Επιστημονικά Νέα

Ελονοσία: Μικρή πανεπιστημιακή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της νόσου

Ελονοσία: Μικρή πανεπιστημιακή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της νόσου

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.

Ελονοσία: Μια θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα βρέθηκε να είναι ασφαλής, καλά ανεκτή και αποτελεσματική στην προστασία από την ελονοσία σε μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών που εκτέθηκαν στην ελονοσία σε μια μελέτη πρόκλησης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Λοιμωδών Νοσημάτων Lancet από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland (UMSOM). “Η μελέτη καταδεικνύει τη σκοπιμότητα της χρήσης θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη της ελονοσίας και υπόσχεται την ανάπτυξή της σε μέρη όπου ενδημεί η ασθένεια”, δήλωσε η Kirsten Lyke, MD, καθηγήτρια Ιατρικής και διευθύντρια της Μονάδας Εμβολίων και Πρόκλησης Ελονοσίας στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων και Παγκόσμιας Υγείας (CVD) στο UMSOM. “Αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε τις προσπάθειες εξάλειψης της ελονοσίας”. Μόνο το 2020 αναφέρθηκαν 241 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και 627.000 θάνατοι παγκοσμίως, δηλαδή αύξηση 12% σε σχέση με το 2019. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως νέες στρατηγικές για να επιτευχθεί ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή η μείωση των κρουσμάτων και της θνησιμότητας της ελονοσίας κατά 90 τοις εκατό έως το 2030. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από την ελονοσία και προσφέρουν ένα νέο εργαλείο για χρήση στην πρόληψη της λοίμωξης. Τα άκρως αποτελεσματικά εμβόλια κατά της ελονοσίας είναι μέχρι στιγμής άπιαστα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν μεγάλη προστασία σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από ελονοσία νωρίτερα στη ζωή τους, αλλά πολυάριθμες δοκιμές που διεξήχθησαν από ερευνητές του CVD υπόσχονται πολλά και σε αυτόν τον τομέα. Το CVD ήταν το πρώτο κέντρο στον κόσμο που ανέπτυξε ελεγχόμενες μελέτες μόλυνσης από ελονοσία σε ανθρώπους, παρέχοντας απόδειξη της αρχής ότι τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια ελονοσίας προστατεύουν από τη μόλυνση. Οι ερευνητές του CVD διεξήγαγαν μελέτες για την ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά της ελονοσίας σε όλο το γονιδίωμα και δοκίμασαν μονοκλωνικά αντισώματα για τη θεραπεία της ελονοσίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουν ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα σε μελέτη πρόκλησης σε εργαστήριο του CVD στη Βαλτιμόρη.

Η νέα έρευνα περιγράφει το τελικό τμήμα επιλογής της δόσης μιας κλινικής δοκιμής που αποτελείται από τρία μέρη. Το μονοκλωνικό αντίσωμα CIS43LS παρείχε υψηλά επίπεδα προστασίας στα δύο πρώτα μέρη της δοκιμής, στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν 20 ή 40 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο (mg/kg) του μονοκλωνικού αντισώματος μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Στην τρέχουσα μελέτη, 29 υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη, ηλικίας 18 έως 50 ετών -οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενες λοιμώξεις από ελονοσία ή εμβολιασμούς- έλαβαν μία εφάπαξ δόση CIS43LS σε δόσεις 1, 5 ή 10 mg/kg μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης ή με υποδόρια ένεση (έγχυση ακριβώς κάτω από το δέρμα). Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τσιμπήθηκαν από πέντε κουνούπια που είχαν μολυνθεί με στέλεχος ελονοσίας Plasmodium falciparum περίπου οκτώ εβδομάδες μετά τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος. Μια εφάπαξ δόση CIS43LS σε δόση 5-10 mg/kg που χορηγήθηκε υποδόρια ή ενδοφλεβίως παρείχε υψηλού επιπέδου προστασία έναντι μιας ελεγχόμενης μόλυνσης από ελονοσία σε άνθρωπο, ενώ μερική προστασία επιτεύχθηκε σε δόση 1 mg/kg που χορηγήθηκε ενδοφλεβίως. Οκτώ συμμετέχοντες ελέγχου που δεν έλαβαν το μονοκλωνικό αντίσωμα εμφάνισαν όλοι ελονοσία. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 24 εβδομάδες.

Οι ανοσολογικές μελέτες υποδηλώνουν ένα επίπεδο προστασίας που μπορεί να επεκταθεί έως και 6 μήνες μετά τη χορήγηση. Επιπλέον, η υποδόρια χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος είναι ένα ευκολότερο μέσο χορήγησης της δόσης και επιτρέπει την ευρεία διανομή σε παιδιά και ενήλικες σε περιοχές με ενδημική ελονοσία. “Ενώ προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να είναι αποτελεσματικά κατά της ελονοσίας χρησιμοποιώντας υψηλότερες δόσεις ενδοφλέβιας έγχυσης, η νέα αυτή μελέτη διαπιστώνει ότι η προφυλακτική θεραπεία μπορεί επίσης να παρέχει υψηλού επιπέδου προστασία με μία μόνο ένεση”, δήλωσε ο πρύτανης του UMSOM Mark T. Gladwin, MD, Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Maryland στη Βαλτιμόρη και διακεκριμένος καθηγητής John Z. και Akiko K. Bowers. “Αυτό είναι μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρακτικό τρόπο για την ανάπτυξη θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων στις αφρικανικές χώρες”. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το μονοκλωνικό αντίσωμα ήταν ήπιες και περιλάμβαναν πόνο ή ερυθρότητα στο σημείο έγχυσης, πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος και υπέρταση, οι οποίες υποχώρησαν εντός μιας ημέρας. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών. Οι κλινικές δοκιμές φάσης 2 βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μάλι και την Κένυα. Η τεχνολογία των μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εξάλειψη της ανθρώπινης ελονοσίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μη επεμβατική συσκευή ελέγχου της ελονοσίας χρησιμοποιεί φως για τη διάγνωση

Το προσδόκιμο ζωής στην Αφρική αυξάνεται σχεδόν κατά δέκα χρόνια

Γιατί ο εμβολιασμός κατά της ελονοσίας χάνει γρήγορα την προστατευτική του δράση;

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας: Αξιοποίηση της καινοτομίας για μείωση της νόσου

Nέα εποχή στην μάχη κατά της ελονοσίας και ο ρόλος της τεχνολογίας mRNA

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.