ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ελονοσία: Νέα θεραπεία έρχεται στο φως για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

Ελονοσία: Νέα θεραπεία έρχεται στο φως για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

Ελονοσία: Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η θεραπεία με αντισώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα υπάρχοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιέρων και των εμβολίων.

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα κατά της ελονοσίας μπορεί να κρατήσει περισσότερους ανθρώπους απαλλαγμένους από την μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια για έως και έξι μήνες σε περιοχές όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά.

Νέα θεραπεία για την ελονοσία

Αντί να απαιτεί από το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αρκετά αντισώματα, αυτό το πειραματικό φάρμακο παρέχει σε όσους το λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων που έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο. Απαιτεί έγχυση μέσω IV, αλλά μια εκδοχή του φαρμάκου είναι σε πρώιμη δοκιμή τώρα σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Ένα νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για παιδιά που χορηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι μόνο περίπου 30% αποτελεσματικό και απαιτεί τέσσερις δόσεις, ανέφερε το Associated Press. «Το διαθέσιμο εμβόλιο δεν προστατεύει αρκετούς ανθρώπους», είπε στο AP ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kassoum Kayentao, του Πανεπιστημίου Επιστημών, Τεχνικών και Τεχνολογιών στο Μπαμάκο του Μάλι.

Το αντίσωμα αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, αλλά η έρευνα διεξάγεται στην Αφρική, όπου η ελονοσία, που εξαπλώθηκε από τα κουνούπια, μόλυνε 241 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε 620.000 το 2020. Τα περισσότερα που επλήγησαν ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Στη μελέτη, 330 ενήλικες στο Μάλι ομαδοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικές ισχύς δόσης αντισωμάτων ή ενός εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους συμμετέχοντες για ελονοσία κάθε δύο εβδομάδες για 24 εβδομάδες, θεραπεύοντας όλους όσους ήταν άρρωστοι. Βρήκαν 20 λοιμώξεις στους συμμετέχοντες που έλαβαν την υψηλότερη δόση αντισωμάτων. Συγκριτικά, 39 άτομα που είχαν τη χαμηλότερη δόση μολύνθηκαν και 86 που έλαβαν το εικονικό φάρμακο έπαθαν ελονοσία.

Αυτό έκανε την υψηλότερη δόση 88% αποτελεσματική σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο και τη χαμηλότερη δόση περίπου 75% αποτελεσματική, και τα δύο πολύ υψηλότερα ποσοστά προστασίας από αυτά που παρέχει το νέο εμβόλιο. Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο που εξαπλώνεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Το νέο φάρμακο σπάει τον κύκλο ζωής του παρασίτου, χτυπώντας το όταν είναι ανώριμο και δεν έχει εισέλθει ακόμη στο ήπαρ, ανέφερε το AP.

Σε χώρες όπου η ελονοσία είναι ανεξέλεγκτη, οι άνθρωποι τσιμπιούνται από μολυσμένα κουνούπια περίπου δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η θεραπεία με αντισώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τα υπάρχοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιέρων και των εμβολίων. Μπορεί να κοστίζει περίπου 5 $ ανά παιδί κάθε εποχή ελονοσίας, αν και η τιμολόγηση δεν είναι ακόμη σαφής.

«Τα καλά νέα είναι ότι τώρα έχουμε μια άλλη θεραπεία με βάση το ανοσοποιητικό για να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την ελονοσία», είπε στο AP η Δρ Johanna Daily του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μονοκλωνικό αντίσωμα αποτρέπει τη μόλυνση από ελονοσία σε ενήλικες της Αφρικής

Γιατί ο εμβολιασμός κατά της ελονοσίας χάνει γρήγορα την προστατευτική του δράση;

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών: Ο ακρογωνιαίος λίθος της υγειονομικής περίθαλψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα