Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: 8 tips για μια υγιή σπονδυλική στήλη

Αυτοφροντίδα: 8 tips για μια υγιή σπονδυλική στήλη

Αυτοφροντίδα σπονδυλική στήλη: Πολλά από τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία της σπονδυλικής σας στήλης δεν περιλαμβάνουν τίποτα περισσότερο από την άσκηση σώματος ή το πώς κινείσαι και κρατάς τον εαυτό σου, όταν κάνεις καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες.

Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από πόνο στην πλάτη κάθε μέρα. Και πέρα από το να ζείτε με τον ίδιο τον πόνο, αυτού του είδους η κατάσταση μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής σας, προκαλώντας σας να χάσετε την εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες που απολαμβάνετε και εμποδίζοντάς σας να επιτύχετε ακόμη και απλές, καθημερινές εργασίες. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στη μέση είναι η κύρια αιτία αναπηρίας που σχετίζεται με την εργασία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου (NINDS). Φροντίζοντας τη σπονδυλική σας στήλη — δηλαδή την πλάτη και το λαιμό σας — θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πόνο στην πλάτη αργότερα. Πολλά από τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία της σπονδυλικής σας στήλης δεν περιλαμβάνουν τίποτα περισσότερο από την άσκηση σώματος ή το πώς κινείσαι και κρατάς τον εαυτό σου, όταν κάνεις καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες.

Φροντίστε τη σπονδυλική σας στήλη

Ακολουθούν απλές αλλά σημαντικές προσαρμογές που πρέπει να γίνουν για την υγεία της σπονδυλικής στήλης:

  • Σηκώστε αντικείμενα με σωστό τρόπο. Είναι πολύ εύκολο να στρίψετε με λάθος τρόπο και να βλάψετε τη σπονδυλική σας στήλη εάν δεν χρησιμοποιείτε την κατάλληλη μορφή κατά την ανύψωση ενός αντικειμένου. Δείτε πώς μπορείτε να σηκώσετε σωστά, σύμφωνα με το NINDS: Σταθείτε όσο πιο κοντά στο αντικείμενο μπορείτε και χρησιμοποιήστε τα πόδια και τα γόνατά σας αντί για την πλάτη ή το πάνω μέρος του σώματός σας για να τραβήξετε το αντικείμενο. Θα σας βοηθήσει αν λυγίσετε τα γόνατά σας έτσι ώστε τα χέρια σας να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το αντικείμενο. Κράτα το κεφάλι σου κάτω και πίσω ευθεία. Εάν το στοιχείο είναι βαρύ, μην προσπαθήσετε να το σηκώσετε μόνοι σας — λάβετε βοήθεια.
  • Κοιμηθείτε καλά. Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη γενική υγεία σας. Το σώμα σας χρειάζεται έναν καλό ύπνο για να επισκευαστεί. Κοιμηθείτε στο πλευρό σας, όχι στο στομάχι σας: Ο ύπνος στο στομάχι σας ασκεί υπερβολική πίεση στη σπονδυλική σας στήλη. Ο ύπνος στο πλευρό σας μειώνει επίσης την κατάρρευση των ανώτερων αεραγωγών, βοηθώντας στην πρόληψη των συμπτωμάτων της άπνοιας ύπνου και να σας δώσει μια καλύτερη νυχτερινή ανάπαυση.
  • Τεντωθείτε. Η διατήρηση της ευελιξίας βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των αρθρώσεων και σε ένα καλό εύρος κίνησης. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού. Εάν ξεκινήσετε την ημέρα σας με μερικές καλές διατάσεις, μπορεί όχι μόνο να είναι αναζωογονητικό, αλλά μπορεί επίσης να προωθήσει την υγεία της σπονδυλικής στήλης.
  • Μείνετε δραστήριοι. Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσετε πόνο στη μέση εάν δεν είστε δραστήριοι ή σωματικά σε φόρμα, σύμφωνα με το NINDS. Είτε κάνετε τακτικές επισκέψεις στο γυμναστήριο, περπατάτε, κάνετε ποδήλατο, κολυμπάτε ή παίζετε με τα παιδιά σας, η διατήρηση της δραστηριότητας και η διατήρηση της κίνησης του σώματός σας βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς σπονδυλικής στήλης. Η καλύτερη ρουτίνα άσκησης για την πλάτη και το λαιμό σας είναι αυτή που συνδυάζει τέντωμα, ενδυνάμωση και αερόβια δραστηριότητα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η άσκηση, μαζί με μια υγιεινή διατροφή, σας βοηθά επίσης να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Όντας υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ή κερδίζοντας γρήγορα μια σημαντική ποσότητα βάρους, είναι παράγοντες κινδύνου για χαμηλό πόνο στην πλάτη – το υπερβολικό βάρος, ειδικά αν έχετε λίπος στην κοιλιά, μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στους μυς, τους συνδέσμους και τους τένοντες στην κάτω πλάτη σας.

  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της ρευστότητας των μαλακών ιστών στις αρθρώσεις.
  • Δουλέψτε έξυπνα. Η σωστή θέση για εργασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πολύ στρες τόσο στο κάτω όσο και στο άνω μέρος της πλάτης, το οποίο σε αντάλλαγμα μειώνει τη συχνότητα των συνθηκών που κυμαίνονται από δύσκαμπτη πλάτη και πονοκεφάλους έως καρπιαία σήραγγα και ισχιαλγία. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας έχει ρυθμιστεί για το ύψος και τη λειτουργικότητά σας
  • Δώστε προσοχή σε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια. Μην αγνοείτε τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης ή τον πόνο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα προβλήματα με τη σπονδυλική σου στήλη μπορεί να επιδεινωθούν και να γίνουν αρκετά σοβαρά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί να βάλετε το Pilates στη ζωή σας

Αποκωδικοποιώντας τον συνεχή πόνο στην πλάτη

Πόνος στον αυχένα και μούδιασμα στα άκρα: Πότε να ανησυχήσουμε;

10 items γραφείου για να γίνει η τηλεργασία μας πιο παραγωγική

Πώς να ανακουφιστείτε από το πιάσιμο στον αυχένα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

6 λάθη οργάνωσης μπάνιου και πώς να τα διορθώσετε

Μπάνιο οργάνωση: Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές λύσεις αποθήκευσης που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του μπάνιου τους.