενός παιδιού ενώ παρακολουθεί ένα βίντεο διάρκειας 10 λεπτών που περιέχει πολλές κοινωνικές ενδείξεις. Η τεχνολογία καταγράφει περίπου 120 μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο, επιτρέποντας στους ερευνητές να αναλύσουν τις απαντήσεις του παιδιού σε αυτές τις ενδείξεις.

Κατά τη διάρκεια των μελετών, οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις παρακολούθησης των ματιών των παιδιών με ύποπτο αυτισμό με αυτές των τυπικά αναπτυσσόμενων συνομηλίκων. Η τεχνολογία ποσοτικοποίησε τον αριθμό, τον βαθμό και το χρόνο τυχόν χαμένων κοινωνικών ενδείξεων, που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική μάθηση. Αυτές οι διαφορές στην εμφάνιση της συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών με αυτισμό και των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών έγιναν εμφανείς νωρίς στη βρεφική ηλικία.

Εκτός από την έγκαιρη ανίχνευση, η τεχνολογία παρακολούθησης ματιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αξιολόγηση της σοβαρότητας του αυτισμού. Τα παιδιά που αποκλίνουν περισσότερο από τα τυπικά βλέμματα των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών τείνουν να έχουν πιο σοβαρό αυτισμό.

Αν και η τεχνολογία παρακολούθησης ματιών δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την κλινική κρίση, μπορεί να χρησιμεύσει ως πολύτιμο εργαλείο για τη συμπλήρωση των αξιολογήσεων των ειδικών, παρέχοντας πρόσθετες, αντικειμενικές πληροφορίες. Μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να κάνουν πιο σίγουρες και ακριβείς διαγνώσεις αυτισμού, ειδικά όταν υπάρχει αβεβαιότητα.

Αυτές οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της διάγνωσης και παρέμβασης του αυτισμού. Εντοπίζοντας σημάδια αυτισμού σε μικρότερη ηλικία, τα παιδιά μπορούν να λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη και θεραπείες για να βελτιώσουν τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα. Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην επέκταση της χρήσης αυτής της τεχνολογίας για μικρότερα βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και στην παρακολούθηση της προόδου της θεραπείας.

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να κάνει μια ουσιαστική διαφορά στη ζωή των παιδιών με αυτισμό, επιτρέποντάς τους να λάβουν την υποστήριξη και τους πόρους που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Με τη βοήθεια προόδων όπως η τεχνολογία παρακολούθησης ματιών, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι περισσότερα παιδιά με αυτισμό έχουν πρόσβαση σε πρώιμες παρεμβάσεις που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου επηρεάζουν τα άτομα με άσθμα;

Πώς θα αυξήσετε την σεξουαλική σας επιθυμία;

Εσείς πετάτε ακόμη τα τσόφλια των αυγών ή τα χρησιμοποιείτε;

Δημιουργήστε τον δικό σας λαχανόκηπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon