Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς θα αλλάξει η ιατρική επιστήμη τα επόμενα 10 χρόνια

Τεχνολογία: Πώς θα αλλάξει η ιατρική επιστήμη τα επόμενα 10 χρόνια

Τεχνολογία: Μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που έχουν αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη προς το καλύτερο.

Εφόσον σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσε να είναι η υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον, αξίζει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κλάδο της υγείας την τελευταία δεκαετία. Παρακάτω συζητάμε μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες που έχουν αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη προς το καλύτερο.

Απομακρυσμένη παρακολούθηση

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση επιτρέπει στους ασθενείς και την πρόοδό τους να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή χωρίς τη χρήση βαριάς τεχνολογίας ή την ανάγκη παρουσίας γιατρού. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, αλλά οι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο νωρίτερα και να παρακολουθούνται με ασφάλεια από μακριά. Αυτό δημιουργεί μια πιο άνετη και φθηνότερη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι

Από την εισαγωγή των ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων, ήταν πολύ πιο εύκολο για τους γιατρούς να βλέπουν και να μοιράζονται απρόσκοπτα το ιατρικό ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία είναι λιγότερο πιθανό να χαθούν και η φροντίδα των ασθενών βελτιώνεται επειδή ο γιατρός έχει πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό υγείας του ασθενούς, τις συνταγές και την προηγούμενη φροντίδα του. Τα ηλεκτρονικά αρχεία επιτρέπουν επίσης στους ίδιους τους ασθενείς να παρακολουθούν τα ιατρικά τους δεδομένα.

Τηλεϊατρική

Η τηλεϊατρική αποτελείται από εξ αποστάσεως κλινικές υπηρεσίες όπου ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ο γιατρός επικοινωνεί εικονικά με τον ασθενή. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν ραντεβού με γιατρό μέσω βιντεοκλήσης, θεραπεία μέσω τηλεφώνου και μηνύματα κειμένου που αποκαλύπτουν αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.

Οι θετικές συνέπειες αυτού είναι αναμφισβήτητες – η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει βελτιωθεί για όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να παρακολουθήσουν φυσικά ραντεβού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ιατρικών τεχνολογιών

Πριν βουτήξουμε στις επτά νέες τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης του μέλλοντος, αξίζει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ιατρικής τεχνολογίας. Αν και τα οφέλη υπερτερούν του κόστους, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Πλεονεκτήματα της ιατρικής τεχνολογίας

 • Πιο αποτελεσματικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης
 • Πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη
 • Προηγούμενες προβλέψεις ασθενειών
 • Γρηγορότεροι χρόνοι χειρουργικής επέμβασης και αποκατάστασης
 • Καλύτερη ανάλυση των δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης
 • Ταχύτερη ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων
 • Αυξημένη αναγνωσιμότητα των ιατρικών εγγράφων

Μειονεκτήματα της ιατρικής τεχνολογίας

 • Αναγκάζει την εξάρτηση από τη σύνδεση στο διαδίκτυο – είναι πιο δύσκολο για τους παρόχους αγροτικής υγειονομικής περίθαλψης να επικοινωνούν μεταξύ τους και με ασθενείς
 • Μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρών παραβιάσεων της ασφάλειας λόγω κοινής χρήσης δεδομένων
 • Μεγαλύτερη πιθανότητα κακής επικοινωνίας στα εικονικά ραντεβού
 • Έλλειψη ενσυναίσθησης λόγω του ότι είναι πιο απρόσωπη ή βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
 • Πιο ακριβό για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς
 • Υψηλές πιθανότητες απογοήτευσης εάν η τεχνολογία αποτύχει
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία βελτίωσε την πλαστική χειρουργική;

Τα ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών αλλάζουν το τοπίο της ιατρικής περίθαλψης

Τεχνολογία: Πώς μπορεί να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών;

Πώς θα αλλάξει η τεχνολογία της ιατρικής μέχρι το 2050;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.