Τεχνολογία

Τεχνολογία: 7 ιατρικές τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Τεχνολογία: 7 ιατρικές τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Τεχνολογία: Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τι είναι ιατρικά δυνατό.

Την τελευταία δεκαετία, οι τεχνολογίες οδηγούν τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης μέσω διαφόρων καινοτομιών στον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε, προλαμβάνουμε και θεραπεύουμε ασθένειες. Αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί χωρίς τη μαζική ανάπτυξη των τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση των ροών εργασίας της υγειονομικής περίθαλψης, ως απάντηση σε πιο άγριες παγκόσμιες συνθήκες, καθώς και στην αυξανόμενη ζήτηση για προσβάσιμες και ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να δουλέψεις με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ανάλυση, το cloud computing και τη μηχανική μάθηση μας έχουν δώσει περισσότερα δεδομένα από ποτέ και τη δυνατότητα να τα δούμε με νέους τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτά τα βουνά δεδομένων και να αποκτήσουμε νέες ιδέες που μπορούν να εντοπίσουν τους κινδύνους πριν συμβούν και να διαχειριστούν το κόστος βοηθώντας τους ασθενείς να αποφύγουν το νοσοκομείο. Προχωρώντας προς τα εμπρός, υπάρχουν και άλλες πολλά υποσχόμενες εφαρμογές, όπως η μείωση των απορριμμάτων και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων.

Λύσεις πρόσβασης ασθενών

Η τιμολόγηση είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές σύγχυσης και απογοήτευσης σε ολόκληρη τη διαδικασία υγειονομικής περίθαλψης. Οι κακές επικοινωνίες μπορούν να συμβούν εύκολα και το να κυνηγάς ανθρώπους δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό. Οι Λύσεις Πρόσβασης Ασθενούς διευκολύνουν την όλη διαδικασία και επίσης κάνουν τη διαδικασία ελέγχου παιχνιδάκι.

Εκτύπωση 3D

Από τα όργανα μέχρι τα προσθετικά, τα εμφυτεύματα, η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τι είναι ιατρικά δυνατό. Καθώς είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε περαιτέρω και περαιτέρω τις διαδικασίες μας, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς το τοπίο.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Στην υγειονομική περίθαλψη, η επαυξημένη πραγματικότητα έχει πολλές υποσχόμενες εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά μας να κρατάμε οργανωμένες τις πληροφορίες, να αποφεύγουμε λάθη και να βελτιώσουμε την ποιότητα της περίθαλψης. Η δυνατότητα ανάκτησης πληροφοριών για έναν ασθενή κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης κάνει τα πάντα πιο προσωπικά και ισχυρά.

Νανορομπότ

Οι υποσχέσεις της νανοτεχνολογίας είναι τεράστιες, αλλά η πραγματικότητά της μπορεί να είναι εδώ νωρίτερα από όσο νομίζετε. Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει νανορομπότ που μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα για να μαλακώσουν τις φραγμένες αρτηρίες και στη συνέχεια να τρυπήσουν μέσα από την απόφραξη. Ελεγχόμενη από ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, αυτή η τεχνολογία φαίνεται να έχει ευρεία κλίμακα εφαρμογών, αλλά υπάρχουν λίγο περισσότερες που πρέπει να επεξεργαστούν στο εργαστήριο προτού μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανθρώπινα υποκείμενα δοκιμών. Η Google έχει δημιουργήσει ένα τμήμα Life Sciences της Alphabet που ονομάζεται Verily, το οποίο συνεργάζεται με την Johnson & Johnson για να εξερευνήσει επίσης την τεχνολογία.

Cyborgization

Κοιτάζοντας το μέλλον, καθώς η ανάγκη μας για ταχεία διασύνδεση με υπολογιστές και ψηφιακές πληροφορίες συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί να έχει νόημα να αξιοποιήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία νευρωνικών διασυνδέσεων. Αυτή η ιδέα, γνωστή ως cyborgization, θα επιτρέψει στους ανθρώπους και τις μηχανές να συνεργαστούν απρόσκοπτα σε μια ποικιλία πλαισίων για να παρέχουν ποιοτική φροντίδα με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί. Από τους παρόχους που μπορούν να ελέγχουν με ακρίβεια τις κινήσεις των ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων έως τους ασθενείς που διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα που παρακολουθούν ζωτικά στατιστικά στοιχεία και προειδοποιούν για οποιοδήποτε επικείμενο πρόβλημα, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Προγνωστική διάγνωση

Οι βασικές πρόοδοι σε τομείς όπως η γονιδιωματική, η πρωτεϊνωματική και η κυτταρομική καθιστούν ευκολότερο από ποτέ για τους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν το πρόβλημα πριν αυτό συμβεί. Τα προγνωστικά διαγνωστικά συνδυάζουν αυτά που μας λένε αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ασθένειας ενός συγκεκριμένου ασθενούς με άλλες πληροφορίες όπως οι καμπύλες γήρανσης και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους να αποτρέψουν το πρόβλημα ή να μειώσουν σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπό του, γεγονός που μειώνει το κόστος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αγορά των wearables θα αξίζει άνω των $231 δισ. έως το 2032

Νέα ιατρική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην πλάτη

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Flood Hub: Η Google αξιοποίησε την ικανότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη για να λανσάρει το Flood Hub, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμυρών που μπορεί να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενες πλημμύρες