ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νωτιαίος Μυελός: Τι σηματοδοτεί ο οξύς τραυματισμός του νωτιαίου μυελού;

Νωτιαίος Μυελός: Τι σηματοδοτεί ο οξύς τραυματισμός του νωτιαίου μυελού;

Νωτιαίος Μυελός: Η οξεία κάκωση του νωτιαίου μυελού (SCI) οφείλεται σε τραύμα που προκαλεί μώλωπες, σχίζει μερικώς ή σχίζει εντελώς τον νωτιαίο μυελό.

Η σπονδυλική σας στήλη αποτελείται από πολλά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι. Ο νωτιαίος μυελός σας τρέχει προς τα κάτω μέσω ενός καναλιού στο κέντρο αυτών των οστών. Ο νωτιαίος μυελός είναι μια δέσμη νεύρων που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος για κίνηση και αίσθηση. Η οξεία κάκωση του νωτιαίου μυελού (SCI) οφείλεται σε τραύμα που προκαλεί μώλωπες, σχίζει μερικώς ή σχίζει εντελώς τον νωτιαίο μυελό. Η ΚΝΜ είναι μια κοινή αιτία μόνιμης αναπηρίας και θανάτου σε παιδιά και ενήλικες.

Τι προκαλεί έναν οξύ τραυματισμό του νωτιαίου μυελού;

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ΚΝΜ. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν η περιοχή της σπονδυλικής στήλης ή του αυχένα είναι λυγισμένη ή συμπιεσμένη, όπως στα ακόλουθα:

 • Πτώσεις
 • Ατυχήματα με μηχανοκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και χτυπήματα πεζού)
 • Αθλητικοί τραυματισμοί
 • Καταδυτικά ατυχήματα
 • Ατυχήματα με τραμπολίνο
 • Βία (τραύματα από πυροβολισμό ή μαχαίρι)
 • Λοιμώξεις που σχηματίζουν απόστημα στο νωτιαίο μυελό
 • Τραυματισμοί κατά τη γέννηση, οι οποίοι συνήθως επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό στην περιοχή του λαιμού

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για οξεία βλάβη του νωτιαίου μυελού;

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για SCI από άλλους. Η μέση ηλικία κατά τη στιγμή του τραυματισμού έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα είναι 42 έτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ΑΕΕ είναι άνδρες. Οι μη Ισπανόφωνοι λευκοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ΚΝΜ από οποιαδήποτε άλλη εθνική ομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας οξείας βλάβης του νωτιαίου μυελού;

Τα συμπτώματα μιας οξείας ΚΝΜ μπορεί να ποικίλλουν ευρέως. Η θέση του τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό καθορίζει ποιο μέρος του σώματος επηρεάζεται και πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα. Αμέσως μετά από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, η σπονδυλική σας στήλη μπορεί να υποστεί σοκ. Αυτό προκαλεί απώλεια ή μείωση της αίσθησης, της μυϊκής κίνησης και των αντανακλαστικών. Όμως, καθώς το πρήξιμο μειώνεται, μπορεί να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα ανάλογα με τη θέση του τραυματισμού. Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό, τόσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, ένας τραυματισμός στον αυχένα, στον πρώτο και στον δεύτερο σπόνδυλο στη σπονδυλική στήλη (C1, C2) ή στους μέσους αυχενικούς σπόνδυλους (C3, C4 και C5) επηρεάζει τους αναπνευστικούς μύες και την ικανότητα αναπνοής.

Ένας χαμηλότερος τραυματισμός, στους οσφυϊκούς σπονδύλους, μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο των νεύρων και των μυών στην ουροδόχο κύστη, το έντερο και τα πόδια, καθώς και τη σεξουαλική λειτουργία. Η τετραπληγία είναι απώλεια λειτουργικότητας στα χέρια και τα πόδια. Παραπληγία είναι η απώλεια λειτουργικότητας στα πόδια και στο κάτω μέρος του σώματος. Η έκταση της βλάβης στον νωτιαίο μυελό καθορίζει εάν ο τραυματισμός είναι πλήρης ή ατελής. Ένας πλήρης τραυματισμός σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνηση ή αίσθηση κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού. Ένας ημιτελής τραυματισμός σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος βαθμός αίσθησης ή κίνησης κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού.

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα οξέων τραυματισμών του νωτιαίου μυελού:

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Απώλεια εκούσιας μυϊκής κίνησης στο στήθος, τα χέρια ή τα πόδια
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Απώλεια αίσθησης στο στήθος, τα χέρια ή τα πόδια
 • Απώλεια της λειτουργίας του εντέρου και της ουροδόχου κύστης

Τα συμπτώματα της ΚΝΜ μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις ή προβλήματα.

Πώς διαγιγνώσκονται οι οξείες κακώσεις του νωτιαίου μυελού;

Η οξεία ΚΝΜ είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Απαιτείται επείγουσα αξιολόγηση κάθε φορά που υπάρχει υποψία τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό. Τα αποτελέσματα ενός ΚΝΜ μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα στην αρχή. Απαιτείται πλήρης ιατρική αξιολόγηση και εξέταση. Η διάγνωση της ΚΝΜ ξεκινά με φυσική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας και πώς προέκυψε ο τραυματισμός. Ένας τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει συνεχή νευρολογικά προβλήματα που απαιτούν περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση. Μερικές φορές, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη σταθεροποίηση του νωτιαίου μυελού μετά από οξεία ΚΝΜ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα είδη της αρθρίτιδας;

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο VHL & τον καρκίνο νεφρού

Εντοπίστε το αυχενικό σύνδρομο για έγκαιρη αντιμετώπιση

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία με άμεση κινητοποίηση  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.