Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέα μέθοδος παρέχει ακριβή διάγνωση των όγκων εγκεφάλου

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέα μέθοδος παρέχει ακριβή διάγνωση των όγκων εγκεφάλου

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να ανιχνευθούν εύκολα με μαγνητική τομογραφία (MRI), αλλά η ακριβής ταξινόμησή τους είναι δύσκολη. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που είναι κρίσιμο για την επιλογή των καλύτερων δυνατών θεραπευτικών επιλογών. Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον KL Krems χρησιμοποίησε δεδομένα από σύγχρονες μεθόδους μαγνητικής τομογραφίας ως βάση για τα πρωτόκολλα μηχανικής μάθησης (ML) και αξιολόγησε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ταξινόμηση των όγκων. Διαπίστωσαν ότι σε ορισμένους τομείς, η ταξινόμηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι ανώτερη από αυτή που γίνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Stadlbauer, επιστήμονα στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ιατρικής Ακτινολογικής Διαγνωστικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Pölten, χρησιμοποίησε τόσο προηγμένα όσο και φυσιολογικά δεδομένα MRI για τη μελέτη. Και οι δύο μέθοδοι παρέχουν βελτιωμένη εικόνα για τη δομή και το μεταβολισμό ενός όγκου και επιτρέπουν καλύτερη ταξινόμηση για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά το τίμημα για μια διαφοροποιημένη εικόνα είναι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που πρέπει να αξιολογηθούν με εμπειρογνωμοσύνη. «Έχουμε αναλύσει τώρα εάν και πώς η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί ML μπορεί να ενεργοποιηθεί για να υποστηρίξει εκπαιδευμένους επαγγελματίες στο έργο [της διάγνωσης]», εξηγεί ο καθηγητής Stadlbauer. “Και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. Όσον αφορά την ακρίβεια και την αποφυγή εσφαλμένης ταξινόμησης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ταξινομήσει καλά τους όγκους του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας δεδομένα MRI.”

Για να επιτύχει το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, η ομάδα εκπαίδευσε εννέα γνωστούς αλγόριθμους Multiclass ML με δεδομένα MRI από 167 ασθενείς που είχαν έναν από τους πέντε πιο κοινούς όγκους του εγκεφάλου και είχαν ακριβή ταξινόμηση χρησιμοποιώντας ιστολογία. Συνολικά δημιουργήθηκαν 135 λεγόμενοι ταξινομητές σε ένα σύνθετο πρωτόκολλο. Πρόκειται για μαθηματικές συναρτήσεις που αναθέτουν το προς εξέταση υλικό σε συγκεκριμένες κατηγορίες. «Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, λάβαμε επίσης υπόψη δεδομένα από φυσιολογικές μαγνητικές τομογραφίες», εξηγεί ο καθηγητής Stadlbauer. «Αυτό περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την αγγειακή αρχιτεκτονική των όγκων και το σχηματισμό νέων αγγείων, καθώς και την παροχή οξυγόνου στον ιστό του όγκου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτόμα μέθοδος AI ανιχνεύει αυτόματα σοβαρές καρδιακές παθήσεις

Ο κίνδυνος αποβολής & αποτυχημένης εξωσωματικής προβλέπεται με ακρίβεια

AI: Χρήση για τον εντοπισμό καλοήθων όζων του θυρεοειδούς και τη μείωση των περιττών βιοψιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.

Η εικονική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το ψυχοκοινωνικό στρες και το άγχος

Εικονική σωματική άσκηση: Τα αποτελέσματα έδειξαν μειωμένη απόκριση στο ψυχοκοινωνικό στρες και χαμηλότερα επίπεδα άγχους μετά την εικονική προπόνηση, συγκρίσιμα με αυτό που συμβαίνει μετά την πραγματική άσκηση.