Τεχνολογία

Τεχνολογία: Ιατρική εξέλιξη στην χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης

Τεχνολογία: Ιατρική εξέλιξη στην χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης

Τεχνολογία: Διαβάστε εδώ μερικές από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης συμβαίνουν με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, αλλά τι σημαίνει αυτό για εσάς; Οι περισσότερες νέες τεχνολογίες στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης εστιάζουν συνήθως στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

Ιατρική εξέλιξη για την επέμβαση της σπονδυλικής στήλης

  • Ανάπτυξη λιγότερο επεμβατικών προσεγγίσεων
  • Διατήρηση της κίνησης στο τμήμα της σπονδυλικής στήλης
  • Ενίσχυση της σπονδυλοδεσίας μεταξύ γειτονικών τμημάτων
  • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Επιτάχυνση της αποκατάστασης

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η χρήση της ρομποτικής για την τοποθέτηση οργάνων σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, έχουν γίνει πιο δημοφιλείς αυτές τις μέρες. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί πλοήγηση με τη βοήθεια υπολογιστή, τρισδιάστατες κάμερες και μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία για την εκτέλεση ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη.

Νεότερες χειρουργικές τεχνολογίες και επεμβάσεις για τη σπονδυλική στήλη

Μερικές από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες παρατίθενται παρακάτω:

Αντικατάσταση τεχνητού δίσκου τραχήλου

Η εισαγωγή ενός τεχνητού δίσκου για τη θεραπεία της παθολογίας του τραχηλικού δίσκου αντέχει στο χρόνο (με 4 έως 7 χρόνια κλινικών αποτελεσμάτων που αναφέρονται στις ΗΠΑ) και αναδεικνύεται ως εναλλακτική λύση στην πρόσθια δισκεκτομή και σύντηξη του τραχήλου της μήτρας (ACDF). Πιο πρόσφατα, χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης τεχνητού δίσκου τραχήλου της μήτρας πραγματοποιήθηκαν ακόμη και σε επεμβάσεις δύο επιπέδων.

Σπονδυλική σύντηξη

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων σύντηξης βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, με αυξημένα ποσοστά σύντηξης και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και επιπλοκές. Οι τομείς βελτίωσης περιλαμβάνουν λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις, περισσότερες επιλογές οστικού μοσχεύματος και καινοτομίες σε κλουβιά/εμφυτεύματα για τη βελτίωση των υλικών και των μεθόδων στερέωσής τους.

Ελάχιστα επεμβατική ιερολαγόνια σύντηξη (SI).

Με νεότερες, λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις σύντηξης τώρα διαθέσιμες, η σύντηξη SI είναι μια πιο συχνά προσφερόμενη θεραπευτική επιλογή για άτομα με πόνο που προκαλείται από δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης.

Αύξηση σπονδυλικής στήλης

Η χειρουργική θεραπεία ενός επώδυνου κατάγματος σπονδύλου επιτρέπει πλέον στους ασθενείς να επιλέξουν από πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστα επεμβατικών επιλογών, όπως η σπονδυλοπλαστική και η κυφοπλαστική. Πριν από αυτές τις καινοτομίες, ένας ασθενής με συμπιεστικό κάταγμα οστεοπόρωσης θα είχε τυπικά μόνο μη χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές, αλλά η σπονδυλική αύξηση έχει γίνει πλέον μια βασική επιλογή που προσφέρει σε ορισμένους ασθενείς μια σχετικά αξιόπιστη διαδρομή για την ανακούφιση από τον πόνο.

Ενώ η σπονδυλοπλαστική σταθεροποιεί τον σπόνδυλο που έχει υποστεί κάταγμα χρησιμοποιώντας οστικό τσιμέντο, η κυφοπλαστική είναι πιο προηγμένη και χρησιμοποιεί έναν φουσκωμένο καθετήρα με μπαλόνι για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του σπονδυλικού ύψους σε σοβαρά σπασμένα σπονδυλικά τμήματα πριν σταθεροποιηθεί με οστικό τσιμέντο.

Περιορισμοί τεχνολογιών χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

Καμία από αυτές τις τεχνολογίες, ωστόσο, δεν αλλάζει δύο σημαντικά βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουν κατά νου οι ασθενείς:

Η σημασία της λήψης μιας ακριβούς προεγχειρητικής διάγνωσης, η οποία είναι εκπληκτικά δύσκολη όταν πρόκειται για τον εντοπισμό της αιτίας πολλών τύπων πόνου στην πλάτη και στον αυχένα. Ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία δεν θα είναι χρήσιμη εάν αυτό που χειρουργήθηκε δεν είναι αυτό που προκάλεσε τον πόνο σας.

Επιλογή χειρουργού που έχει εξειδίκευση στη συγκεκριμένη παθολογία (διάγνωση) και θεραπεία σας. Αφιερώστε χρόνο στην επιλογή χειρουργού – μην βιαστείτε να αποφασίσετε σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μια δεύτερη ή τρίτη γνώμη πριν λάβουν μια απόφαση, και οι χειρουργοί το έχουν συνηθίσει, επομένως μην ανησυχείτε για τη διαβούλευση με περισσότερους από έναν χειρουργούς.

Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι όπως κάθε άλλος τομέας της ιατρικής στο ότι είναι ένας συνδυασμός επιστήμης και τέχνης. Η πρόοδος στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει την προσπάθεια βελτίωσης τεχνικών για την ακριβή διάγνωση των προβλημάτων των ασθενών και, στη συνέχεια, τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνολογιών.

Ακριβώς όπως και στην υπόλοιπη ζωή, με τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Το να βασιζόμαστε μόνο σε νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων δεν είναι πιθανώς καλή ιδέα. Ένας συνδυασμός της δικαστικής χρήσης νεότερων τεχνολογιών σε συνδυασμό με την αυστηρή επιστημονική μελέτη και τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία του χειρουργού υπόσχεται αυξημένη πιθανότητα για καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τηλεϋγεία και ο αντίκτυπός της στη θεραπεία

Οι πιο καινοτόμες ιατροτεχνολογικές συσκευές του 2023

Πώς θα αλλάξει η ιατρική επιστήμη τα επόμενα 10 χρόνια

Πώς η τεχνολογία βελτίωσε την πλαστική χειρουργική;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.

Πώς τα κινητά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Smartphone: Eνώ τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν αναμφισβήτητα οφέλη όσον αφορά την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ευκολία, είναι σημαντικό να προσέχουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στην υγεία.

Al: Βοηθός σε εκστρατείες παραπληροφόρησης - Δημιουργία ψεύτικων αναρτήσεων, σχολίων, ηχητικών και βίντεο

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι κακόβουλοι παράγοντες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γρήγορα και φθηνά πολλά παρόμοια άρθρα τα οποία όμως θα διαφέρουν ως προς το ύφος και τη διατύπωση.

Πρωτοποριακός βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Ενώ ο βιοαισθητήρας παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, για την ευρεία εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Υγεία καρδιάς: Μια λιγότερο τραυματική εναλλακτική στην παραδοσιακή χειρουργική ανοιχτής καρδιάς, είναι οι ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις της καρδιάς έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια