Παιδιά

Μελέτη Καναδάς: Δεσμοί σκληρών πρακτικών των γονέων με την ανατομία του εγκεφάλου του παιδιού

Μελέτη Καναδάς: Δεσμοί σκληρών πρακτικών των γονέων με την ανατομία του εγκεφάλου του παιδιού

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να εντοπίσει τους δεσμούς μεταξύ των σκληρών πρακτικών των γονέων, του άγχους των παιδιών και της ανατομίας του εγκεφάλου τους.

Μελέτη Καναδάς: Η επανειλημμένη οργή, το χτύπημα, το τίναγμα ή η φωνή στα παιδιά συνδέεται με μικρότερες εγκεφαλικές δομές στην εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ανάπτυξη και Ψυχολογία. Διενεργήθηκε από τη Sabrina Suffren, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο του Montréal και στο ΕρευνητικόΚέντρο CHU Sainte-Justine σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας που καλύπτονται από τη μελέτη είναι κοινές και θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτές από τους περισσότερους ανθρώπους στον Καναδά και σε όλον τον κόσμο. “Οι επιπτώσεις υπερβαίνουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο. Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών πρακτικών των γονέων μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού”, δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.”

Συναισθήματα και ανατομία του εγκεφάλου

Η σοβαρή παιδική κακοποίηση (όπως η σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση), η παραμέληση και ακόμα και η θεσμοθέτηση έχουν συνδεθεί με άγχος και κατάθλιψη αργότερα στη ζωή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί σοβαρή κακοποίηση έχουν μικρότερους προμετωπιαίους φλοιούς και αμυγδαλή, δύο δομές που παίζουν βασικό ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση και την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ήταν μικρότερες σε εφήβους που είχαν επανειλημμένα υποστεί σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας στην παιδική ηλικία, παρόλο που τα παιδιά δεν υπέστησαν πιο σοβαρές πράξεις κακοποίησης.

“Αυτά τα ευρήματα είναι και σημαντικά και νέα. Είναι η πρώτη φορά που οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας που υπολείπονται της σοβαρής κακοποίησης έχουν συνδεθεί με μειωμένο μέγεθος της δομής του εγκεφάλου, παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στα θύματα σοβαρών πράξεων κακοποίησης”, δήλωσε η Suffren, η οποία ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος της διδακτορικής της διατριβής στο Τμήμα Ψυχολογίας του UdeM, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Françoise Maheu και Franco Lepore. Πρόσθεσε ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 “έδειξε ότι οι σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μεταξύ των παιδιών, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν επίσης την ίδια τη δομή του εγκεφάλου των παιδιών.”

Τα παιδιά παρακολουθούνταν από τη γέννηση τους στο CHU Sainte-Justine. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μελέτης είναι ότι χρησιμοποίησε δεδομένα από παιδιά που είχαν παρακολουθηθεί από τη γέννησή τους στο CHU Saint-Justine στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την Ερευνητική Μονάδα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ για την Ψυχοκοινωνική Δυστυχία των Παιδιών (GRIP) και το Στατιστικό Ινστιτούτο του Κεμπέκ.

Η παρακολούθηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του GRIP Dr. Jean Séguin, Dr. Michel Boivin και Dr. Richard Tremblay.

Στο πλαίσιο αυτής της παρακολούθησης, οι πρακτικές γονικής μέριμνας και τα επίπεδα άγχους των παιδιών αξιολογήθηκαν ετησίως, ενώ τα παιδιά ήταν μεταξύ 2 και 9 ετών. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να χωρίσουν τα παιδιά σε ομάδες με βάση την έκθεσή τους (χαμηλή ή υψηλή) σε επίμονα σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας. “Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα παιδιά υποβάλλονταν συνεχώς σε σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας μεταξύ των ηλικιών 2 και 9.

Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές στο μυαλό τους συνδέονται με την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας κατά την παιδική ηλικία”, δήλωσε η Suffren που συνεργάστηκε με τους συναδέλφους της, εκτιμώντας τα επίπεδα άγχους των παιδιών και πραγματοποιώντας ανατομικές μαγνητικές τομογραφίες σε αυτά μεταξύ των ηλικιών 12 και 16.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να εντοπίσει τους δεσμούς μεταξύ των σκληρών πρακτικών των γονέων, του άγχους των παιδιών και της ανατομίας του εγκεφάλου τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν το άγχος της απόρριψης μπορεί να μας συντρίψει

Συμπεριφορές ανυπακοής κατά την παιδική ηλικία

Πως θα βάλετε όρια στο παιδί σας

Πως θα μεταδώσετε στα παιδιά σας αισιοδοξία

Όρια και κανόνες σε βρέφη και νήπια

Το στρες στην παιδική ηλικία αφήνει ίχνη στον εγκέφαλο

Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης σε έφηβες

Με ποιους τρόπους δυναμώνουν ψυχολογικά οι άνθρωποι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια στα παιδιά - Ποια τα αίτια;

Η εκδήλωση των μαύρων κύκλων μπορεί επιπρόσθετα να σχετίζεται με την απουσία ύπνου καθώς επίσης και την κληρονομικότητα. Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να είναι πιο λεπτό και διαφανές, στοιχείο το οποίο μπορεί να κληρονομήσουν και τα παιδιά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οι μαύροι κύκλοι γύρω από την περιοχή των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Η συμπεριφοριστική θεραπεία, μία από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για το ΔΕΠΥ, ενθαρρύνει τις θετικές συνέπειες των θετικών συμπεριφορών. Οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κοινωνικές (τρυφερότητα, έπαινος) και υλικές (γλυκά, παιχνίδια ή άλλα πράγματα). Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με κοινωνικές ανταμοιβές.

Ο ρόλος των γονιών στη μετατροπή δύσκολων στιγμών του παιδιού σε δημιουργία

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να πάρουν και μια άλλη οδό προς εξερεύνηση, όταν η ζωή γίνει δύσκολη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ατέλειωτη πηγή δημιουργικότητας, για να καταφέρουν να ξεπεράσουν σκοτεινές, πολυτάραχες στιγμές.

Πώς η καθημερινή επαφή με τη φύση βελτιώνει το ανοσοποιητικό των νηπίων

Εδώ χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα ίδια τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία παρέμβασης, φυτεύοντας τα ίδια στην αυλή τους διάφορα φυτά. Η επαφή με τον χώρο και συνεπώς με τη φύση γινόταν σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια ενός μήνα και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς βρέθηκε αύξηση της μικροβιακής ποικιλίας στην επιδερμίδα των παιδιών. Υπήρξαν επίσης αλλαγές και στις αιματολογικές μετρήσεις.

Νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια με σκοπό την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καθεστώς συνεπιμέλειας (καθώς η συνεπιμέλεια ήδη συμβαίνει συχνότερα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες) παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και ψυχικής δυσφορίας.

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

Στο άλλο άκρο, για να μιλήσουμε για διαταραχή πρέπει να υπάρχουν δεδομένα όπως διενέξεις και εκφοβισμοί, σκληρότητα προς τα ζώα ή τους άλλους ανθρώπους, σοβαρή καταστροφική δραστηριότητα, εμπρησμοί, κλοπές, συχνές απουσίες από το σχολείο, απομάκρυνση από το σπίτι, ασυνήθιστα συχνές και έντονες εκρήξεις θυμού, προκλητική συμπεριφορά για συνεχόμενο διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Οι 7 καλύτερες υπερτροφές για τα παιδιά

Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.