Τεχνολογία

Kουνούπια συσκευή: Συσκευή που προστατεύει από τα κουνούπια και τις μολυσματικές ασθένειες

Kουνούπια συσκευή: Συσκευή που προστατεύει από τα κουνούπια και τις μολυσματικές ασθένειες

Kουνούπια συσκευή: Δεν χρειάζεται ρεύμα ή θερμότητα για να λειτουργήσει και δεν απαιτεί εφαρμογή εντομοαπωθητικού στο δέρμα. 

Ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, συμπεριλαμβανομένου του ιού του Δυτικού Νείλου, του ιού Ζίκα, του ιού Chikungunya, της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού, μπορούν να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρή ασθένεια σε ένα άτομο που τσιμπήθηκε από μολυσμένο κουνούπι. Λόγω αυτής της ανησυχίας, η πρόληψη των τσιμπημάτων των κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα για άτομα που περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η συσκευή δεν χρειάζεται ρεύμα ή θερμότητα για να λειτουργήσει και δεν απαιτεί εφαρμογή εντομοαπωθητικού στο δέρμα.

Άλλες μέθοδοι για την απώθηση των κουνουπιών περιλαμβάνουν συστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια ή ισχύ μπαταρίας για τη θέρμανση και τη διάχυση ενός υγρού απωθητικού στον αέρα. Τόσο τα απωθητικά σπρέι όσο και τα συστήματα διάχυσης μπορεί να έχουν μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, τα σπρέι μπορεί να έχουν έντονη οσμή ή μπορεί να μην είναι κατάλληλα για χρήση σε γυμνό δέρμα και τα συστήματα διάχυσης απαιτούν μπαταρίες που χρειάζονται αντικατάσταση ή επαναφόρτιση.

Τώρα, μια νέα συσκευή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ μπορεί να έχει λύσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα. Η παθητική συσκευή ελεγχόμενης αποδέσμευσης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Deployed Warfighter Protection του Υπουργείου Άμυνας προσφέρει προστασία από τα κουνούπια χωρίς θερμότητα ή ηλεκτρισμό και δεν απαιτεί εφαρμογή στο δέρμα. Η συσκευή έχει σχήμα σωλήνα, μήκους περίπου 2,5 cm και χωράει δύο μικρότερους σωλήνες που περιέχουν transfluthrin, ένα εντομοκτόνο που θεωρείται ασφαλές για ανθρώπους και ζώα. Προηγούμενη έρευνα του 2020 στο Βιετνάμ διαπίστωσε ότι η τρανσφλουθρίνη ήταν αποτελεσματική στην απώθηση δύο τύπων κουνουπιών που μεταφέρουν ελονοσία, αν και απώθησε τον έναν τύπο περισσότερο από τον άλλο.

Για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της συσκευής, η ομάδα προσάρτησε 70 συσκευές στην είσοδο μιας μεγάλης στρατιωτικής σκηνής χρησιμοποιώντας πετονιά. Μια άλλη σκηνή χωρίς συνδεδεμένες συσκευές χρησίμευσε ως έλεγχος στο πείραμα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές απελευθέρωσαν πολλά είδη κουνουπιών σε κλουβιά κατά μήκος του εξωτερικού των σκηνών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μέσα σε 24 ώρες, σχεδόν όλα τα έντομα απωθήθηκαν ή σκοτώθηκαν και αυτή η προστασία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου

Νέα θεραπεία έρχεται στο φως για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

Εβδομαδιαία καταγραφή κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα