Επιστημονικά Νέα

Φοβία: Τι συμβαίνει όταν ο ασθενής φοβάται την υγειονομική περίθαλψη;

Φοβία: Τι συμβαίνει όταν ο ασθενής φοβάται την υγειονομική περίθαλψη;

Φοβία: Όταν οι άνθρωποι βιώνουν ένα τρομακτικό γεγονός όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ενεργοποιούνται οι αντιδράσεις φόβου, γνωστές και ως σύστημα μάχης ή φυγής.

Αφού επιβίωσαν από καρδιακή προσβολή, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν πολλοί ασθενείς; Αν είπατε ότι «υιοθετούν νέες υγιεινές συμπεριφορές» δεν έχετε δίκιο. Η επιστήμη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν φοβία μετά από ξαφνικούς, σοβαρούς φόβους για την υγεία τους. Ο φόβος τους γίνεται εμπόδιο στην αλλαγή των συνηθειών που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε φόβο για την υγεία. Και χωρίς αλλαγή, οι παλιές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν άλλη μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλη σοβαρή ασθένεια.

Γιατί οι άνθρωποι συχνά φοβούνται να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες μετά από ένα οξύ ιατρικό συμβάν;

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν ένα τρομακτικό γεγονός όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, ενεργοποιούνται οι αντιδράσεις φόβου, γνωστές και ως σύστημα μάχης ή φυγής. Αυτό το σύστημα είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση του οξέος στρες, αλλά μπορεί να γίνει δυσπροσαρμοστικό εάν παραμείνει για πολύ καιρό. Αυτή η αντίδραση είναι η ουσία της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Εάν κάποιος ανέπτυξε PTSD αφού βρέθηκε κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αποφύγει να περπατήσει στο κέντρο της Νέας Υόρκης για να αποφύγει τις υπενθυμίσεις εκείνης της ημέρας. Βλέποντας ένα αεροπλάνο να πετά από πάνω μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση φόβου. Μπορεί ακόμη και να βρεθούν να ελέγχουν τον ουρανό πιο συχνά για πιθανά αεροπλάνα.

Τι συμβαίνει εάν οι θεραπείες υγειονομικής περίθαλψης γίνουν υπενθυμίσεις μιας τραυματικής εμπειρίας;

Μερικοί ασθενείς παραλείπουν τα φάρμακα ή αποφεύγουν τις επισκέψεις παρακολούθησης, ώστε να μην έρχονται αντιμέτωποι με αναμνήσεις της εμπειρίας ή τους φόβους τους. Μερικοί γίνονται επίσης υπερβολικά προσεκτικοί για σωματικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι προάγγελοι μελλοντικών γεγονότων και στη συνέχεια παρερμηνεύουν τα καλοήθη συμπτώματα όπως το περιστασιακό αίσθημα παλμών ή μυρμήγκιασμα ως κάτι ανησυχητικό.

Αντιδρούν με υπερβολική αγωνία. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε παράλυση από φόβο. Η σοβαρότητα του ιατρικού συμβάντος, είναι ενδιαφέρον, δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην πιθανότητα εμφάνισης PTSD ή μιας φοβικής απόκρισης. Προέρχεται από την εμπειρία του ασθενούς. πόσο φοβήθηκαν όταν συνέβη το γεγονός.

Πόσοι άνθρωποι αναπτύσσουν αποκρίσεις που βασίζονται στον φόβο;

Όταν οι ασθενείς πηγαίνουν για πρώτη φορά στο νοσοκομείο με οξύ πόνο στο στήθος, περίπου οι μισοί αισθάνονται ότι πρόκειται να πεθάνουν, νιώθουν φόβο ή αισθάνονται απώλεια ελέγχου. Ένα μήνα αργότερα, τα συμπτώματα του PTSD επηρεάζουν:

  • 1 στους 8 ασθενείς μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο
  • 1 στους 4 ασθενείς μετά από εγκεφαλικό
  • 1 στους 3 ασθενείς μετά από καρδιακή ανακοπή

Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ήρθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με οξύ πόνο στο στήθος ήταν εξίσου πιθανό να έχουν αυξημένα συμπτώματα PTSD ένα μήνα αργότερα, είτε είχαν καρδιακή προσβολή είτε όχι απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία

Πώς να διαχειριστείτε τον φόβο της πτήσης

Η αγοραφοβία είναι κοινή στους ενήλικες με επιληψία

Πώς επηρεάζει η αγοραφοβία τη ζωή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.