ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Χρησιμοποιείτε σωστά τα Light τρόφιμα;

Χρησιμοποιείτε σωστά τα Light τρόφιμα;


Τα προϊόντα χαμηλής θερμιδικής περιεκτικότητας “light”, πληθαίνουν συνεχώς στην ελληνική αγορά. Στον καταναλωτή σήμερα, προσφέρεται πληθώρα τροφίμων «διαίτης», που το βασικό πλεονέκτημα ,όπως ισχυρίζονται στις διαφημίσεις είναι ότι οδηγούν στην απώλεια βάρους.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Βαλασία ΤοκμακίδουΚλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc . Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν light, όταν η θερμιδική του αξία ανέρχεται στο 50% της θερμιδικής αξίας του αντίστοιχου τροφίμου. Τα προϊόντα με 0% λίπος συχνά ονομάζονται και “ προϊόντα ελεύθερα λίπους” (fat free), ενώ τα προϊόντα που περιέχουν μέχρι 25% λιγότερο λίπος αναφέρονται και σαν “ προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας” (low fat). Στη διατροφική ετικέτα των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται η θερμιδική αξία του κάθε προϊόντος καθώς και η σύνθεση του σε θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λίπη)
Η πρώτη κατηγορία των προϊόντων light είναι τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, με κυριότερο εκπρόσωπο τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα ημιαποβουτυρωμένα (1,5% λίπος) και τα αποβουτυρωμένα (0% λίπος) γάλατα και γιαούρτια αποτελούν την πλειοψηφία των προϊόντων “light” που καταναλώνονται στην Ελλάδα. Τα light γαλακτοκομικά έχουν λιγότερα ή και καθόλου κορεσμένα λίπη, τα οποία ως γνωστών επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα light γαλακτοκομικά (1,5% λίπος όσον αφορά το γάλα και 1 ή 2% λίπος όσον αφορά τα γιαούρτια), δεν στερούνται το ασβέστιο αλλά ούτε και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.
Όσον αφορά την αντικατάσταση της ζάχαρης στα light προϊόντα , χρησιμοποιούνται διάφορες γλυκαντικές ουσίες (ακεσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη) με πρωταγωνίστρια την ασπαρτάμη, η οποία αποδίδει στον οργανισμό μας ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη. Όμως το γεγονός ότι η γλυκαντική της ισχύς είναι πολύ μεγαλύτερη της ζάχαρης (200 φορές πιο γλυκιά), μας επιτρέπει να γλυκίζουμε τα τρόφιμα μας με πολύ μικρότερη ποσότητα από ότι αν χρησιμοποιούσαμε ζάχαρη. Έτσι λοιπόν «γλιτώνουμε» θερμίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, επειδή είναι μικρότερη από τα συνιστώμενα ημερήσια όρια. Η κατανάλωση 40mg ασπαρτάμης/ Kg σωματικού βάρους την ημέρα θεωρείται μια ασφαλής ποσότητα με εξαίρεση όσων πάσχουν από φαινυλκετονουρία.
Ωστόσο παρόλο που η κατανάλωση των light προϊόντων συνεχώς και αυξάνεται, το πρόβλημα της παχυσαρκίας παραμένει. Οι περισσότεροι καταναλωτές πέφτουν σε μια παγίδα :θεωρούν ότι αφού τα light προϊόντα δεν παχαίνουν μπορούν να τα υπερκαταναλώνουν. Θα πρέπει να μπει στη συνείδηση του καταναλωτή ότι“light” δεν σημαίνει πάντα χωρίς θερμίδες. Ο καταναλωτής πρέπει να μάθει να διαβάζει κάθε φορά τις ετικέτες των τροφίμων και να μην σταματάει απλώς στην ένδειξη “light”, παρατηρώντας τα ποσά ολικού λίπους, κορεσμένου λίπους, αλατιού, ζάχαρης και θερμίδων που αποδίδουν τα προϊόντα και να επιλέγει αυτά με τις χαμηλότερες τιμές των συστατικών αυτών.

Για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σωστά τα προϊόντα light στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει:

  • Να μην αυξάνεται η κατανάλωση άλλων τροφίμων, σαν αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων light
  • Να ελέγχει ο κάθε καταναλωτής ότι τα light προϊόντα που επιλέγει, εκτός από λιγότερο λίπος ή ζάχαρη να είναι και μειωμένης θερμιδικής περιεκτικότητας.

Να καταναλώνονται σε ίσες και όχι μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι τα αντίστοιχα πλήρους περιεκτικότητας τρόφιμα

Παρόλα αυτά τα προϊόντα light μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην απώλεια βάρους εφόσον καταναλώνονται σωστά και με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα light όπως για παράδειγμα κάποιες κρέμες γάλακτος, μαγιονέζες , τυριά κτλ. που παρόλο που περιέχουν λιγότερο λίπος από τα κανονικά προϊόντα, εξακολουθούν να είναι τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές ποσότητες και πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.