Επιστημονικά Νέα

Μονοκλωνικό Αντίσωμα: Αποτρέπει τη μόλυνση από ελονοσία σε ενήλικες της Αφρικής

Μονοκλωνικό Αντίσωμα: Αποτρέπει τη μόλυνση από ελονοσία σε ενήλικες της Αφρικής

Ο Δρ Seder και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει ένα δεύτερο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ελονοσίας, το L9LS, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από το CIS43LS και επομένως μπορεί να χορηγηθεί σε μικρότερη δόση ως ένεση κάτω από το δέρμα (υποδόρια) και όχι με ενδοφλέβια έγχυση.

Μονοκλωνικό Αντίσωμα: Ένα αντισωματικό φάρμακο που ονομάζεται CIS43LS αποτρέπει τη μόλυνση από ελονοσία διακόπτοντας τον κύκλο ζωής του παρασίτου Plasmodium falciparum. Το αντίσωμα συνδέεται και εξουδετερώνει τους σποροζωίτες, το στάδιο του παρασίτου που μεταδίδεται από τα κουνούπια στον άνθρωπο. Μια δόση ενός φαρμάκου αντισώματος προστάτευσε με ασφάλεια υγιείς, μη έγκυους ενήλικες από τη μόλυνση από ελονοσία κατά τη διάρκεια μιας έντονης εξάμηνης περιόδου ελονοσίας στο Μάλι της Αφρικής, σύμφωνα με κλινική δοκιμή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Το αντίσωμα ήταν έως και 88,2% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης σε μια περίοδο 24 εβδομάδων, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από ελονοσία σε μια ενδημική περιοχή. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν σήμερα στο The New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής 2022 στο Σιάτλ.

“Πρέπει να διευρύνουμε το οπλοστάσιο των διαθέσιμων παρεμβάσεων για την πρόληψη της λοίμωξης από την ελονοσία και να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου”, δήλωσε ο Anthony S. Fauci, M.D., διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), που αποτελεί μέρος του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIH). “Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα θα μπορούσε ενδεχομένως να συμπληρώσει άλλα μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα βρέφη, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες, από την εποχική ελονοσία και να συμβάλει στην εξάλειψη της ελονοσίας από καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές”.

Επικεφαλής της δοκιμής ήταν ο Peter D. Crompton, M.D., M.P.H., και ο Kassoum Kayentao, M.D., M.P.H., Ph.D.

Ο Δρ Crompton είναι επικεφαλής του τμήματος Βιολογίας της λοίμωξης από την ελονοσία και ανοσίας στο Εργαστήριο Ανοσογενετικής του
Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και ο Δρ Kayentao είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών, Τεχνικών και Τεχνολογιών (USTTB) του Μπαμάκο, Μάλι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2020 εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν 241 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα προκληθούν 627.000 θάνατοι, κυρίως σε παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Στα κρούσματα αυτά περιλαμβάνονται περισσότερες από 11 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες στην Αφρική, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι 819.000 νεογέννητα θα έχουν χαμηλό βάρος γέννησης και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.

Το μοναδικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας που συνιστάται επί του παρόντος από τον ΠΟΥ, το οποίο ονομάζεται RTS,S (Mosquirix), παρέχει μερική προστασία κατά της κλινικής ελονοσίας κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν χορηγείται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 17 μηνών σε τέσσερις δόσεις σε διάστημα 20 μηνών. Άλλα φάρμακα που αποτελούνται από μικρές χημικές ενώσεις που προλαμβάνουν αποτελεσματικά τη μόλυνση από ελονοσία είναι επίσης διαθέσιμα για βρέφη και μικρά παιδιά καθώς και για ταξιδιώτες. Ωστόσο, η απαίτηση για συχνή δοσολογία αυτών των φαρμάκων μπορεί να περιορίσει τη συμμόρφωση και η εμφάνιση ανθεκτικότητας στα φάρμακα μπορεί επίσης να περιορίσει τη χρησιμότητά τους. Έτσι, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες, ταχείας δράσης, σπάνιας δοσολογίας παρεμβάσεις που παρέχουν με ασφάλεια ισχυρή προστασία από τη μόλυνση από την ελονοσία.

