Επιστημονικά Νέα

Καρδιακή νόσος: Ερευνητές κατάφεραν να αναγεννήσουν τα κύτταρα της καρδιάς

Καρδιακή νόσος: Ερευνητές κατάφεραν να αναγεννήσουν τα κύτταρα της καρδιάς

Καρδιακή νόσος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον αναφέρουν μια πρώτη στο είδος της τεχνολογία που όχι μόνο επιδιορθώνει τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς σε ποντίκια, αλλά και τα αναγεννά μετά από καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Cardiovascular Aging και το εύρημά της μπορεί να παρέχει μια ισχυρή κλινική στρατηγική για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τον Robert Schwartz, τον Hugh Roy και τη Lillie Cranz Cullen, καθηγητές από το College of Natural Sciences. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί συνθετικό αγγελιαφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA) για να μεταφέρει μεταλλαγμένους μεταγραφικούς παράγοντες – πρωτεΐνες που ελέγχουν τη μετατροπή του DNA σε RNA – στις καρδιές των ποντικών. “Κανείς δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό σε αυτόν τον βαθμό και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για τον άνθρωπο”, δήλωσε ο Schwartz, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης μαζί με την πρόσφατα πτυχιούχο διδάκτορα Siyu Xiao και τον Dinakar Iyer, επίκουρο καθηγητή βιολογίας και βιοχημείας.

Το συνθετικό mRNA συμβάλλει στην ανάπτυξη που μοιάζει με βλαστοκύτταρα

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι δύο μεταλλαγμένοι μεταγραφικοί παράγοντες, ο Stemin και ο YAP5SA, λειτουργούν παράλληλα για να αυξήσουν την αντιγραφή των καρδιομυοκυττάρων ή των κυττάρων του καρδιακού μυός, που απομονώνονται από καρδιές ποντικιών. Αυτά τα πειράματα διεξήχθησαν in vitro σε δίσκους ιστοκαλλιέργειας. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποδιαφοροποιήσουμε τα καρδιομυοκύτταρα σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με βλαστοκύτταρα, ώστε να μπορούν να αναγεννηθούν και να πολλαπλασιαστούν», είπε ο Xiao. Το Stemin ενεργοποιεί ιδιότητες που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα από καρδιομυοκύτταρα. Ο κρίσιμος ρόλος του Stemin στα πειράματά τους ανακαλύφθηκε από τον Iyer, ο οποίος είπε ότι ο παράγοντας μεταγραφής «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού». Εν τω μεταξύ, το YAP5SA δρα προάγοντας την ανάπτυξη οργάνων που αναγκάζει τα μυοκύτταρα να αναπαραχθούν ακόμη περισσότερο.

Σε ένα ξεχωριστό εύρημα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, η ομάδα αναφέρει ότι ο Stemin και το YAP5SA επιδιόρθωσαν τις κατεστραμμένες καρδιές ποντικιών in vivo. Συγκεκριμένα, οι πυρήνες των μυοκυττάρων αναδιπλασιάστηκαν τουλάχιστον 15 φορές σε 24 ώρες μετά από εγχύσεις στην καρδιά που απέφεραν αυτούς τους μεταγραφικούς παράγοντες. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της χρήσης συνθετικού mRNA, σύμφωνα με την Xiao, είναι ότι εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες σε αντίθεση με την ιική παροχή. Οι γονιδιακές θεραπείες που παρέχονται στα κύτταρα από ιικούς φορείς εγείρουν αρκετές ανησυχίες για τη βιοασφάλεια, η παροχή που βασίζεται σε mRNA, από την άλλη πλευρά, ανατρέπεται γρήγορα και εξαφανίζεται.

Περιορισμένος αριθμός καρδιομυοκυττάρων

«Αισθάνομαι τιμή και τυχερός που δούλεψα σε αυτό», δήλωσε η Xiao. «Πρόκειται για μια τεράστια μελέτη για την αναγέννηση της καρδιάς, ειδικά δεδομένης της έξυπνης στρατηγικής χρήσης mRNA για την παροχή Stemin και YAP5SA». Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή λιγότερο από το 1% των κυττάρων του καρδιακού μυός των ενηλίκων μπορούν να αναγεννηθούν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν με τα περισσότερα από τα ίδια καρδιομυοκύτταρα που είχαν τον πρώτο μήνα της ζωής τους». Όταν υπάρχει καρδιακή προσβολή και τα κύτταρα του καρδιακού μυός πεθαίνουν, η ικανότητα συστολής της καρδιάς μπορεί να χαθεί, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός συνδέεται με νεφρική, σκελετική & καρδιαγγειακή βλάβη

Άσθμα & αλλεργίες αυξάνουν τους καρδιακούς κινδύνους

Covid-19, MIS-C και νόσος Kawasaki μοιράζονται την ίδια ανοσολογική απόκριση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.