Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τηλεϋγεία 2023: Ο στόχος της πρόβλεψης του απρόβλεπτου

Τηλεϋγεία 2023: Ο στόχος της πρόβλεψης του απρόβλεπτου

Τηλεϋγεία 2023: Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες τηλεϋγείας εφαρμόζονται από μόνες τους με καινοτόμους τρόπους, δηλαδή με τρόπους που θέτουν τον ασθενή και την ευημερία του στο επίκεντρο της φροντίδας.

Το να κάνει κάποιος προβλέψεις σε απρόβλεπτους χρόνους μπορεί να είναι επικίνδυνο. Καθώς οι μακροχρόνιες βεβαιότητες έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες, ίσως μπορούμε μόνο να εμπιστευτούμε πραγματικά τις τάσεις που μας προσφέρουν την ευελιξία να αντιμετωπίσουμε το απροσδόκητο. Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας κλάδος έχει υποστεί το κύριο βάρος αυτής της αστάθειας. Το γεγονός είναι ότι η τηλεϋγεία βοήθησε τη βιομηχανία να ξεπεράσει την πανδημία και συνέχισε να ενισχύεται το 2022, στρέφοντας την προσοχή της στην αντιμετώπιση νέων πραγματικοτήτων. Έτσι, αν δούμε τις τάσεις που επιταχύνθηκαν φέτος, μπορούμε να δούμε ότι η τηλεϋγεία είναι το κοινό νήμα και ο κινητήριος δείκτης του τι πρόκειται να έρθει το 2023.

Νοσοκομεία στο σπίτι

Ακόμη και πριν από το 2020, το μοντέλο του νοσοκομείου αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις. Το 2023, η σπειροειδής αύξηση του κόστους παράλληλα με τα ποσοστά πρόσληψης και διατήρησης των δεξαμενών θα αφήσει ορισμένα συστήματα σε κρίση. Αν εξετάσουμε μόνο το προσωπικό, η έρευνα δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν επιπλέον 275.000 νοσηλευτές αυτή τη δεκαετία, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο του υπάρχοντος προσωπικού αναφέρει ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει τον κλάδο λόγω προβλημάτων όπως η επαγγελματική εξουθένωση. Είναι μια κατάσταση που δίνει μεγάλη πίεση στο σύστημα, καθώς, για παράδειγμα, η Μασαχουσέτη αναφέρει 19.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας σε νοσοκομεία το 2022. Είναι απλώς μη βιώσιμο.

Καθώς οι τεχνολογίες τηλεϋγείας γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες, μπορούμε να μεταφέρουμε τη θεραπεία περισσότερων ασθενών που καταλαμβάνουν επί του παρόντος ακριβά νοσοκομειακά κρεβάτια με εντατική χρήση πόρων στο σπίτι τους. Έχουμε ένα προηγούμενο: με την τηλευγεία να ενισχύεται για να καλύψει το κενό φροντίδας που προκλήθηκε από την πανδημία – η χρήση της εκτινάχθηκε στα ύψη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020 κατά 78 φορές. Τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα δούμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να μετακινούνται από το νοσοκομείο στο σπίτι. Αν και ανακουφίζει από τις πιέσεις στα νοσοκομεία, θα δει επίσης την τηλευγεία να αναδεικνύεται ως ξεχωριστό και όλο και πιο πολύτιμο μέρος του μείγματος υγειονομικής περίθαλψης.

Εξαγορές από γίγαντες της τεχνολογίας

Η καλά εκτελεσμένη τηλευγεία συνδυάζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, βαθιά γνώση των καταναλωτών και την καινοτόμο εφαρμογή της τεχνολογίας. Σας θυμίζει τίποτα; Η τηλεϋγεία βρίσκεται ακριβώς στο σημείο των τεχνολογικών γίγαντων. Η Google ήταν ένας από τους πρώτους που ξεπέρασαν το σημείο αυτό αρχικά ως αποθήκη δεδομένων υγείας, αλλά σύντομα με υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που βασίζονται σε δεδομένα και βελτιώθηκαν. Η εταιρεία πραγματοποιεί τώρα άμεσες επενδύσεις σε παρόχους τηλευγείας, ενώ η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, στοιχηματίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε υγειονομική περίθαλψη που βασίζεται σε δεδομένα και εστιάζει στις ανάγκες των ατόμων και όχι σε γενικευμένες υπηρεσίες.

