Τεχνολογία

Τεχνολογία: Νέα ιατρική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη

Τεχνολογία: Νέα ιατρική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη

Τεχνολογία: Η μελέτη εξέτασε δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα για τη διέγερση του νωτιαίου μυελού.

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού, μια ιατρική τεχνολογία που προτείνεται για τη θεραπεία ατόμων με χρόνιο πόνο στην πλάτη, δεν παρέχει μακροπρόθεσμη ανακούφιση και μπορεί να προκαλέσει βλάβη, σύμφωνα με μια επιθεώρηση Cochrane που κυκλοφόρησε σήμερα.

Θεραπεία για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού πιστεύεται ότι λειτουργεί με την εμφύτευση μιας συσκευής που στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στον νωτιαίο μυελό για να διακόψει τα νευρικά σήματα προτού φτάσουν στον εγκέφαλο.

Η μελέτη εξέτασε δημοσιευμένα κλινικά δεδομένα για τη διέγερση του νωτιαίου μυελού. Αυτό περιελάμβανε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, που θεωρήθηκαν ως η πιο ισχυρή μέθοδος για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας στην ιατρική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 13 κλινικών δοκιμών, εξετάζοντας δεδομένα από 699 συμμετέχοντες, συγκρίνοντας τη θεραπεία διέγερσης του νωτιαίου μυελού με εικονικό φάρμακο ή καμία θεραπεία για τον πόνο στη μέση.

Οι ανασκοπήσεις του Cochrane εμπιστεύονται ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επειδή χρησιμοποιούν ισχυρές μεθοδολογίες για να συνδυάσουν στοιχεία από πολλαπλές πηγές, μειώνοντας τον αντίκτυπο της μεροληψίας και του τυχαίου λάθους που μπορεί να κάνει τις μεμονωμένες μελέτες λιγότερο αξιόπιστες.

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διέγερση του νωτιαίου μυελού δεν είναι καλύτερη από ένα εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία της οσφυαλγίας, με πιθανώς ελάχιστο έως καθόλου όφελος για άτομα με οσφυαλγία ή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Υπήρχαν ελάχιστα έως καθόλου κλινικά δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της διέγερσης του νωτιαίου μυελού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι αρνητικές παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης ήταν ελάχιστα τεκμηριωμένες συνολικά, εμποδίζοντάς τους να συμπεράνουν το επίπεδο κινδύνου που εμπεριέχει. Οι βλάβες από τη διέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να περιλαμβάνουν νευρική βλάβη, λοίμωξη και κίνηση των ηλεκτρικών καλωδίων, τα οποία μπορεί να χρειάζονται επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα ευρήματα της ανασκόπησης έχουν υποβληθεί στην ομάδα εργασίας αναθεώρησης της λίστας προσθετικών προσθετικών του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η ομάδα εργασίας επανεξετάζει την καταλληλότητα των υφιστάμενων προθέσεων που επιδοτούνται από τη Medicare.

Στην Αυστραλία, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και η απόδοση των συσκευών επαναξιολογούνται επίσης από την Therapeutic Goods Administration (TGA), τη ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα θεραπευτικά προϊόντα.

«Η διέγερση του νωτιαίου μυελού είναι επεμβατική και έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για τους ανθρώπους που επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση ως έσχατη λύση για να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη και οι βλάβες είναι ουσιαστικά άγνωστα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Adrian Traeger από το Sydney Musculoskeletal Health, μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, της Τοπικής Υγειονομικής Περιφέρειας του Σίδνεϊ και της Τοπικής Περιφέρειας Υγείας του Βόρειου Σίδνεϊ.

«Η ανασκόπηση των κλινικών δεδομένων μας υποδηλώνει ότι τα διαρκή οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση δεν αντισταθμίζουν το κόστος και τους κινδύνους. Ο πόνος στη μέση είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των ρυθμίσεων χρηματοδότησης για τη φροντίδα του χρόνιου πόνου για να βοηθηθούν οι ασθενείς στην αναζήτησή τους για ανακούφιση. Υπάρχουν σωματικές και ψυχολογικές θεραπείες βασισμένες σε στοιχεία για τον πόνο στην πλάτη. Η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτά είναι απαραίτητη».

Η ομάδα ανασκόπησης βρήκε πολλαπλά κενά στα κλινικά δεδομένα. Δεν υπήρχαν μελέτες που να διερεύνησαν τη μακροπρόθεσμη (περισσότερο από 12 μήνες) επίδραση της διέγερσης του νωτιαίου μυελού στον πόνο στη μέση. Η μεγαλύτερη ήταν μια δοκιμή έξι μηνών.

Η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών εξέτασε μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της συσκευής, που είναι χρονικό πλαίσιο μικρότερο από ένα μήνα. Η ομάδα ανασκόπησης παρείχε μια λίστα συστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ότι οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές διέγερσης νωτιαίου μυελού θα είναι τουλάχιστον 12 μήνες, τεκμηριώνουν με σαφήνεια τον αριθμό των ατόμων που εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες και κάνουν συγκρίσεις με άλλες επιλογές θεραπείας πόνου.

Ο καθηγητής Chris Maher, Συνδιευθυντής της Μυοσκελετικής Υγείας του Σίδνεϊ, δήλωσε: «Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι το κλινικό όφελος από την προσθήκη διέγερσης του νωτιαίου μυελού για τη θεραπεία του πόνου στη μέση παραμένει άγνωστο. Σε συνδυασμό με την πραγματικότητα ότι αυτές οι συσκευές είναι πολύ ακριβές και συχνά καταστρέφονται, υπάρχει ξεκάθαρα ένα πρόβλημα εδώ που θα πρέπει να ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές».

Μια ξεχωριστή ανασκόπηση του Cochrane, στην οποία οι ερευνητές δεν συμμετείχαν, εξέτασε την επίδραση της διέγερσης του νωτιαίου μυελού έναντι του εικονικού φαρμάκου σε άτομα με χρόνιο πόνο. Παρόμοια με αυτήν την ανασκόπηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη στοιχείων που να υποδεικνύουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

Πώς τα κύτταρα διαδίδουν το μήνυμα κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς λοίμωξης;

Ιατρική εξέλιξη στην χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης

Η τηλεϋγεία και ο αντίκτυπός της στη θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.