Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς θα αλλάξει η ιατρική επιστήμη τα επόμενα 10 χρόνια

Τεχνολογία: Πώς θα αλλάξει η ιατρική επιστήμη τα επόμενα 10 χρόνια

Τεχνολογία: Μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που έχουν αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη προς το καλύτερο.

Εφόσον σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσε να είναι η υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον, αξίζει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κλάδο της υγείας την τελευταία δεκαετία. Παρακάτω συζητάμε μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που έχουν αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη προς το καλύτερο.

Απομακρυσμένη παρακολούθηση

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση επιτρέπει στους ασθενείς και την πρόοδό τους να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή χωρίς τη χρήση βαριάς τεχνολογίας ή την ανάγκη παρουσίας γιατρού. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, αλλά οι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο νωρίτερα και να παρακολουθούνται με ασφάλεια από μακριά. Αυτό δημιουργεί μια πιο άνετη και φθηνότερη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι

Από την εισαγωγή των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων, ήταν πολύ πιο εύκολο για τους γιατρούς να βλέπουν και να μοιράζονται απρόσκοπτα το ιατρικό ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία είναι λιγότερο πιθανό να χαθούν και η φροντίδα των ασθενών βελτιώνεται επειδή ο γιατρός έχει πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό υγείας του ασθενούς, τις συνταγές και την προηγούμενη φροντίδα του. Τα ηλεκτρονικά αρχεία επιτρέπουν επίσης στους ίδιους τους ασθενείς να παρακολουθούν τα ιατρικά τους δεδομένα.

Τηλεϊατρική

Η τηλεϊατρική αποτελείται από εξ αποστάσεως κλινικές υπηρεσίες όπου ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ο γιατρός επικοινωνεί εικονικά με τον ασθενή. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν ραντεβού με γιατρό μέσω βιντεοκλήσης, θεραπεία μέσω τηλεφώνου και μηνύματα κειμένου που αποκαλύπτουν αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.

Οι θετικές συνέπειες αυτού είναι αναμφισβήτητες – η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει βελτιωθεί για όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να παρακολουθήσουν φυσικά ραντεβού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ιατρικών τεχνολογιών

Πριν βουτήξουμε στις επτά νέες τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης του μέλλοντος, αξίζει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ιατρικής τεχνολογίας. Αν και τα οφέλη υπερτερούν του κόστους, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Πλεονεκτήματα της ιατρικής τεχνολογίας

 • Πιο αποτελεσματικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης
 • Πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη
 • Προηγούμενες προβλέψεις ασθενειών
 • Γρηγορότεροι χρόνοι χειρουργικής επέμβασης και αποκατάστασης
 • Καλύτερη ανάλυση των δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης
 • Ταχύτερη ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων
 • Αυξημένη αναγνωσιμότητα των ιατρικών εγγράφων

Μειονεκτήματα της ιατρικής τεχνολογίας

 • Αναγκάζει την εξάρτηση από τη σύνδεση στο διαδίκτυο – είναι πιο δύσκολο για τους παρόχους αγροτικής υγειονομικής περίθαλψης να επικοινωνούν μεταξύ τους και με ασθενείς
 • Μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρών παραβιάσεων της ασφάλειας λόγω κοινής χρήσης δεδομένων
 • Μεγαλύτερη πιθανότητα κακής επικοινωνίας στα εικονικά ραντεβού
 • Έλλειψη ενσυναίσθησης λόγω του ότι είναι πιο απρόσωπη ή βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
 • Πιο ακριβό για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς
 • Υψηλές πιθανότητες απογοήτευσης εάν η τεχνολογία αποτύχει
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία βελτίωσε την πλαστική χειρουργική;

Τα ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών αλλάζουν το τοπίο της ιατρικής περίθαλψης

Τεχνολογία: Πώς μπορεί να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών;

Πώς θα αλλάξει η τεχνολογία της ιατρικής μέχρι το 2050;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Mικροσκοπική ασύρματη συσκευή μπορεί να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος, χωρίς χειρουργική επέμβαση

Συσκευή παχυσαρκία: Μια μικροσκοπική ασύρματη συσκευή, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

Τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας μπορεί να περιέχουν μεροληψία, επηρεάζοντας δυνητικά τις κλινικές δοκιμές

Στο Πανεπιστήμιο UIC, οι συγγραφείς συμμετέχουν σε μια μελέτη σχετικά με τη χρήση καθοδηγούμενης χαλάρωσης και βελονισμού για τη μείωση του χρόνιου πόνου της δρεπανοκυτταρικής νόσου. Αυτοί οι ερευνητές, οι οποίοι είναι επίσης συγγραφείς αυτού του άρθρου, περιλαμβάνουν την Crystal Patil, καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής, τη φοιτήτρια νοσηλευτικής Juanita Darby και τον φοιτητή βιοϊατρικής πληροφορικής Jonathan Leigh.

Γιατί η τεχνολογία θεωρείται ο καλύτερος φίλος της ιατρικής επιστήμης;

Υγεία: Η τεχνολογία υγείας έχει μεταμορφώσει τον τομέα της ιατρικής βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία, διευκολύνοντας τη διαχείριση δεδομένων και την έρευνα και ενδυναμώνοντας τους ασθενείς.

Ερευνητές εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ

Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σε διάφορους τομείς της υγείας στο εγγύς μέλλον". Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του Shenzhen και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, καθώς και με κλινικούς ιατρούς σε τοπικά νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Νοσοκομείου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Προστίθεται η όσφρηση στην εικονική πραγματικότητα

Virtual reality: Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα όσφρησης επόμενης γενιάς με μικρότερο χρόνο απόκρισης, μικρότερο μέγεθος και υψηλότερη πυκνότητα ενσωμάτωσης ειδικά προσαρμοσμένο για εφαρμογές VR.

Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία για τα άτομα με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε διαφορετικές τεχνολογίες και εργαλεία για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.