Πολλά έγιναν για την προφανή απόσυρση της Amazon από την τηλευγεία καθώς ανακοίνωσε το κλείσιμο της Amazon Care φέτος. Μεταγενέστερες ανακοινώσεις, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για επανεκτίμηση και όχι για υποχώρηση. Η εταιρεία έχει πλέον εξαγοράσει την One Medical – έναν πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας που τροφοδοτείται από τηλε-υγεία – για σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, το Amazon Clinic που κυκλοφόρησε πρόσφατα θα λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ως αγορά για τρίτους παρόχους τηλευγείας. Με φαινομενικά απεριόριστες ευκαιρίες για εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της τηλευγείας, περιμένετε να δείτε περισσότερες εξαγορές τεχνολογικών κολοσσών έως το 2023 και μετά.

Συμπεριφορική και ολιστική υγεία

Οι ευκαιρίες να μετατοπιστούν περισσότερες και πιο σύνθετες πτυχές της φροντίδας στο σπίτι του ασθενούς, παράλληλα με την προσοχή των τεχνολογικών κολοσσών, δείχνουν την πιο ενδιαφέρουσα τάση από όλες. Η χρήση συμπεριφορικών γνώσεων για τη δημιουργία ενός ολιστικού περιβάλλοντος φροντίδας – ένα περιβάλλον που πραγματικά ενσωματώνει τη σωματική, κοινωνική και ψυχική υγεία για να δημιουργήσει ευεξία. Αν υπάρχει κάτι που κάνει τα μεγάλα τεχνολογικά καρφιά, αυτό είναι η διορατικότητα συμπεριφοράς. Κάντε μια βόλτα στο Διαδίκτυο και μας υποδέχεται περιεχόμενο που ευθυγραμμίζεται μαγικά με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά μας.

Τώρα, φανταστείτε ένα σύστημα υγείας που εφαρμόζει αυτό το επίπεδο γνώσης στους ασθενείς και τη φροντίδα τους. Ένα σύστημα υγείας που υπερβαίνει την παρακολούθηση των ζωτικών ζωτικών στοιχείων ενός ασθενούς, παρέχοντας απομακρυσμένη διάγνωση και βοήθεια στη διαχείριση φαρμάκων. Ένα σύστημα υγείας που ενσωματώνει την πραγματική κοινότητα αναγνωρίζοντας και συνδέοντας ασθενείς με ομοϊδεάτες. Ένα σύστημα που μετατρέπει την «απομακρυσμένη» και δυνητικά απομονωτική υγειονομική περίθαλψη σε μια πολύ πραγματική και ενισχύουσα την υγεία αίσθηση του ανήκειν.

Αυτό δεν είναι κάποιο ήπιο ή άυλο όφελος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σαφείς δεσμοί μεταξύ του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Γνωρίζουμε ότι οι μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές στοίχισαν στις ΗΠΑ περίπου 326 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την πανδημία το 2018, επηρεάζοντας περίπου 17,5 εκατομμύρια ενήλικες. Και γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως 11% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης το 2019, σε σύγκριση με πάνω από 40% το 2021.

Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: το απρόβλεπτο θα επιβιώσει περισσότερο από το 2022. Αυτό σημαίνει ότι το 2023 θα συνεχίσει να βλέπει όλο και περισσότερες καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην τηλεϋγεία. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες τηλεϋγείας εφαρμόζονται από μόνες τους με καινοτόμους τρόπους, δηλαδή με τρόπους που θέτουν τον ασθενή και την ευημερία του στο επίκεντρο της φροντίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θέλετε να στείλετε email στο γιατρό σας; Μπορεί να χρεωθείτε γι' αυτό

Πώς η παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει το σώμα μας;

Η χρήση τηλεϋγείας στην οφθαλμολογία αυξήθηκε μετά την πανδημία

Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στα ΗΑΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λόγου;

AI λόγος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη λογοθεραπεία, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της θεραπείας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το botox;

AI botox: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, ιδιαίτερα στη χορήγηση και βελτιστοποίηση των θεραπειών Botox.

Γιατί ένας «AI health coach» δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιων ασθενειών στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ευεξίας ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου, υπερ-εξατομικευμένου AI health coach που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για κινητά»

Αναπτύχθηκε επίδεσμoς που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα

Επιστήμονες επίδεσμος: Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό φορετό αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης μέσω του ιδρώτα

Εμφυτεύσιμη ασύρματη συσκευή LED υπόσχεται να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Συσκευή LED: Ο αναπληρωτής καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών Thomas O'Sullivan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε ότι διαφορετικά χρώματα φωτός διεισδύουν στους ιστούς με διαφορετικό βάθος.

Close Icon