Η ελονοσία προκαλείται από τα παράσιτα του Plasmodium, τα οποία μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος ενός μολυσμένου κουνουπιού. Το κουνούπι εισάγει τα παράσιτα σε μορφή που ονομάζεται σποροζωίτες στο δέρμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτοί ταξιδεύουν στο ήπαρ, όπου ωριμάζουν και πολλαπλασιάζονται. Στη συνέχεια, το ώριμο παράσιτο εξαπλώνεται σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να προκαλέσει ασθένεια. Το P. falciparum είναι το είδος Plasmodium που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις ελονοσίας, οι οποίες -αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως- μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Η δοκιμή Φάσης 2 NIAID-USTTB αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας εφάπαξ ενδοφλέβιας έγχυσης ενός μονοκλωνικού αντισώματος που ονομάζεται CIS43LS. Αυτό το αντίσωμα είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει τους σποροζωίτες του P. falciparum στο δέρμα και στο αίμα πριν μπορέσουν να μολύνουν τα ηπατικά κύτταρα. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Robert A. Seder, M.D., απομόνωσαν μια φυσική μορφή αυτού του αντισώματος από το αίμα ενός εθελοντή που είχε λάβει ένα ερευνητικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας και στη συνέχεια τροποποίησαν το αντίσωμα ώστε να παρατείνουν το χρονικό διάστημα που θα παρέμενε στην κυκλοφορία του αίματος. Ο Δρ Seder είναι ο εκτελών χρέη επικεφαλής ιατρού και εκτελών χρέη αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του Κέντρου Έρευνας Εμβολίων (VRC) και επικεφαλής του τμήματος κυτταρικής ανοσολογίας του Κέντρου Έρευνας Εμβολίων (VRC).

Η ομάδα μελέτης για τη δοκιμή Φάσης 2 συμπεριέλαβε 369 υγιείς, μη έγκυους ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών στις αγροτικές κοινότητες Kalifabougou και Torodo στο Μάλι, όπου η έντονη μετάδοση του P. falciparum συμβαίνει συνήθως από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο κάθε έτους.

Το πρώτο μέρος της δοκιμής αξιολόγησε την ασφάλεια τριών διαφορετικών δόσεων του CIS43LS-5 σε χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους, 10 mg/kg και 40 mg/kg-που χορηγήθηκαν με ενδοφλέβια έγχυση σε 18 συμμετέχοντες στη μελέτη, με έξι συμμετέχοντες ανά επίπεδο δόσης. Η ομάδα μελέτης παρακολούθησε αυτούς τους συμμετέχοντες για 24 εβδομάδες και διαπίστωσε ότι οι εγχύσεις αντισωμάτων ήταν ασφαλείς και καλά ανεκτές.

Στο δεύτερο μέρος της δοκιμής αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών δόσεων του CIS43LS σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Τριακόσιοι τριάντα συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να λάβουν είτε 10 mg/kg του αντισώματος, είτε 40 mg/kg, είτε εικονικό φάρμακο μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Κανείς δεν γνώριζε ποιος είχε κατανεμηθεί σε ποια ομάδα μέχρι το τέλος της δοκιμής. Η ομάδα μελέτης παρακολούθησε τα άτομα αυτά για 24 εβδομάδες, εξετάζοντας το αίμα τους για P. falciparum εβδομαδιαία για τις πρώτες 28 ημέρες και στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες. Όποιος συμμετέχων εμφάνιζε συμπτωματική ελονοσία κατά τη διάρκεια της δοκιμής λάμβανε την καθιερωμένη θεραπεία από την ομάδα μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα του CIS43LS με δύο τρόπους. Με βάση τον χρόνο μέχρι την πρώτη λοίμωξη από P. falciparum κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 24 εβδομάδων, η υψηλή δόση (40 mg/kg) του CIS43LS ήταν 88,2% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης και η χαμηλότερη δόση (10 mg/kg) ήταν 75% αποτελεσματική. Από την ανάλυση του ποσοστού των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν με P. falciparum οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 24 εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι η υψηλή δόση ήταν 76,7% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης και η χαμηλότερη δόση ήταν 54,2% αποτελεσματική.

“Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα πεδίου που αποδεικνύουν ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα παρέχει με ασφάλεια υψηλού επιπέδου προστασία από την έντονη μετάδοση της ελονοσίας σε υγιείς ενήλικες ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από ελονοσία σε βρέφη, παιδιά και έγκυες γυναίκες”, δήλωσε ο Δρ Seder. “Ελπίζουμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μεταμορφώσουν την πρόληψη της ελονοσίας στις ενδημικές περιοχές”.

Ο Δρ Seder και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει ένα δεύτερο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ελονοσίας, το L9LS, το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από το CIS43LS και επομένως μπορεί να χορηγηθεί σε μικρότερη δόση ως ένεση κάτω από το δέρμα (υποδόρια) και όχι με ενδοφλέβια έγχυση. Μια δοκιμή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) σε πρώιμη φάση για το L9LS στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι το αντίσωμα ήταν ασφαλές και απέτρεψε τη μόλυνση από ελονοσία για 21 ημέρες σε 15 από τους 17 υγιείς ενήλικες που εκτέθηκαν σε P. falciparum σε ένα προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον. Δύο μεγαλύτερες, χρηματοδοτούμενες από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) δοκιμές φάσης 2 που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του L9LS σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μάλι και την Κένυα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο εμβολιασμός κατά της ελονοσίας χάνει γρήγορα την προστατευτική του δράση;

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας: Αξιοποίηση της καινοτομίας για μείωση της νόσου

Κίνδυνος για την υγεία στην Ευρώπη από κουνούπια

Ειδικά σκυλιά μυρίζουν την ελονοσία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.