Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τεχνοφοβία: Πώς να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την τηλεϊατρική

Τεχνοφοβία: Πώς να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την τηλεϊατρική

Τεχνοφοβία: Για κάποιον με ψηφιακό άγχος, η επαφή με υπολογιστή, ρομπότ ή οτιδήποτε υψηλής τεχνολογίας μπορεί να είναι μια πρόκληση που δεν αντέχει να την αντιμετωπίσει.

Η ενασχόληση με υπολογιστικές συσκευές μπορεί να προκαλέσει πανικό ή άγχος για κάποιον που φοβάται την τεχνολογία και η αποφυγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο της υγείας του. Αυτός ο ακραίος φόβος για τις τεχνολογικές συσκευές και τα gadgets είναι γνωστός ως τεχνοφοβία.

Τι είναι η τεχνοφοβία;

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε δισταγμούς ή αντίσταση στην τεχνολογία, ειδικά όταν οι νέες ενημερώσεις βγαίνουν ακριβώς όταν κάποιος αισθάνεται τελικά άνετα χρησιμοποιώντας τη συσκευή του. Για κάποιον με ψηφιακό άγχος, η επαφή με υπολογιστή, ρομπότ ή οτιδήποτε υψηλής τεχνολογίας μπορεί να είναι μια συντριπτική πρόκληση. Αν και δεν αποτελεί κλινική διάγνωση, η τεχνοφοβία θεωρείται ειδική φοβία. Οι συγκεκριμένες φοβίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, έντονες, ψυχολογικές ή σωματικές αντιδράσεις σε μια κατάσταση που δεν είναι αληθινή ως προς τον πραγματικό κίνδυνο.

Τηλεϊατρική και τηλεϋγεία

Ένα παράδειγμα σύγχρονης ηλεκτρονικής υπηρεσίας είναι η τηλεϊατρική, γνωστή και ως τηλευγεία. Και οι δύο όροι μοιάζουν με την ίδια έννοια – φροντίδα από απόσταση. Μπορεί να είναι μια επίσκεψη πρόσωπο με πρόσωπο στο ιατρείο από smartphone, υπολογιστή ή ασύρματο tablet με οθόνη αφής. Κάποιος με τεχνοφοβία μπορεί να αντισταθεί στη χρήση της τηλεϊατρικής. Η ενασχόληση με μηχανογραφικό εξοπλισμό θα μπορούσε να είναι μια πραγματική απαγόρευση για την τήρηση ενός ραντεβού, παρεμποδίζοντας πιθανώς την πρόοδο της υγείας.

Ποιος μπορεί να έχει τεχνοφοβία;

Διαφορετικοί τύποι ανθρώπων μπορεί να επηρεαστούν από την τεχνοφοβία:

  • Άτομα που μπορεί να έχουν ήδη τάση για άλλες αγχώδεις διαταραχές.
  • Μια παλαιότερη γενιά που μπορεί να έχει ενσωματώσει τη χρήση υπολογιστή αργότερα στη ζωή.
  • Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία.
  • Άτομα που δεν διαθέτουν εμπειρία χρήσης υπολογιστή και έχουν περιορισμένη τεχνολογική παιδεία.

Θεραπεία για την τεχνοφοβία

Η διαχείριση του φόβου και του άγχους των ψηφιακών αντικειμένων ακολουθεί συνήθως το σχέδιο θεραπείας για συγκεκριμένες φοβίες, όπως θεραπεία έκθεσης, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή φάρμακα. Ακολουθούν οι τρεις συνήθεις τύποι τρόπων αντιμετώπισης της τεχνοφοβίας:

  • Θεραπεία έκθεσης. Μπορεί να ξεκινήσει με τη σταδιακή επανάληψη μιας συγκεκριμένης λεπτομέρειας, όπως η ενεργοποίηση της συσκευής, η αξιοποίηση των επιτευχθέντων επιπέδων άνεσης και, στη συνέχεια, η μετάβαση στο επόμενο βήμα, όπως η εκμάθηση σύνδεσης και ούτω καθεξής.
  • Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή για τη σκέψη και τα συναισθήματα που προκύπτουν θα βοηθήσει κάποιον να διακρίνει μεταξύ αναληθών σκέψεων και συναισθημάτων και να τα αντικαταστήσει με λογικές εντυπώσεις και απόψεις.
  • Φάρμακα. Όταν η ενόχληση είναι πολύ μεγάλη για να την αντιμετωπίσει, ένα άτομο μπορεί να επωφεληθεί από φάρμακα για να απαλύνει την ταραχή και τα στενάχωρα συναισθήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει όταν ο ασθενής φοβάται την υγειονομική περίθαλψη;

Στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία

Πώς να διαχειριστείτε τον φόβο της πτήσης

Η αγοραφοβία είναι κοινή στους ενήλικες με επιληψία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Close Icon