Σπίτι

Πως φροντίζουμε τα φυτά με παχιά σαρκώδη φύλλα

Πως φροντίζουμε τα φυτά με παχιά σαρκώδη φύλλα

Τα παχύφυτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της ικανότητάς τους να επιβιώνουν ακόμα και με ελάχιστη φροντίδα. Μας συγχωρούν αν ξεχάσουμε να τα ποτίσουμε, αφού αποθηκεύουν νερό στα παχιά σαρκώδη φύλλα τους, και τα καταφέρνουν άψογα στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας.

Η παγωνιά του χειμώνα όμως, επιβάλει ειδική φροντίδα γι’ αυτά τα μοναδικά φυτά. Παρακάτω, σας δίνουμε συμβουλές για να τα κρατήσετε ζωντανά μέχρι την άνοιξη:

-Πότισμα: Το χειμώνα τα παχύφυτα χρειάζονται ελάχιστο πότισμα. Μια φορά ανά 7-10 μέρες είναι αρκετή, αν όμως βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο ίσως χρειάζονται πότισμα μία φορά το μήνα. Χρησιμοποιείτε γλάστρες με τρύπες για αποστράγγιση και ποτίστε μόνο αν το χώμα είναι ξηρό σε βάθος 2-3 εκατοστών. Οι γλάστρες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, γιατί αποθηκεύουν περιττή υγρασία. Φροντίστε να ποτίζετε στη βάση του φυτού και να μη βρέχετε τα φύλλα για να αποφύγετε μυκητολογικές ασθένειες.

-Θερμοκρασία: Καθώς προέρχονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές, τα παχύφυτα δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα μεταφέρετε μέσα στο σπίτι όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 10º C. Η μετάβαση του φυτού από το κρύο περιβάλλον στο ζεστό (και αντίστροφα) πρέπει να γίνει σταδιακά για να μην υποστεί θερμικό σοκ. Αποφύγετε τα ψυχρά ρεύματα και μην τα τοποθετείτε κοντά σε εστίες θερμότητας.

-Φωτισμός: Τα παχύφυτα χρειάζονται 6-8 ώρες φυσικού φωτισμού για να αναπτυχθούν σωστά. Αν δε δέχονται αρκετό φως, μπορεί να κιτρινίσουν και να αποκτήσουν μακρύ και λεπτό κορμό ή και να ξεραθούν. Ιδανικά, τοποθετείστε τα κοντά σε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό. Αν το σπίτι σας δεν είναι αρκετά φωτεινό, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές λάμπες φθορισμού για φυτά εσωτερικών χώρων. Να θυμάστε πως, όπως και με τη θερμοκρασία, απότομη αλλαγή του φωτισμού μπορεί να προκαλέσει σοκ και να «κάψει» το φυτό.

-Χώμα: Αν το χώμα δε στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων, υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες. Χρησιμοποιείστε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα, όπου μπορείτε να προσθέσετε περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση. Τον χειμώνα δεν λιπαίνουμε και δε μεταφυτεύουμε τα φυτά μας, αν όμως διαπιστώσετε πως το παχύφυτό σας κινδυνεύει να σαπίσει, βγάλτε το προσεκτικά από το χώμα, αφήστε το να στεγνώσει για λίγες ώρες και ξαναφυτέψτε το σε καινούριο, στεγνό χώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να κάνουμε το σπίτι μας πιο χαρούμενο

Όταν το μαλακτικό καταστρέφει τις ιδιότητες κάποιων υφασμάτων

Τι να περιέχει το ντουλάπι σας για τις πρώτες βοήθειες στο σπίτι

Έτσι, ένα πλήρες φαρμακείο στο σπίτι μπορεί να απαλύνει τα πρώτα συμπτώματα και να ανακουφίσει το παιδί, ενώ δεν θα πρέπει να αμελείται και η πιθανότητα τραύματος που μπορεί να προκληθεί από ένα ατύχημα.