Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Καινοτόμα μέθοδος AI ανιχνεύει αυτόματα σοβαρές καρδιακές παθήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη: Καινοτόμα μέθοδος AI ανιχνεύει αυτόματα σοβαρές καρδιακές παθήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα τη διάβρωση της πλάκας στις αρτηρίες χρησιμοποιώντας εικόνες OCT. Αυτός ο τύπος διάβρωσης μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή άλλες σοβαρές καταστάσεις. 

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα τη διάβρωση της πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς χρησιμοποιώντας εικόνες οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT). Η παρακολούθηση της πλάκας στις αρτηρίες είναι σημαντική γιατί όταν διασπάται μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή άλλες σοβαρές καταστάσεις. «Αν οι αρτηρίες που επενδύουν την πλάκα χοληστερόλης αρχίσουν να διαβρώνονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά, γνωστή ως οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, που απαιτεί επείγουσα θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Zhao Wang από το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. «Η νέα μας μέθοδος θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της κλινικής διάγνωσης της διάβρωσης της πλάκας και να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθενείς με καρδιακή νόσο».

Το OCT είναι μια μέθοδος οπτικής απεικόνισης με ανάλυση micron κλίμακας, η οποία, όταν ενσωματωθεί με έναν μικροσκοπικό καθετήρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στα αιμοφόρα αγγεία για την παροχή τρισδιάστατων εικόνων των στεφανιαίων αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Αν και οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την ενδοαγγειακή OCT για να εντοπίσουν διάβρωση της πλάκας, ο μεγάλος όγκος δεδομένων που παράγονται και η πολυπλοκότητα της οπτικής ερμηνείας των εικόνων έχει οδηγήσει σε σημαντική μεταβλητότητα στις διαγνώσεις. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο Wang εργάστηκε με μια ομάδα μηχανικών και μαζί με γιατρούς με επικεφαλής τον Bo Yu από το 2nd Affiliated Hospital of Harbin Medical University θέλησαν να αναπτύξουν μια αντικειμενική, αυτόματη μέθοδο που χρησιμοποιεί AI για την ανίχνευση της διάβρωσης της πλάκας με βάση τις εικόνες OCT. Περιγράφουν τη νέα τεχνική στο περιοδικό Biomedical Optics Express και δείχνουν ότι είναι αρκετά ακριβής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κλινική διάγνωση.

“Η νέα μας μέθοδος που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα την παρουσία διάβρωσης της πλάκας χρησιμοποιώντας τις αρχικές εικόνες OCT χωρίς καμία πρόσθετη εισαγωγή”, δήλωσε ο Wang. “Η ικανότητα ανίχνευσης της διάβρωσης της πλάκας αντικειμενικά και αυτόματα θα μειώσει την επίπονη χειροκίνητη αξιολόγηση που σχετίζεται με τη διάγνωση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές αναγεννούν τα κύτταρα της καρδιάς

Ο κίνδυνος αποβολής & αποτυχημένης εξωσωματικής προβλέπεται με ακρίβεια

AI: Χρήση για τον εντοπισμό καλοήθων όζων του θυρεοειδούς και τη μείωση των περιττών βιοψιών

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.